RU
 

Зеленський проти всіх. Нормандському формату бутиСюжет

Корреспондент.net,  18 листопада 2019, 19:30
0
1435
Зеленський проти всіх. Нормандському формату бути
Володимира Зеленського чекають найважчі в житті переговори

Саміт лідерів нормандської четвірки призначено на 9 грудня, Росія підтвердила свою участь. Корреспондент.net розбирався, що Україні може принести ця зустріч.

 
Цей день ми наближали, як могли. Про проведення саміту нормандської четвірки розповідають уже півроку. І ось, нарешті, є дата і місце зустрічі - 9 грудня, Париж.
 
Чого чекати від нормандської зустрічі?
 
Навіщо це потрібно
 
Нормандський формат - це єдиний формат переговорів, у якому беруть участь лідери Росії, Німеччини, Франції та України.
 
Команда Володимира Зеленського покладає великі надії саме на зустріч у нормандському форматі заради досягнення миру. Сам Зеленський говорив про це неодноразово, а міністр закордонних справ Вадим Пристайко називав зустріч у нормандському форматі поворотною точкою для майбутнього Донбасу.
 
В Україну прямує міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас для підготовки до майбутнього саміту.
 
Пішли на поступки
 
Задля проведення зустрічі Україна пішла на низку поступок.
 
Спочатку РФ назвала умовою проведення нормандської зустрічі розведення сил і засобів на Донбасі, а також узгодження формули Штайнмаєра. Формулу узгоджено, розведення сил і засобів на Донбасі відбулося в Золотому, а також у Богданівці і Петрівському.
 
Тепер Володимир Путін заговорив про нові поступки - розведення сил по всій лінії фронту і продовження дії закону про особливий статус Донбасу, термін роботи якого закінчується 31 грудня 2019 року.
 
"Розумієте, по всій лінії треба розводити. Треба розвести по всій лінії. Так, щоб хоча б гармати не стріляли, щоб люди не гинули. Ось це точно потрібно зробити, і якомога швидше", - заявив російський президент.
 
На думку Путіна, у разі відсутності закону про особливий статус втрачає сенс і формула Штайнмаєра, адже вона "є лише інструментом для імплементації закону про особливий статус".
 
"31-го закінчується термін, далі що? Що ми будемо робити в нормандському форматі? Це взагалі ключове питання", - сказав він.
 
Пізніше прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков підтвердив участь Росії у зустрічі 9 грудня і заявив про відсутність прямого зв'язку між прийняттям закону про особливий статус Донбасу і проведенням нормандського саміту.
 
"Прямого взаємозв'язку між проведенням саміту в нормандському форматі і прийняттям закону про особливий статус Донбасу немає, але це питання є наріжним", - зазначив Пєсков.
 
 
Ризики
 
Починаючи з першої зустрічі в нормандському форматі, Європа демонструвала готовність підтримувати Україну, справляючи певний тиск на Росію.
 
"З обранням президентом України Володимира Зеленського, з урахуванням скандалу з Трампом, зміненої щодо РФ риторики Еммануеля Макрона, швидким відходом з поста канцлера Німеччини Ангели Меркель, ситуація для України може бути зовсім іншою, ніж досі. Не можна виключати сценарію, за якого Володимир Зеленський виявиться один проти всіх під час зустрічі нормандської четвірки. Тоді ніхто не позаздрить президенту України. Тим більше, що Путін демонструє власну впевненість і готовність йти до кінця в контексті російського варіанта умов реалізації мирного плану", - вважає кандидат політичних наук Сергій Постолівський.
 
На думку експерта, немає ніякої гарантії, що сьогоднішня Європа готова захищати національні інтереси і суверенітет України. "Чимраз більше і більше ЄС схиляється до умиротворення Росії, і Москва це прекрасно розуміє, чим і грає в її відносинах як з Францією і Німеччиною, так і Україною", - вважає Постолівський.
 
Журналіст Віталій Портніков вважає, що мета Володимира Зеленського на зустрічі - завершення війни, мета президента Франції Еммануеля Макрона - утвердитися в ролі європейського лідера, відновити відносини Заходу і Росії, мета канцлера Ангели Меркель - продемонструвати ефективність формату, у створенні якого вона відігравала головну роль і який мав привести до закінчення війни на сході України.
 
"Мета Росії проста - легітимізація маріонеткових адміністрацій і перетворення Москви з учасника конфлікту в повноцінного посередника. Посередника, який аж ніяк не гарантує вам відновлення територіальної цілісності навіть при тому, що ви погодитеся з його умовами", - зазначає Портніков.
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet.
 
 
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: Украина-РоссияПутинМеркельВладимир Зеленский
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі