14 квітня 2020, 21:50

Україна в огні

Пожежа знищила тварин, птахів, рослини та унікальні об'єкти у зоні відчуження довкола Чорнобильської АЕС. Влада звинувачує селян, які палять траву. Справжня причина пожежі – корупція та халатність влади.

За два тижні пожежі у Чорнобильській зоні вигоріли тисячі гектарів лісу, закрите військове містечко, 12 сіл та санаторії. У повітрі над Києвом зафіксоване зростання вмісту цезію-137.

Це перша настільки масштабна катастрофа в районі Чорнобилю за 34 роки з моменту аварії. Села, військове містечко та санаторії в зоні відчуження вціліли у часи хаосу 90-х, коли більшість державних інституцій існували радше на папері, ніж в реальності. Ці унікальні об'єкти пережили Кравчука, Кучму, Ющенка, Януковича та Порошенка. Вони вціліли під час двох революцій, коли влада умивала руки від управління державою і, як під час зими 2013-2014 років, тікала з країни. Вони встояли в активну фазу війни, коли був як ніколи високий рівень диверсій проти такого роду об'єктів. Але унікальні тварини та унікальні об'єкти не пережили весну 2020-го, коли безлад та корупція у владі набули таких обертів, що крадуть навіть заражений радіацією ліс.

Крадуть його вже, звичайно, не вперше і підпалюють, щоб приховати сліди – теж вже давно. Але зараз це сягнуло промислових масштабів. Плюс – безсніжна зима і весна без дощів. Підпалюють спеціально крони дерев, технологія відпрацьована. Щороку палять вже неіснуючий, вирубаний ліс. Цього разу ситуація вийшла з-під контролю.

Лісники звичайно в курсі. І, очевидно, в долі. Поліція заплющує очі, ймовірно, теж не безкоштовно. Великі питання до Державного агентства з управління зоною відчуження, яке, все знаючи, не било на сполох.

Катастрофа в зоні на кшталт нинішньої була питанням часу. Бо всім байдуже. Всі намагаються урвати, як в останній день. Усі – це не той дурний селянин, який зізнався поліції у підпалі трави. А уповноважені нами представники держави, які, користуючись карантином і хаосом, мародерять навіть в Чорнобильському лісі.

Минулої ночі завдяки надзусиллям рядового складу ДСНС та погоді – вдалося взяти під контроль пожежу в Зоні. ДСНСники, звезені з усієї України, наскільки мені відомо, працюють в зоні без дозиметрів. Вони рятують країну ціною власного здоров'я.

Але попереду – сухий травень, гаряче літо.

Горить вся країна, не лише територія довкола Чорнобиля. Вночі затягнуло димом майже всі райони Києва – від околиць Лівого берега до околиць Правого. Це лише початок.

Сподіватися лише на погоду та героїзм рядових ДСНСників – наївно. Через посуху, кадрову чехарду з призначенням кумів брата однокласниці дружини президента в усі стратегічні органи та абсолютну корупцію ми можемо отримати катастрофу за катастрофою в розпал епідемії.

Володимир Зеленський закликав не палити траву і попередив про нові штрафи. Підвищення штрафів – це добре. Але селянин стільки не заплатить, а злодій вже заплатив. Усім, хто заплющує очі на вирубування і підпал лісу.

"Визнання ОРДЛО": чого чекати від Путіна і на що сподівається Зеленський

Звернення Держдуми до президента Росії Путіна, яке ще в січні було ініційовано комуністами, а вже направлене йому на підпис, проливає деяке світло на ті події, які ми спостерігали довкола України з кінця листопада...

Черговий ''Гетьман'' піднімає Армію з колін. Або виступ Зєлєнського в Раді

Відчуваю, що скоро в ОП треба буде вводити окрему посаду – перекладач із зеленської на загально людську. Той спіч, який ми сьогодні почули, більше схоже на марення, ніж на повноцінну промову Верховного Головнокомандувача...

Стан українського оборонно-промислового комплексу та війна з Росією: диверсія чи саботаж?

Минулої суботи взяв участь у дуже корисному та своєчасному заході – національному круглому столі "Єдність народу. Захист демократії. Безпека держави", організованому в рамках Київського безпекового форуму...

Оборонний бюджет та депутатські субвенції

Враховуючи зростання напруженості на кордонах України, наша держава має терміново вживати заходи щодо посилення свого оборонного потенціалу. Попри бадьорі заяви чинної влади про нашу готовність до будь-яких сценаріїв, нам вже зараз необхідно шукати додаткові ресурси всередині країни для збільшення оборонного бюджету...

ДОЗ-2021: Рахункова палата проти Міністерства оборони

14 вересня Міністерство оборони України оприлюднило на своєму сайті заяву щодо інформаційної кампанії навколо виконання Державного оборонного замовлення...

"З бліднажа за ґрати": історія про тих, хто не зламався

Буває, на життя людини випадає важке випробування. Деяким "везе", і таких випробувань у їхньому житті декілька. Є чоловіки, яким у вік тіктоків, Грет Тунберг і всього "прогресивного" довелося пройти через вічні Війну і Тюрму...