У НКРЕКП пояснили процедуру скасування "Роттердам+" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НКРЕКП пояснили процедуру скасування "Роттердам+"

Енергетика
1232
Формула формування оптової ціни електроенергії “Роттердам +” буде скасована 23 серпня. Але реалізація рішення енергетичного регулятора займе деякий час.
Голова НКРЕКП Оксана Кривенко вважає, що коригувати формулу до запуску конкурентного ринку електроенергії, запланованого на 2019 рік, немає ні часу, ні сенсу.
“Період проходження одного регуляторного акта в середньому займає три місяці. Ще строк його здійснення. Розуміючи, що у нас залишилося зовсім небагато часу, розробляти нові документи, обговорювати, дискутувати щодо них – це півроку. Який сенс щось розробляти півроку, якщо потім через два місяці воно втратить силу”, – заявила Кривенко.
Крім того, на думку очільниці НКРЕКП, методика “Роттердам+” є об’єктивною, що визнано міжнародними експертами.
“Якщо говорити безпосередньо про існуючу формулу формування оптової ціни електроенергії, то вона дійсно ринкова, на мою думку, вона відповідає всім нормам, правилам в ситуації дефіциту певного енергетичного ресурсу в нашій країні. Індикативне формування складових застосовується в дуже багатьох сферах, зокрема у формуванні цін на внутрішньому ринку нафти. Ціна на нафту також формується індикативно згідно зі світовими котируваннями. Так само формуються ціни на газ на сьогодні. Так само формуються, до речі і ціни на уранове паливо, яке застосовується у нас при формуванні тарифу на виробництво електроенергії для Енергоатому. У всіх випадках діє принцип імпортного паритету. Ми отримали з цього приводу висновки дуже авторитетних європейських експертів, які згодом плануємо опублікувати”, – зазначила Оксана Кривенко.
За матеріалами:
Главком
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас