13:03 16.11.2020

Автор СЕРГІЙ БИКОВ

Зростаюча сила проукраїнського Донбасу

3 хв читати
Зростаюча сила проукраїнського Донбасу

Сергій Биков, політичний консультант, керівник аналітичного центру "ІНПОЛІТ"

 

А все ж таки, ці місцеві вибори багато що змінили. Щонайменше, ментально. У Маріуполі, наприклад, вже відкрили першу сесію нового міськради. Напевно, це навіть перша сесія у всій країні, яку відкрили за результатами виборів 25 жовтня. Вона, фактично, остаточно затвердила повну перемогу нової регіональної політсили. На цих виборах у ключовому місті Донбасу вперше лідируючі позиції перейшли від звичних осколків регіоналів до нових еліт. Точніше, до мера міста Вадима Бойченко, який цілком може претендувати на місце серед найяскравіших регіональних лідерів. Його партію "Блок Вадима Бойченко" представлятиме у новій міськраді найбільша фракція. Цей Блок змінив непорушні політичні традиції регіону, перемігши ОПЗЖ у самому її серці - найбільшому місті Донецької області.

Так, більшість експертів стверджують, що вибори виграли місцеві еліти. Насправді, історія набагато глибше. Адже сьогоднішні місцеві еліти і самі змінилися. Найяскравіший приклад цих змін проявляється у найгарячішому регіоні - Донбасі.

Вперше за 15 років у Маріуполі перше місце взяла не звична загальнонаціональна сила: не ОПЗЖ (лідер виборів 2019 року), не Опоблок (переможець 2014 року), або раніше - Партія регіонів (неззмінний лідер до 2012). На хвилі перемоги регіональних партій, перемогла на виборах нова місцева сила під егідою мера.

Незважаючи на те, що регіон звично вважали проросійським, але Маріуполь змінив цей стереотип. Ім'я відверто проукраїнського мера, у якого син воює за Україну, не тільки не зменшило голосів, а навіть навпаки. На парламентських виборах у 2019 році цей же мер Бойченко просував в місті Опоблок та набрав лише 16-20% підтримки. Зараз же партія імені мера збільшила результат понад удвічі - до 42%. Вони посунули ОПЗЖ на друге місце з 34%. Хоча до показників єдиного Опоблоку до розколу (у 2015 році партія взяла 63%), ні Партії регіонів (понад 50% в 2010) поки не дісталася жодна сила у регіоні.

Вадим Бойченко, до речі, вже не раз виявляв свої лідерські позиції і на національному рівні. Минулого він яскраво приймав Інвестиційний форум під егідою Президента Володимира Зеленського. Мені він запам’ятався водним проектом - Бойченко вдалося залучити прямі інвестиції з Франції, щоб почати будувати завод з очищення води у регіоні. Плюс, про швидкий розвиток міста за останні роки говорили багато - від світських зірок на кшталт Ольги Полякової, журналістів - Дмитра Гордона, до міжнародних експертів як Андрій Гундер, чи Голова Американської торгової палати.

Здається, на цих виборах у політичному полі проростає новий політичний гравець, цілком готовий конкурувати з ОПЗЖ за те, щоб представляти голос Донбасу. Але у цьому випадку цей голос буде проукраїнським, і не лунатиме з Кремля.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ГАЛИНА ЯНЧЕНКО

Оновлений сайт “Прихисток” - що змінилося для користувачів

МИХАЙЛО ФЕДОРОВ

Без зелених стін, червоної підлоги й радянського минулого. Якими будуть українські школи після архітектурної трансформації?

СУСАННА КАРАХАНЯН

Інклюзія як головний тренд: про що говорили під час Українського будівельного конгресу

РОСТИСЛАВ КРАВЕЦЬ

Мобілізація та військовий облік повністю перекладені на громадян, що варто знати про свої права

ВАЛЕРІЙ ТАРАСЮК

Впровадження REMIT сприятиме розвитку українських енергоринків і залученню інвестицій

ВАЛЕРІЙ КЛОЧОК

Мільярди до бюджету чи фіговий листок від бізнесу? Що отримає влада

ЄВГЕНІЯ РЯБЕКА

Оновлення даних військовозобов'язаними - передумова демобілізації військових на фронті

МИХАЙЛО МЕДКО

25% компенсації вартості сільгосптехніки: як держава допомагає аграріям оновити свій парк техніки

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Ворогів не треба, якщо є такі помилки

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Як перемогти в Києві нестерпну спеку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА