Доступність посилання

ТОП новини

З понеділка українцям не можна в парки. А як в інших країнах?


Люди дотримуються соціальної дистанції на території невеликого парку у Манхеттені, Нью-Йорк, США. 24 березня 2020 року
Люди дотримуються соціальної дистанції на території невеликого парку у Манхеттені, Нью-Йорк, США. 24 березня 2020 року

Вже у понеділок в Україні почнуть діяти більш суворі обмеження. Не можна буде з'являтися в громадських місцях без маски, ходити групами більше 2 осіб, перебувати на вулиці без документів. Також серед обмежень заборона на відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових і прибережних зон. Виняток – якщо потрібно там бути по роботі, або для вигулу домашніх тварин. Останнє обмеження здійняло бурю запитань в соцмережах: чому так, якщо на природі між людьми є дистанція, повітря, та і українцям потрібно в час пандемії підтримувати здоров'я? Ми подивились, як це роблять у світі. Виявилось, що у багатьох державах, де є навіть велика кількість інфікованих, гуляти в зелених зонах з дотриманням дистанції можна.

За заборону: Італія, Ізраїль, Франція, Польща, В'єтнам

Загального підходу в країн немає. Є ті, де парки і сквери закриті. Одна з таких країн – В'єтнам. Як розповіла українка Вікторія, яка зараз перебуває в Ханої, у них більш суворі правила карантину запровадили з 1 квітня.

«Скрізь охоронці, які це контролюють», розповідає Вікторія.

Ще одна з країн, де в парки ходити заборонили – Ізраїль. Там ще 2 тижні тому Міністерство охорони здоров'я робило розсилку, що виходити на вулицю можна тільки в певних випадках, розповідає Анастасія – українка, яка проживає в Ізраїлі.

«Там говорилося: не виходьте з дому для відвідування парків, ігрових майданчиків, пляжів, басейнів, природних заповідників і садів, бібліотек, музеїв та інших громадських місць», розповідає Анастасія. Якщо подивитися інструкції Міністерства охорони здоров'я держави, то в парк можна потрапити тільки якщо у людини є собака, і парк розташований в 100 метрах від будинку.

Базар у Тель-Авіві під час карантину, 20 березня 2020 року
Базар у Тель-Авіві під час карантину, 20 березня 2020 року

Заборона на відвідування парків є і в деяких країнах Європи. Наприклад, у Франції. За словами українки Анастасії, в Парижі при введенні карантину якийсь час зелені зони були відкриті. Але через часті порушення людьми рекомендацій, парки закрили.

Радіус прогулянки суворо обмежений 1 кілометром від місця проживання. Також обмежено час – максимум 1 годину


«Зараз діють такі правила. Всі парки, сквери, місця для прогулянок, лісопаркові зони заборонені для відвідування. Виходити з дому можна тільки для прогулянки з дитиною або собакою, за продуктами, до лікаря, в аптеку або на роботу (маючи спеціальну авторизацію). Радіус прогулянки суворо обмежений 1 кілометром від місця проживання. Також обмежено час максимум 1 годину. Виходячи на вулицю, при собі необхідно мати офіційну заяву зі своїми даними і часом виходу. На вулицях багато поліції, яка перевіряє ці документи. При будь-якому порушенні або невідповідності в заяві, штраф до 135 євро. Отримавши кілька таких за короткий проміжок часу, суму штрафу збільшують в 100 разів », розповідає Анастасія.

Париж, парк біля Ейфелевої вежі, 23 березня 2020 року
Париж, парк біля Ейфелевої вежі, 23 березня 2020 року

Ані ногою до зелених зон також у​ Польщі. «Повна заборона на відвідування парків, скверів, бульварів і лісів. Поляки вже жартують, що заборона на відвідування лісів обумовлена побоюванням влади, що в лісах будуть формуватися партизанські загони», – розповідає журналіст Радіо Свобода Володимир Савицький.

Парки, пляжі закриті. Але влада в містах дозволяє певним категоріям хворих прогулянку


Офіційно заборонено відвідувати парки в Італії, говорить журналістка Радіо Свобода Наталка Кудрик. Однак, в країні, яка зовсім недавно була епіцентром пандемії в світі, все ж є невеликі поблажки.

«Офіційно теж повна заборона. Парки, пляжі закриті. Але влада в містах дозволяє певним категоріям хворих прогулянку (з меддовідкою ред.) І бажано в супроводі волонтерів», пояснює журналістка.

За прогулянки з дистанцією: Канада, США, Німеччина, Нідерланди, Велика Британія, Швейцарія, Чехія

Заборони, як в Італії або у Франції, є далеко не у всіх країнах Європи.

Вільно ходять до парків у Чехії – від людей вимагається лише соціальна дистанція.

У парку ходити можна, спортом займатися можна. Тільки не збиратися більше, ніж двоє людей. Тут пам'ятають про мету – щоб люди були здоровими


«Для того, щоб вийти з дому, потрібно мати маску. У парку ходити можна, спортом займатися – можна, розповідає журналістка Радіо Свобода Марія Щур. – Тільки просять не збиратися більше, ніж двоє людей, разом, якщо це не сім'я. Але ніде не чула, щоб в парку перевіряли родинні зв'язки. Тут пам'ятають про мету щоб люди не розповсюджували інфекцію і були здоровими, а прогулянки на свіжому повітрі, пробіжки підсилюють імунітет».

У Нідерландах гуляти в парках можна, більшість з них відкрита. Просто скрізь стоять нагадування, що потрібно тримати дистанцію між людьми в 1,5 метра, розповідає українка, яка живе в Нідерландах, Інна. Дітям до 12 років можна одне з одним грати.

Поліція спілкується з порушниками дистанції в парку Берліна
Поліція спілкується з порушниками дистанції в парку Берліна

У парках дозволили не тільки займатися спортом, але і сидіти на на траві. Правда максимум двом особам і з дистанцією


«Карається тільки якщо більше 2 осіб разом гуляють. Штраф до 400 євро», каже Інна.

У Німеччині парки також відкриті.

«У парках дозволили не тільки займатися спортом, але і сидіти на лавці, і на травичці. Правда максимум двом особам і з дистанцією», говорить Ірина Яковлєва, українка, яка віднедавна живе у Німеччині.

Немає заборони відвідувати парки в Швейцарії. Як повідомляє Посольство США в цій країні, серед обмежень – заборона на зібрання понад 5 осіб. Такі ж правила у Ліхтенштейні.

«У ці вихідні присутність поліції буде збільшено по всій Швейцарії і Ліхтенштейну, щоб забезпечити заходи по соціальному дистанціювання. Це включає в себе громадські місця, такі як громадські площі, парк, дитячі майданчики, пішохідні доріжки і так далі», йдеться в повідомленні. Тобто, якщо людей збирається менше 5, то відвідування парків і інших перерахованих місць дозволено.

Дозволено прогулюватися в парках і у Великій Британії. «Нам дозволяється година занять на свіжому повітрі самостійно або з членами вашого домогосподарства на день, але цього не дотримуються аж надто суворо», розповідає британець Том.

«Централ парк» в Нью-Йорку теж відкрито – вимагають дистанцію

На даний момент лідером за кількістю інфікованих в світі є США. Однак, в цій країні ситуація з карантинними обмеженнями залежить від штату. Там, де інфікованих багато, введений більш жорсткий режим, розповідає жителька штату Індіана Софія. Наприклад, в Каліфорнії чи Нью-Йорку поліцейський легко може оштрафувати людину, якщо вона своїми діями загрожує здоров’ю інших громадян. Однак, в більшості штатів, де порівняно невелика кількість інфікованих, все простіше.

Можна легко поїхати в магазин або піти на прогулянку (це вважається як персональний фітнес). Лише щоб всі трималися на відстані метра


«У нас введено карантин до кінця квітня, але можна легко поїхати в магазин або піти на прогулянку (це вважається як персональний фітнес). Лише просять, щоб всі трималися на відстані метра від оточуючих», розповідає Софія.

Епіцентр поширення коронавірусу в США штат Нью-Йорк. Кількість інфікованих там вже перевищила кількість заражених у всьому Китаї. Незважаючи на це, централ парк в Нью-Йорку працює. На сайті парку сформульовані обмеження: не можна займатися масовими видами спорту й закрито дитячі майданчики. Але прогулюватися з дистанцією будь ласка.

Попередження про дистанцію під час пргулянок в парку Х'юстона, США
Попередження про дистанцію під час пргулянок в парку Х'юстона, США

У сусідній Канаді, де зареєстровано понад 12 тисяч випадків коронавірусу, парки теж відкриті. Мер Торонто Джон Торі заявив, що влада штрафуватиме всіх, хто не дотримується правил дистанціювання, пише АР. За його словами, з цим зараз є проблеми. У тому числі і в парках. Тобто парки для людей відкриті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG