16:40 24.06.2020

НБУ: Комерційна нерухомість зазнала найбільшого удару від пандемії

2 хв читати
НБУ: Комерційна нерухомість зазнала найбільшого удару від пандемії

Ринок комерційної нерухомості України зазнав найбільшого удару від пандемії, його відновлення відбуватиметься повільно, констатується в Звіті про фінансову стабільність Національного банку України (НБУ).

"Ринок комерційної нерухомості зазнав найбільшого удару від пандемії, оскільки він проциклічний та інертний, відновлення відбуватиметься повільно", - йдеться в оприлюдненому в середу звіті.

Згідно з документом, за січень-березень 2020 року не відбулося жодної вторинної інвестиції в комерційну нерухомість України, ринок перебуває у вичікувальній позиції. Проте, за прогнозами учасників ринку, інвестиційна активність має пожвавитися найближчим часом за рахунок певного зниження цін на нерухомість.

За даними НБУ, в січні-червні 2020 року девелопери залишалися активними: ринок поповнився на 5,5% нових площ. Наразі у фазі активного будівництва перебуває ще майже половина від наявних на ринку торговельних площ.

"Проте їх відкриття, за очікуваннями експертів, буде відтерміновано. А от старт нових проектів узагалі відкладається", - констатували в Нацбанку.

Багато ТРЦ після відкриття залишаються лояльними в плані коригування орендних ставок, зазначили в НБУ. Так, за даними UTG, на початок червня вартість оренди вже була на 13% нижчою за торішню.

Вакантність на ринку офісної нерухомості на початок червня зросла у 2,4 раза порівняно з попереднім роком: нові угоди не укладаються, орендарі частково переходять на дистанційну роботу і скорочують площі орендованих ними приміщень.

"Якщо до кризи попит протягом кількох років перевищував пропозицію, то нині умови на ринку диктують орендарі. Власники площ стимулюють попит за допомогою знижок, які для нових угод зараз становлять близько п'ятої частини від докризової ставки", - йдеться в огляді.

У ньому додається, що введення нових об'єктів також уповільнилося: в першому кварталі обсяги впали на 85%.

"Відкриття офісних площ, яке було заплановано на 2020-2021 роки (близько чверті наявного фонду), переважно відкладено", - резюмував регулятор.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄБА просить надати бізнесу можливість самому відбирати критично важливих співробітників

Титанова "Велта" відчуває гостру нестачу кадрів аж до зупинки виробництва - СЕО

Актуалізація вимог "єОселі" збільшить попит на якісне житло і стимулюватиме економіку країни - думка

Обмеження е/е в Україні в середу розпочнуться з 19:00 замість 20:00 - обленерго

УЗ підвищила вартість комплектів білизни в плацкартних і купейних вагонах у 1,6 раза, у вагонах СВ - удвічі

ФДМ готується до приватизації одного з Дунайських портів

"Укренерго" скасувало обмеження споживачів з 07:00 до 20:00 середи в усіх областях

Україна влітку планує виставити на перші аукціони оренду 109 тис. га агроземель

SENSAR Development має намір побудувати в Ужгороді 5-зірковий готель і житловий комплекс

Ощадбанк придбав облігації нового випуску "Нової пошти" на 650 млн грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА