RU
 

Китай запустив свою систему глобального позиціонування

28 грудня 2011, 08:56
0
45
Китай запустив свою систему глобального позиціонування

Китайська супутникова система глобального позиціонування Beidou почала працювати, повідомляє її офіційний представник.

Прес-секретар проекту Ран Чен сказав, що система вже повідомляє дані про місце, час і положення на місцевості в Китаї та прилеглих регіонах.

Робота над Beidou ведеться з 2000 року. Вона повинна стати альтернативою американській державній системі глобального позиціонування GPS. Залежність армії Китаю від американської технології помітно знизиться, коли Beidou запрацює на повну силу.

На початку грудня на навколоземну орбіту був доставлений десятий супутник Beidou.

У 2012 році Пекін планує запустити шість супутників, в результаті чого охоплення системи розшириться до більшої частини Азії. До 2020 року в космосі буде вже 35 китайських супутників, які забезпечують роботу Beidou по всьому світу.

Система Beidou, що перекладається як Велика Ведмедиця, обіцяє, що зможе показувати цивільним користувачам їх місцезнаходження з точністю до 10 метрів, вимірювати швидкість в межах 0,2 метрів на секунду і забезпечувати синхронізацію сигналів з точністю до 0,02 мільйонних часток секунди.

Військові отримають ще більш точні дані.

Науковий співробітник Массачусетського технологічного інституту Джеффрі Форден, провівши в 2004 році дослідження, дійшов висновку, що Beidou може бути використана для наведення крилатих ракет на Тайвань. Наявність власної системи навігації також захистить Китай від ризику, пов'язаного з тим, що в разі небезпеки США можуть відключити для нього GPS.

У статті, опублікованій на сайті defensepolicy.org в 2011 році, сказано, що систему можна буде також використовувати для наведення безпілотних літаків, здатних атакувати іноземні військові кораблі.

Розробники Beidou, однак, відзначають переваги Beidou для простих користувачів.

За їхніми словами, до 2020 року система може створити ринок додатків для автомобілебудування, телекомунікацій, рибальства та інших галузей промисловості, а обсяг цього ринку досягне 400 млрд. юанів (63,2 млрд доларів).

Ран Чен також зазначив, що Beidou сумісна з іншими навігаційними системами.

Крім GPS, це російська мережа ГЛОНАСС.

ЄС також розробляє свою власну систему - Galileo. Перший з її супутників був виведений на орбіту в жовтні 2011 року. За словами представників Європейського космічного агентства, мережа повинна бути завершена до 2019 року.

Між тим, компанія Lockheed Martin веде роботу з модернізації американської системи до GPS III. Ця фірма вже почала будувати прототип супутника наступного покоління.

За даними бюджетного управління Конгресу США, до 2025 року вартість проекту складе 25 млрд доларів.

ТЕГИ: Китайтехнологіїсупутник
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі