18:53 09.09.2020

Великий сховок із боєприпасами, знайдений на Харківщині, належить одному з лідерів організації "Патріоти - За життя" - екс-командир "Азова"

3 хв читати

Київ. 9 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Великий сховок із боєприпасами, виявлений поліцією в Люботині Харківської області наприкінці серпня, належить одному з лідерів організації "Патріоти – За життя", екс-командиру роти особливого призначення МВС "Східний корпус" Олегу Ширяєву, стверджує екс-командир "Азова" Максим Жорін.

"Нещодавно на Харківщині були знайдені сховки з боєприпасами, які, за нашою інформацією, належать одному з керівників цієї проросійської організації ("Патріоти - За життя" - ІФ) Олегу Ширяєву... Олег Ширяєв ці сховки робив, ще коли працював у поліції. Поліції на сьогодні відомо, що він причетний до цих незаконних складів боєприпасів, проте він досі вільно гуляє країною", - сказав Жорін на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в Києві в середу.

Він також стверджує, що ці боєприпаси призначалися для дестабілізації ситуації в країні.

Жорін також повідомив, що наразі група адвокатів працює над звільненням з-під варти 16 осіб, затриманих після нападу зі стріляниною на автобус з представниками "Патріоти - За життя", який стався поблизу Люботина ввечері 27 серпня. За словами Жоріна, усі затримані займають проукраїнську позицію, майже всі вони брали участь в АТО (зокрема й у складі "Азова"), деякі підтримують "Національний корпус".

"Ми підтримуємо і схвалюємо те, що зробили ці 16 героїв", - заявив Жорін.

За словами юриста, учасника бойових дій Віктора Шендибила, який також брав участь у прес-конференції, під час затримання цих людей були допущені процесуальні порушення. Крім того, він зазначив, що вважає помилковою кваліфікацію їхніх дій (замах на вбивство і хуліганство). На думку Шендибила, своїми діями затримані прагнули не допустити повторення сценарію "російської весни" 2014 року.

"Вони (затримані - ІФ) були в стані крайньої необхідності, яка виключає кримінальну відповідальність загалом, тому що... протидіючи таким організаціям, як "Патріоти - За життя", вони зберігають стабільність, мир і порядок у мирних містах і не дозволяють дестабілізувати ситуацію та повторити сценарій 2014 року", - сказав Шендибило.

Він також повідомив, що розгляд апеляцій на запобіжні заходи затриманим призначено на 1 жовтня.

Як повідомлялося, ввечері 27 серпня поблизу Люботина на автодорозі невідомі заблокували автомобілем Mitsubishi рух мікроавтобуса Mercedes, в в якому перебували представники громадської організації "Патріоти - За життя", та змусили його зупинитися. Після цього з Mitsubishi вийшли кілька людей, обстріляли мікроавтобус із травматичної зброї і втекли на своєму автомобілі. В результаті постраждали і були госпіталізовані чотири людини (троє з пораненнями від травматичної зброї, четвертий - із черепно-мозковою травмою).

Відомості про подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 4 ст. 296 (хуліганство) і ч. 15 п. 1, 7, 12 ч. 2 ст. 115 (замах на вбивство двох і більше осіб з хуліганських мотивів, вчинений за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Того самого вечора поліція затримала 14 осіб у Красноградському районі Харківської області. Пізніше було затримано ще двох людей. Усім затриманим оголошено про підозру за ч. 4 ст. 296 і ч. 15 п. 1, 7, 12 ч. 2 ст. 115 КК України.

28 серпня в Люботині правоохоронці виявили сховок, де зберігалися майже 5 кг тротилу, 2,3 тис. різних боєприпасів, майже 62 тис. патронів різного калібру і багато допоміжних військових засобів. За цим фактом було розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження з боєприпасами) КК України.

За інформацією джерела, близького до правоохоронних органів, гаражем, в якому зберігалися боєприпаси, користувалися члени організації "Патріоти - За життя". Отримати офіційне підтвердження або спростування цієї інформації агентству не вдалося.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

У Києві презентовано оцінку громадської думки щодо діяльності українських органів влади та інститутів

Дві третини українців хочуть від держави поліпшення своєї поінформованості, майже три чверті - за військово-патріотичне виховання в садочках і школах - соцопитування

Дві третини українців підтримують довгострокове збільшення фінансування безпеки та оборони - соцопитування

Результати другого всеукраїнського рейтингу мистецьких закладів вищої освіти

Київська організація Червоного хреста звернулася до правоохоронних органів у зв'язку з порушеннями в Печерській організації після відповідного звернення на інформлінію - голова міськорганізації

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА