11 вересня 2018, 22:47

Чому "друзі Гройсмана" досі грабують країну?

"Друзі, завершуйте (грабувати країну) ". Таку заяву Володимир Гройсман зробив під час своєї поїздки до Одеси.

Прізвищ цих "друзів" прем'єр не назвав. Як і не пояснив, чому ці "друзі" досі мають можливість грабувати країну. Натомість попередив "друзів", що "бити буде публічно".

Символічно, що заяву Гройсман робив під час наради з митниками.



Уже кілька місяців глава уряду веде війну з контрабандою. Але за цей час жоден митник не постраждав. Ну в сенсі не був битий Гройсманом публічно)

Навпаки, уряд призначив в.о. керівника ДФС людину, яка сама може бути фігурантом кримінальних проваджень. Йдеться про Олександра Власова, який донедавна очолював Одеську митницю.

22 серпня Власов сам попросив тодішнього керівника ДФС Мирослава Продана відсторонити його від посади на час внутрішнього розслідування. Сталося це одразу після заяви Генпрокурора щодо виявлених протиправних дій одеських митників.

І ось минає два тижні, і уряд призначає Власова в.о. керівника ДФС. Тихо, мирно, без публічного побиття.



Олександр Власов



Ну з Гройсманом все зрозуміло. Легко простежується зв'язка Гройсман-Продан-Власов. А що інші урядовці? Чому вони підтримали таке призначення?

Від джерел в правоохороних органах я отримав папку на Власова.

Тут варто зазначити, що документи могли бути надані для оприлюднення в рамках протистояння між структурами, яке триває останнім часом. Але вони так само цікаві суспільству для розуміння процесів, які відбуваються на "фронті війни з контрабандою".



ПРОВАДЖЕННЯ



У цих документах йдеться, що Власов може фігурувати щонайменше у 3-х кримінальних провадженнях.




"Провадження ДФС"


Слідчим управлінням фінансових розслідувань ОВПП ДФС проводиться досудове слідство у кримінальному провадженні N32018100110000064 за ч.5 с.191 КК України за фактом привласнення арештованих товарно-матеріальних цінностей, а саме 37 контейнерів з нерозмитненим товаром орієнтовної вартістю 154 млн. гривень, які зберігались на території відділу митного оформлення N6 митного посту "Одеса-центральний" Одеської митниці ДФС.

Вилученими у ході слідства відеозаписами з камер спостереження на території ВМО N6 та показами свідків встановлено причетність до привласнення арештованого товару колишнього працівника митниці Амінєва Дениса Марселовича.

08.08.2018 за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, громадянина Амнева Д.М. затримано в порядку статті 208 КПК України, у подальшому йому обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту з можливістю внесення залогу в сумі 30 млн. гривень.

Покровителем Амнева Д.М. у владі є працівник ГПУ Сергій Сердюк. Останній разом навчався у військовому навчальному закладі з Власовим С.О.

Це саме та справа, про яку розповідав на брифінгу Юрій Луценко, після чого Власов попросив його відсторонити.



"Провадження СБУ"


У рамках кримінального провадження N420171610000001661, Службою безпеки України за процесуальним керівництвом прокуратури Одеської області затримано при отриманні хабаря чотирьох працівників відділу боротьби з контрабандою та порушенням митних правил Одеської митниці, які підпорядковані Олександру Халковському. Останній є довіреною особою Власова О.С. У ході реалізації, в автомобілі фігурантів вилучені кошти в сумі 50 тис. доларів США.



"Провадження ГПУ"


Генеральною прокуратурою України розслідується кримінальне провадження N42017160000000054, у одному з епізодів якого досліджуються факти зловживання службовим становищем та ухиленням від сплати податків суб'єктами господарської діяльності за сприяння працівників Одеської митниці.

Встановлено порушення митного законодавства при розмитненні 128 морських контейнерів (від імпортерів, які мають ознаки фіктивності), а саме реальний товар суттєво відрізняється від задекларованих у митних деклараціях.

Різниця між орієнтовними та реально сплаченими митними платежами, яка не надійшла до державного бюджету України, перевищує 20 млн. грн.

Генеральною прокуратурою повідомлено про підозру 7 працівникам митниці за вчинення злочинів, передбачених ч.2 ст. 367 КК України.

23.08.2018 (наступного дня після відсторонення Власова) працівниками ГПУ проведені 2 обшуки митних постів Одеської митниці ДФС, які розміщені на території Одеського та Іллічівського портів, вилучені документи щодо митного оформлення зазначених контейнерів.



СХЕМИ




Окрім цих кримінальних проваджень, у пакеті документів на Власова міститься інформація про ще три схеми контрабанди, які реалізовувалися на Одеській митниці. І до яких він та його люди можуть бути причетними.




Схема імпорту автомобілей


Асоціація імпортерів транспортних засобів за сприяння ОСОБА_1 та ОСОБА_2 монополізувала імпорт автомобілів по заниженій митній вартості. Учасники асоціації при сплаті 400 доларів США з автомобілю отримували знижку під час його розмитнення за рахунок зниження митної вартості шляхом вказання неіснуючих дефектів технічного стану.

Підрозділи (відділ по боротьбі з контрабандою, відділ митного оформлення), які підпорядковані ОСОБА_1, отримували 100 доларів з кожного автомобіля. Решта 300 – розподілялась між УСБУ в Одеській області (200 доларів CШA) та ДЗЕ НП у Одеській області (100 доларів CШA). Щомісячно кількість розмитнених у такий спосіб автомобілів коливалась від 600 до 1000.

Таким чином, протягом року, група ОСОБА_2-ОСОБА_1 отримала неправомірну вигоду в сумі близько 1 млн. доларів США.



Схема "сірого" імпорту


Ключовим моментом схеми є заниження митної вартості шляхом зазначення в деклараціях недостовірних відомостей про вагу та номенклатуру товару.

Щомісяця Одеською митницею здійснюється оформлення 3-4 тисяч контейнерів, 50% з яких розмитнюється по заниженій вартості. Сума неправомірної вигоди з кожного контейнеру складає від 150 до 1500 доларів США.

За оперативними даними, підлеглі ОСОБА_1, у тому числі ОСОБА_2, отримували близько 0,9-1 млн доларів США щомісяця (10-12 млн дол. за рік).



Схема експорту зерна


У цій схемі орієнтовна ставка "відкатів" складає 0,1% від вартості вивезеної продукції. За січень-червень 2018 року експорт вітчизняних зернових становив 18,6 млн тонн на суму 3,2 млрд доларів США.

Об'єм вивезеної продукції по схемі надання неправомірної вигоди працівникам Одеської митниці оперативниками не встановлено. За оцінками, може сягати 3 млн доларів США.



У пакеті документів міститься ще інформація про невідповідність майнового стану Власова задекларованим доходам. Але це така "дрібниця" на фоні війни за митницю...




ЧИТАЙТЕ: Керівник Одеської митниці Власов перед призначенням переписав все майно на сина-студента



ВІЙНА ГРОЙСМАНА З КОНТРАБАНДОЮ



У червні Володимир Гройсман демонстрував гарну обізнаність у схемах, які існують на митниці. Дивно, що такий "експерт з контрабанди" не знав про діяльність Власова. Та й того ж Продана.

Гройсман не лише провів кандидатуру Власова на посаду в.о. керівника ДФС. Прем'єр особисто представляв його колективу.



Продан, Гройсман, Власов



І от на цьому фоні Гройсман прозвітував в Одесі про успіхи у боротьбі з контрабандою. Які не зовсім підтверджується реальними цифрами.

Тиждень тому економіст Володимир Компанієць, який помічений на піарі успіхів уряду Гройсмана, оприлюднив данні по бюджетним надходженням.

Він вказував на рекорд митниці по зборам у серпні.

"Після запровадження "війни з контрабандою" митниця другий місяць поспіль перевиконує план, при цьому курс гривні в серпні був значно вище, ніж закладений в бюджет. Але масова контрабанда як йшла, так і йде", – писав у ФБ Компанієць.

І дійсно, надходження від митниці у липні-серпні значно зросли у порівняні з цим минулорічним періодом – більше 17%.



Але для розуміння впливу "війни з контрабандою" треба дивитися іншу таблицю. У ній вказані планові та фактичні показники для митниці. І ось тут суттєвого ефекту не видно. У липні 0,19% приросту, у серпні – 3,32%.

Загалом же цього року митниця не довиконала план по надходженням майже на 2%.



Цифри по бюджетним надходженям від ДФС за 8 місяців цього року співпадають з даними презентації "Виконання завдань ДФС".

Отже, після оголошення війни з контрабандою надпланові надходження від митниці (липень-серпень) склали трохи більше 1 млрд грн.

На початку липня прем'єр обіцяв майже 80 млрд грн додаткових надходжень до кінця року через ефект від акції "Україна без контрабанди".



ЧИТАЙТЕ: Аваков: втрати від контрабанди сягають $4 млрд на рік



Як бачимо, суми не зрівняні. Та й успіх лише на словах. Бо в цій "війні з контрабандою" немає постраждалих високопосадовців.

А ми ж розуміємо, що коли мова йде про десятки мільярдів гривень розкрадань, то це схеми та потоки, на чолі яких стоять особи навіть не рівня керівника одеської митниці.



Виглядає так, що між Гройсманом-Аваковим та Порошенком-Луценком боротьба іде не за покарання усіх винних та прозору роботу митниці. А за "друзів". Ну за тих, які далі замість "бути побити публічно" матимуть можливість грабувати країну через митницю.

Благали про допомогу – врятовані! Неймовірна історія з Херсона

Неймовірна історія з хеппі-ендом. На лівому березі Дніпра під Херсоном застрягла жінка з хлопчиком та дівчинкою. Вода поступово підіймалася, вони рятувалися на другому поверсі, на даху будинку...

Я потрапив у Херсон

Я потрапив у Херсон. Одразу зателефонував своїй редакторці Жені Моторевській, сказав, що буде репортаж з окупованого міста. Але чомусь вона такій новині від мене не зраділа...

Гол усього життя. За це і воюємо

За такі моменти ми любимо життя. Наприкінці матчу Динамо проти Евертона на поле вийшов ось цей чоловік. Він – вболівальник з Евертона. Але на поле він не вибіг, як іноді роблять фанати...

Легенди ЗСУ. Позивний "34"

Герой України танкіст Сергій Пономаренко має позивний "34" – по номеру його танка в АТО. Цю цифру "34" добре запам'ятали російські окупанти...

Зеленський, Демченко і "Харківські угоди"

"Гасите этих казлов!" Саме цей заклик асоціюється у мене з ратифікацією т.зв. "Харківських угод". З такими словами регіонали.ру кидалися на тих депутатів, хто протестував проти продовження базування руzкого флоту в українському Севастополі...

"Понять и простить"? Ще раз про медведчуківських медійників

Ми стали забувати, як виглядають медведчуківські медійники. Але от колишній спікер вирішив нагадати. Цією світлиною Разумков дякував медійникам з закритих телеканалів Ахметова...