19:05 02.05.2019

Бразильця Лусваргі засуджено до 13 років позбавлення волі за участь у терористичній організації

3 хв читати
Бразильця Лусваргі засуджено до 13 років позбавлення волі за участь у терористичній організації

Павлоградський міський районний суд Дніпропетровської області визнав громадянина Бразилії Рафаеля Маркуса Лусваргі винним в участі в діяльності терористичних організацій та незаконних збройних формувань в Україні та засудив його до 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомляє прес-служба прокуратури міста Києва, відповідне рішення суд ухвалив на засіданні в четвер, 2 травня.

"Суд, заслухавши аргументи сторін, визнав обвинуваченого винним за ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 260 КК України та призначив йому покарання у вигляді 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Крім того, суд стягнув з іноземця витрати на проведення експертиз у сумі близько 15 тис грн", - йдеться в повідомленні.

Під час судового слідства прокурор навів неспростовні докази провини іноземця в інкримінованих злочинах. У свою чергу обвинувачений визнавав свою провину лише в частині участі в діяльності не передбачених законом збройних формувань, проте заперечував участь у діяльності терористичних організацій.

Під час виконання вироку обвинуваченому буде зараховано термін, проведений ним під вартою станом на 2 травня, зазначають у прокуратурі.

Як повідомлялося, українські правоохоронці затримали Р.М.Лусваргі 6 жовтня 2016 року в аеропорту "Бориспіль" одразу після його прибуття в Україну з Бразилії. Слідство встановило, що з вересня 2014 р по травень 2015 р. він був у складі бандформувань "ДНР", брав участь у бойових діях, вербував іноземців, переважно бразильців, до складу незаконних збройних формувань, а також здійснював розвідувальні вилазки на позиції ЗСУ і коригував артилерійський вогонь по українських позиціях.

25 січня 2017 року Печерський райсуд м. Києва визнав Р.М.Лусваргі винним у скоєнні злочинів за ч. 1 ст. 258-3 (створення терористської групи або терористичної організації), ч. 2 ст.260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань) Кримінального кодексу України, йому було призначено покарання у вигляді 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Сам Р.М.Лусваргі визнав свою провину.

18 серпня Апеляційний суд Києва задовольнив апеляційні скарги захисника в інтересах Р.М.Лусваргі та його самого, скасувавши вирок суду першої інстанції через процедурні порушення (підсудність і право на захист), і продовжив йому арешт. Але згодом йому змінили запобіжний захід і він опинився на волі, жив в одному з київських монастирів Української православної церкви (Московського патріархату).

4 травня 2018 року, після того, як Р.Лусваргі помітили на волі, і ця інформація стала публічною, представники партії "Національний корпус", націоналістичних організацій "Національні дружини" і С14 затримали його в Києві біля бразильського посольства і передали СБУ. Того самого дня в Службі безпеки України повідомили, що проводять із Р.Лусваргі процесуальні дії, а прокуратура міста Києва заявила, що наполягатиме на взятті його під варту.

7 травня Павлоградський міськрайонний суд за клопотанням прокуратури м. Києва заарештував Р.М.Лусваргі на 60 діб без можливості внесення застави і в подальшому неодноразово подовжував цей запобіжний захід. Під час судових дебатів прокурор просив суд призначити обвинуваченому покарання у вигляді позбавлення волі терміном на 14 років із конфіскацією майна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рада має намір заборонити під час війни розголошення окремих відомостей із судових рішень

Кількість ворожих атак на фронті зросла до 79, окупанти авіаударами зрівнюють із землею Вовчанськ

Кількість жертв російського ракетного удару по Одесі 29 квітня збільшилася до восьми - у лікарні померла чотирирічна дівчинка

Визначених Укренерго лімітів вистачить Києву 24 травня в середньому на 76% потреб, діятимуть графіки відключень

Рада має намір дозволити банкам розкривати банківську таємницю на запити Мін'юсту і нотаріусів

Активні бойові зіткнення в районах Кліщіївки й Андріївки тривають - ОСУВ "Хортиця"

Прем'єр Греції підтвердив свою участь у Саміті миру

Рада має намір дати можливість засудженим працювати на підставі цивільно-правових договорів

Прем'єр-міністр Норвегії підтвердив участь країни в Саміті миру

110 ОМБ ім. генерал-хорунжого Марка Безручка: Ще мінус два літаки окупантів на нашому напрямку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА