19:15 12.12.2018

Повторних переговорів щодо Brexit не буде, його варіант без угоди не виключається

2 хв читати
Повторних переговорів щодо Brexit не буде, його варіант без угоди не виключається

Високопоставлений європейський чиновник, який відповідав у середу на запитання журналістів у Брюсселі на умовах анонімності, заявив, що не може сказати, які гарантії могли б дати європейські лідери прем'єр-міністру Великої Британії Терезі Мей на саміті ЄС 13-14 грудня.

"Мені довелося прочитати минулого тижня, що існує близько 120 сценаріїв можливої еволюції ситуації з Brexit. Такий список, втім, подовжується кожного дня, і я не буду пускатися в спекуляції", - відповів він на відповідне питання.

"Щоб була повна ясність, я тільки скажу, що пані Мей чекають, щоб проінформувати глав держав і урядів про розвиток внутрішніх дебатів у Сполученому Королівстві в контексті ратифікації угоди Палатою громад і стурбованість, що виникла під час цих дебатів. Лідери вислухають пані Мей і пізніше ввечері обговорять гарантії, які вони зможуть або не зможуть дати", - пояснив співрозмовник ЗМІ.

"Але зрозуміло, що при цьому, як випливає із заяв голови (Європейської ради Дональда - ІФ) Туска або заяв інших інститутів ЄС, або глав держав та урядів, у всякому разі - тих, кому ставили це питання, пропозиція стосовно повторних переговорів щодо угоди більше не ляже на стіл", - сказало джерело.

"Якими б не були гарантії, дані пані Мей, вони не поставлять під питання угоду, досягнуту 25 листопада (на позачерговому саміті ЄС з Brexit - ІФ)", - заявив функціонер ЄС.

Він повторив свій опис передбачуваного перебігу зустрічі лідерів 27 країн ЄС з Т.Мей 13 грудня: "Спочатку слухають пані Мей з її викладенням стурбованості і очікувань. Потім роздуми, щоб передбачити різні можливі опції, але в межах, які я зараз визначив. Без того, щоб піднімалося питання про повторні переговори щодо пакету, і без пропозицій щоб там не було, що суперечить положенням угоди".

Відповідаючи на питання про перспективу Brexit без угоди, джерело пояснило: "Дійсно, є проблема: ратифікація угоди Палатою громад. І якщо є проблема ратифікації Палатою громад, лічильник продовжує крутитися, і ймовірність Brexit без угоди зростає, замість того, щоб знижуватися. І при існуючих зобов'язаннях як Сполученого Королівства, так і союзу, буде необхідно прискорити роздуми з метою підготовки до реалізації варіанту без угоди".

Він нагадав, що голова Євроради Д.Туск зробив минулого понеділка відповідну заяву, в якій уточнюється, що питання підготовки до Brexit без угоди не повинно зніматися з порядку денного. Джерело додало, що Європейська комісія над цим працює, і, можливо, в четвер увечері її голова Жан-Клод Юнкер внесе додаткову ясність у це питання.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Буданов про дозвіл завдавати ударів західною зброєю по території РФ: це полегшить ситуацію

Усі необхідні заходи для захисту Сумської області вже вжито

Кулеба впевнений, що союзники дійдуть висновку про необхідність розширення дозволу на застосування їх озброєння для ударів по території РФ

Для понад 300 тис. родин за добу відновили електропостачання після негоди на Київщині

Генштаб ЗСУ: Найгарячіше на покровському напрямку, там наразі тривають 12 боїв

Макрон відкинув можливість передвиборчих дебатів із Ле Пен

Окупанти вдарили по Старому Салтову, постраждали три людини

Через негоду в Україні на вечір середи без світла понад 81 тис. абонентів у 360 населених пунктах - Міненерго

Зеленський у Саудівській Аравії зустрівся з прем'єром: Обговорили двосторонні відносини

У Білій Церкві відкрився 23-й центр рекрутингу української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА