Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: В Києві чекають на прибуття звільненого у Росії Костенка


Олександр Костенко, звільнений з російської в'язниці в Кірово-Чепецку, 3 серпня 2018
Олександр Костенко, звільнений з російської в'язниці в Кірово-Чепецку, 3 серпня 2018

Ось як пройшли вихідні, 4-5 серпня, в Україні.

Звільнений з російської в’язниці кримський активіст Євромайдану Олександр Костенко прибув до посольства України в Москві. Сьогодні-завтра очікують його прибуття до столиці.

На Кіровоградщині під час «сходки» поліція затримала понад 30 кримінальних авторитетів. «Приводом для цієї «зустрічі на природі» було призначення «смотрящєго» за Світловодськом і вирішення спірних питань, але все пішло не за їхнім «затвердженим сценарієм», не дивлячись на благословення «злодія в законі» на прізвисько «Хохол», – заявив перший заступник голови Національної поліції В’ячеслав Аброськін.

Десятки активістів, дослідників репресій у СРСР та постраждалих від них вшанували пам’ять жертв «Великого терору», розпочатого Йосипом Сталіним 5 серпня 1937 року.

У Шотландії в місті Глазго українські представниці синхронного плавання отримали «золото» на чемпіонаті Європи в командній комбінації.

А у світі тим часом:

Під час військового параду у Каракасі, столиці Венесуели, на якому був присутній президент країни Ніколас Мадуро, вибухнув дрон. Внаслідок інциденту поранені сім солдатів, однак сам президент та інші політики не постраждали.

Внаслідок вибуху смертника в Афганістані загинули троє військових НАТО, ще один отримав поранення. Відповідальність за напад взяло на себе угруповання «Талібан». Серед загиблих громадяни Чехії.

У Швейцарії розбився літак часів Другої світової війни: 20 осіб загинули. У поліції повідомили, що більшість загиблих – жителі Швейцарії, а також троє членів однієї родини з Австрії. Літак належав авіакомпанії JU-Air. На ньому проводили екскурсії над Альпами

10 років «п’ятиденній війні»

У серпні виповнюється 10 років від початку російсько-грузинського збройного конфлікту, відомого як «п’ятиденна війна». Провину за початок військових дій кожна сторона й досі перекладає на противника. Конфлікт забрав життя сотень людей і сьогодні перебуває в «замороженому» стані. Проте деякі важливі події там розвиваються й досі. Кордон, який постійно рухають, вже розділив громади і «проковтнув» будинки. Якщо ж ви мало знаєте про цей конфлікт, але хотіли б дізнатись –​ за посиланням докладна розповідь.

Далі, вже за традицією, три матеріали про важливі події минулого.

Перша стаття про Проїлавську митрополію. Професор Петро Кралюк розповідає, як цю митрополію витіснила Росія, насаджуючи на півдні України свою церкву

За другим лінком розмова з істориком, співробітником Інституту національної пам’яті Богданом Короленком про першу анексію Криму 235 років тому

А у третьому матеріалі ми розповідаємо, як українці 50 років тому боролися за свободу, передаючи самодруки з рук в руки

Військовий викрив гучний фотофейк

У соцмережах масово поширювали фото, де військовий на тлі потягу обнімає дівчину. Його підписували як: «Боєць АТО проводжає свою дівчину в Москву». Пошук зображення у мережі показує, що існує це ж фото, але із табличкою на потязі: «Харків-Ужгород». Журналісти Радіо Свобода знайшли військового з фотографії. Молодий чоловік обурився щодо неправдивої інформації. За його словами, на фото він повертається із Харкова до Тернополя. Упізнати колишнього бійця АТО на фото допомогла волонтер.

Українська ягідка

Українські ягоди активно продаються за кордон. За підсумками першого півріччя Україна експортувала плодово-ягідної продукції майже на 60% більше, ніж за такий самий період торік. Сума експорту склала 100 мільйонів доларів. За останні чотири роки майже у 19 разів зріс продаж ягід за кордон, зазначають експерти. Втім, самі українці все більше відмовляються від споживання цієї продукції. Чому?

«Феномен Гмирі»

Він співав так, що фахівці не вірили, що таке можливо. Ті, хто слухав його, забували, що вони на землі. Він віртуозно виконував партії, які під силу небагатьом виконавцям. Його називали «Борис Великий», його знають у всьому світі, а в Україні немає ні його музею, ні пам’ятника. До 115-ї річниці з дня народження Бориса Гмирі Радіо Свобода мало розмову із президентом Фонду Бориса Гмирі, його спадкоємицею – Ганною Принц. Оцініть й Ви цей неймовірний спів!

Гідно оцінюйте справжні таланти!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG