Доступність посилання

ТОП новини

Трамп і Путін обговорили тему України під час зустрічі в Японії (оновлено)


Путін (зліва) та Трамп (справа) під час зустрічі в Осаці
Путін (зліва) та Трамп (справа) під час зустрічі в Осаці

28 червня лідери США та Росії зустрілися в японському місті Осака під час саміту G20. Це – перша зустріч Дональда Трампа та Володимира Путіна з липня минулого року у Гельсінкі.

Згідно з прес-релізом Білого дому, 28 червня на початку зустрічі з президентом Володимиром Путіним на питання про те, чи все ще питання українських моряків є проблемою у відносинах Росії та США, президент США Дональд Трамп відповів, що вони не обговорювали це питання.

Річ у тім, що у листопаді напередодні аргентинського саміту G-20 Трамп скасував зустріч з Путіним через те, що Росія захопила українські кораблі та моряків під час інциденту у Керченській протоці 25 листопада 2018 року.

Після завершення зустрічі в Осаці Білий дім повідомив, що Трамп та Путін «обидва погодилися, що поліпшення відносин – в інтересах обох держав і в інтересах світу. Вони також обговорили ситуацію в Ірані, Сирії, Венесуелі та Україні».

Журналістка у Білому домі від CNN Кайтлан Коллінс у своєму Twitter написала: «Білий дім говорить, що Трамп і Путін обговорили Україну, але не уточнюють, чи Трамп порушив питання затриманих українських моряків, які стали причиною того, що він відмінив свою останню зустріч з Путіним. Він сказав, що вони знову зустрінуться, як тільки ситуація буде вирішена, але їх все ще утримують».

Зі свого боку речник Кремля Дмитро Пєсков стосовно українських моряків заявив, що «Цю тему порушували, вона ставилася президентом Трампом. Президент Путін дав необхідні роз'яснення», – повідомляє ТАСС.

Москва констатує «конструктивний підхід президента Трампа, бажання виправити плачевний стан справ в торгово-економічне співробітництво, яке перебуває на дуже низькому рівні», – мовиться у статті російської агенції.

Президент США Дональд Трамп і його російський колега Володимир Путін на їхніх перших переговорах із часів виходу звіту спецпрокурора Роберта Мюллера про втручання Москви у вибори США погодилися працювати над поліпшенням відносин між двома супердержавами.

Трамп Путіну: Не втручайтеся у вибори! – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Під час протокольної зйомки до початку перемов один із журналістів підштрикнув американського президента запитанням про те, чи той не збирається порушити тему неприпустимості втручання в американські вибори 2020 року. Трамп звернувся до Путіна з посмішкою на обличчі і сказав: «Не втручайтеся у вибори, будь ласка».

Такий жест викликав чимало реакцій. Наприклад, конгресмен-демократ Адам Шифф написав у своєму твітері: «Чи президент застереже Путіна проти втручання в наші наступні вибори – це не приватна справа між Трампом та Путіним. Це імператив національної безпеки, критичний для стримування подальшого російського втручання. Це, без сумніву, справа американського народу».

У нещодавно оприлюдненому звіті спеціального прокурора Роберта Мюллера були наведені численні дані втручання Росії в американський виборчий процес, проте в результаті розслідування не виявили ознак змови людей з оточення президента Трампа з російськими представниками.

Як повідомляють міжнародні ЗМІ, зустріч Трампа і Путіна тривала майже півтори години, як і було заплановано.

«Це напружений час, але, здається, стосунки між двома лідерами ненапружені», – так передав атмосферу перед зустріччю кореспондент катарського телеканалу Al Jazeera.

Інтерв’ю Путіна для Financial Times

Напередодні зустрічі з Трампом Путін дав інтерв’ю газеті Financial Times, яке викликало чимало реакцій. Одна з них стосується відсутності згадки про Україну.

«Financial Times провели інтерв’ю з Путіним на 24 сторінки. Вгадайте, яке слово жодного разу не з’являється там? Україна, держава, яку окупувала Росія і в якій веде невпинну війну», – звернув увагу дослідник Atlantic Council Адріан Каратницький.

В інтерв’ю західному виданню Путін ще раз відкинув звинувачення у втручанні в американські вибори. «Росію звинувачували і, незважаючи на доповідь Мюллера, продовжують, як не дивно, і далі крутити цю платівку зі звинуваченнями проти Росії, пов’язаними з міфічним втручанням у вибори США», – сказав російський лідер.

Трампа він назвав талановитою людиною, яка «тонко відчуває, чого чекає від нього виборець».

Окрему увагу журналістів та оглядачів привернули слова російського президента про ліберальний світовий порядок, який встановився у світі після Другої світової війни.

«Сучасна так звана ліберальна ідея, вона, як на мене, себе просто зжила остаточно. Наші західні партнери зізналися, що деякі її елементи просто нереалістичні: мультикультуралізм там і так далі», – сказав Путін, пояснивши що засади лібералізму суперечать тому, чого прагнуть люди по всьому світу.

Серед тих, хто категорично не погодився з коментарем Путіна, був президент Європейської ради Дональд Туск.

«Той, хто стверджує, що ліберальна демократія є застарілою, також стверджує, що свободи застарілі, верховенство права застаріле і права людини застарілі», – цитує Туска видання Euractiv.

Нинішня зустріч – перша після того, як наприкінці минулого року Трамп скасував заплановані переговори з Путіним на попередньому саміті «Групи 20» в Буенос-Айресі. Причиною став інцидент з 24 українськими моряками, захопленими російськими прикордонниками біля берегів анексованого Росією Криму. Відтоді президенти лише одного разу розмовляли по телефону в травні цього року.

Перша повноформатна зустріч Трампа і Путіна відбулася у середині липня 2018 року в Гельсінкі. Обидві сторони тоді зазначили, що переговори пройшли добре. У листопаді 2018 року лідери двох країн коротко бачилися в Парижі на заході на честь сторіччя з дня закінчення Першої світової війни.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG