Доступність посилання

ТОП новини

Досі не дезінфікуєте свій телефон? А варто було б, і ось як це зробити


Дезінфекція смартфону від мікробів та вірусів (ілюстративне фото)
Дезінфекція смартфону від мікробів та вірусів (ілюстративне фото)

Необхідність уникати фізичних контактів, які можуть поширити коронавірус – це хороша причина, чому у ці дні краще скористатися телефоном, щоб з кимось зв'язатися. А завдяки самоізоляції та закликам залишатися вдома, телефони стають особливо корисними. Однак варто не забувати, що їх потрібно тримати у чистоті, і ось декілька порад, як це зробити.

Для багатьох з нас, смартфон став майже продовженням нашої руки. Ви проводимо з ним години, спілкуючись із друзями, дізнаючись новини, граючи ігри та переглядаючи відео. Ба більше, одне опитування з'ясувало, що у середньому людина торкається свого телефону понад 2 тисячі разів на день.

Усі ці дотики свідчать про те, що телефони можуть мати багато бактерій, мікробів та вірусів. Багато з цих мікробів, ймовірно, не становлять загрози для життя, але коронавірус в умовах нинішньої пандемії може бути смертельним.

Окрім того, що коронавірус дуже заразний, він також схоже витривалий, адже може жити тривалий час у повітрі та на різних поверхнях. Як довго? Це залежить від середовища. Аналіз, опублікований 17 березня медичним науковим журналом The New England Journal of Medicine, свідчить про те, що вірус зберігає свою життєздатність у повітрі до 3 годин, на мідній поверхні до 4 годин, на картоні до 24 годин, а на пластику та нержавіючій сталі до 72 годин.

Щоб захиститися від зараження коронавірусом, Всесвітня організація охорони здоров'я закликає часто мити не лише свої руки, але і поверхні, яких торкаєтеся. Смартфони входять до цієї категорії.

Тож, як потрібно чистити таку дорогу техніку, не пошкодивши її?

Спершу, кілька речей, які робити не варто.

Екран смартфону вкритий так званим «олеофобним покриттям». Це тонкий шар призначений для захисту від відбитків пальців та потрапляння вологи.

Засоби дезінфекції та деякі серветки можуть пошкодити цей екран. Не використовуйте їх.

Тоді, чим варто користуватися?

Компанія Apple нещодавно оновила свої рекомендації щодо чистки телефонів, порадивши використовувати серветки із 70% ізопропіловим спиртом. Спирт швидко висихає та знищує будь-які мікроби на поверхні телефону.

Також ви можете протирати свій телефон тканиною, бажано м'якою та без ворсу. Цей метод рекомендує як Apple, так і Samsung.

Але якщо під рукою немає серветки чи тканини, що тоді робити?

На щастя, існує проста та ефективна альтернатива – мило та вода. По-перше, не занурюйте телефон у воду, навіть якщо він водостійкий.

Візьміть шматочок тканини або паперовий рушник, додайте мило, що піниться та містить мийний засіб. Протріть ним телефон, а потім витріть іншою тканиною чи паперовим рушником, злегка змоченою водою. Після того, як мильна піна зникне, висушіть телефон. Ось і все. Тепер ваш телефон без мікробів чи принаймні дуже близький до цього.

Як часто варто чистити телефон?

Це залежить від того, як часто ви ним користуєтесь. Однак Філіп Т’єрно, клінічний професор мікробіології та патології Медичної школі Лангон при Нью-Йоркському університеті, каже, що він чистить телефон двічі на день – «один раз зранку та один раз увечері».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG