09:54 27.11.2019

Правління НБУ заявляє про тиск з боку екс-власника ПриватБанку Коломойського

2 хв читати
Правління НБУ заявляє про тиск з боку екс-власника ПриватБанку Коломойського

Правління Національного банку України (НБУ) заявляє про кількатижневу сфокусовану атаку на регулятора у формі замовних спекуляцій та наклепу в ЗМІ, проплачених мітингів біля стін НБУ і навіть спроби насильницького вторгнення до центробанку.

"Ми вважаємо, що цей тиск на Національний банк здійснює олігарх та екс-власник ПриватБанку Ігор Коломойський, який заборгував державі $5,5 млрд, виведених із ПриватБанку до націоналізації", - йдеться у зверненні правління на сайті НБУ в середу

"Водночас держава - президент, уряд, Національний банк - об'єднані єдиною позицією, що кошти мають бути повернуті", - наголошує правління.

На його думку, мета атаки - створити керований інформаційний хаос, щоб дискредитувати центробанк і реформу з очищення банківського сектору, змінити керівництво та у майбутньому вдатися до ручного управління НБУ, а також уникнути відповідальності та необхідності повертати державі виведені з ПриватБанку кошти.

Ще одним завданням такої атаки в правлінні вважають перешкоджання співпраці України з міжнародними партнерами і насамперед МВФ, який підтримує позицію держави, що колишні власники збанкрутілих банків повинні повернути державі кошти.

НБУ обґрунтовує свою думку про те, що замовником інформаційної кампанії є Коломойський, тим, що мітингувальники, за заявами ЗМІ, отримують за це гроші і що до них з 25 листопада приєдналися працівники Нікопольського заводу феросплавів та інших підконтрольних Коломойському підприємств, які до цього пікетували офіси ПриватБанку в Дніпрі та Києві.

"По-третє, атака реалізується через головного "виконавця" - депутата Олександра Дубінського, фігуранта антикорупційних розслідувань, якого в медіа називають рупором олігарха Коломойського", - стверджує правління Нацбанку.

Керівництво регулятора наголошує, що тиск на центральний банк є неприпустимим у правовій та цивілізованій державі.

"Ми продовжуємо забезпечувати цінову та фінансову стабільність: регулюємо банки, забезпечуємо безперебійність платежів, нарощуємо міжнародні резерви України тощо. Однак, оскільки атаки можуть загрожувати налагодженій роботі регулятора та безпеці наших співробітників, НБУ вже звернувся до правоохоронних органів з проханням не допустити протиправних дій", - йдеться у зверненні.

Правління також закликало медійну та експертну спільноту підтримати НБУ об'єктивним висвітленням подій.

Як повідомлялося, на середу на 11:00 у Нацбанку намічено засідання парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, профільний фінансовий підкомітет якого очолює Дубінський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄБА просить надати бізнесу можливість самому відбирати критично важливих співробітників

Титанова "Велта" відчуває гостру нестачу кадрів аж до зупинки виробництва - СЕО

Актуалізація вимог "єОселі" збільшить попит на якісне житло і стимулюватиме економіку країни - думка

Обмеження е/е в Україні в середу розпочнуться з 19:00 замість 20:00 - обленерго

УЗ підвищила вартість комплектів білизни в плацкартних і купейних вагонах у 1,6 раза, у вагонах СВ - удвічі

ФДМ готується до приватизації одного з Дунайських портів

"Укренерго" скасувало обмеження споживачів з 07:00 до 20:00 середи в усіх областях

Україна влітку планує виставити на перші аукціони оренду 109 тис. га агроземель

SENSAR Development має намір побудувати в Ужгороді 5-зірковий готель і житловий комплекс

Ощадбанк придбав облігації нового випуску "Нової пошти" на 650 млн грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА