Доступність посилання

ТОП новини

Павло Казарін про пастку для ультраправих


Дитячий табір «Джерела толерантності» на Закарпатті. Архівне фото
Дитячий табір «Джерела толерантності» на Закарпатті. Архівне фото

(Рубрика «Точка зору»)

Пастка для ультраправих

Перше, що впало в око після переїзду до Києва ‒ його гомогенність. Життя в Криму привчало до різних розрізів очей. До різних вилиць і фенотипів. До різних імен, зрештою. У школі ти сидів за однією партою з Дилявером. В університеті навчався з Еміне та Сервером. Працював разом з Османом і Мустафою.

А Київ відрізнявся однорідністю. Можна, звичайно, було поїхати на Троєщинський ринок і знайти в'єтнамців. Або заглянути на Татарку ‒ і виявити там мечеть. Але цю інакшість тут доводилося шукати ‒ її нема в повсякденних відчуттях вулиць.

Вся ця гомогенність стала можливою лише завдяки нашій бідності. Трудові мігранти не їхали в Україну лише тому, що сусідні столиці давали більше можливостей. Зрештою, українська реальність залишалася невинно однорідною.

Наша однорідність – наслідок нашої бідності. Чим багатшими ми станемо – тим більше акцентів звучатиме на наших вулицях

Як тільки Україна почне багатіти ‒ все зміниться.

Як тільки з'явиться попит на робочі руки ‒ почнеться трудова міграція. Як тільки зарплати зростатимуть ‒ сюди почнуть приїжджати люди. І це будуть носії інших традицій. Інших конфесій. Інших звичок. Іншої зовнішності.

Вони селитимуться поруч. Економитимуть на побуті. Накопичуватимуть та відсилатимуть гроші додому. Вони разюче вирізнятимуться зі звичного соціально-етнічного ландшафту. Розмиватимуть однаковість.

Вони будуть молитися іншим богам. Відзначатимуть власні свята. Дотримуватимуться інших традицій. Вони не будуть схожі на нас, а ми не будемо схожі на них.

Серед них теж будуть траплятися злочинці. Алкоголіки. Наркомани. І кожен редактор новинної стрічки постане перед спокусою прописати національність фігурантам поліцейських зведень.

Чим багатшою буде ставати країна ‒ тим більше таких людей буде на вулицях українських міст. Це проста логіка трудової міграції. В межах якої самі українці їдуть штурмувати робочі місця в Польщі або Чехії. Просто на їхні місця в Україні приїжджатимуть сусіди з бідніших країн.

Чи розуміють це ультраправі?

Будь-яке економічне зростання створить в Україні трудові діаспори

Чи розуміють вони, що наша однорідність ‒ наслідок нашої бідності? Що економічне зростання неминуче призведе до трудової міграції? Що чим багатшими ми станемо ‒ тим більше акцентів звучатиме на наших вулицях.

Мрія про слов'янське море від Донецька до Ужгорода ‒ це мрія про злидні. Ті самі, що роблять вектор міграції одностороннім. Будь-яке економічне зростання створить в Україні трудові діаспори.

Хочете однорідності ‒ готуйтеся бути бідними. Хочете однаковості ‒ не вимагайте процвітання. Мрієте про гомогенність ‒ врахуйте, що вона йде в комплекті з животінням.

І не придумуйте легких рішень. Вони не працюють.

Павло Казарін – оглядач Крим.Реалії

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Оригінал – на сайті Крим.Реалії

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG