16:22 22.04.2019

У другому турі виборів президента України зафіксовано лише кілька серйозних порушень - звіт спостерігачів ОБСЄ

2 хв читати

Спостерігачі Міжнародної місії зі спостереження за виборами (ММСВ, International Election Observation Mission - IEOM) констатують прогрес другого туру виборів президента України порівняно з першим, зафіксували лише кілька серйозних порушень.

Згідно з оприлюдненим у понеділок звітом на сайті ОБСЄ (входить до складу місії), день виборів минув мирно, встановлені процедури роботи виборчих комісій переважно були дотримані. Кілька виборчих дільниць відкрилися із невеликими затримками або завчасно.

"Спостерігачі ММСВ повідомили лише про кілька випадків серйозних порушень, таких, як серія схожих або однакових підписів у списках виборців (1%) і групове голосування (2%), а також окремі випадки голосування за дорученням...Спостерігачі місії відзначали випадки порушень із таємницею голосування, зокрема те, що виборці показували свої бюлетені із позначкою іншим присутнім (7%), ознаки того, що виборці фотографували свої бюлетені (1%)", - повідомлено в звіті.

В Івано-Франківській області спостерігачі ММСВ безпосередньо зафіксували чіткий випадок скупки голосів на користь кандидата Володимира Зеленського.

У місії зазначили, що в другому турі спостерігачів на дільницях було значно менше, ніж у першому.

Спостерігачі також констатували, що близько 65% виборчих дільниць були недоступними для людей з обмеженими фізичними можливостями, а планування в 24% дільниць не підходила для таких людей.

Підрахунок голосів оцінили позитивно на 238 із 264 виборчих дільниць, на яких здійснювалося спостереження. "Підрахунок був прозорим, і результати роботи більшості ДВК оцінили позитивно", - зазначено в звіті. Однак у ММСВ все ж відзначили кілька процедурних помилок при підрахунку голосів. Процедурні порушення переважно пояснюються відсутністю професійно-технічної підготовки і рідко призводять до негативних оцінок спостерігачів ММСВ.

У Міжнародній місії спостереження за виборами також додали, що спостерігачі в день голосування відзначали деякі випадки процесуальних порушень під час підрахунку голосів на деяких виборчих дільницях.

"Загалом відзначається дотримання встановлених процедур. Водночас, за повідомленнями спостерігачів, на 49 виборчих дільницях, де проводилося спостереження, підрахунок голосів не відповідав встановленому порядку", - йдеться в попередніх висновках.

Крім того, спостерігачі зазначили, що на відміну від першого туру, початкові етапи процесу внесення даних голосування в таблиці оцінили позитивно, лише два з 205 спостережень негативні.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко: Верховна Рада несе відповідальність за якість кадрової політики, досить мовчки натискати кнопки

Майже половина українців бачить погіршення в ситуації з демократією та економікою в країні за п'ять років каденції Зеленського - КМІС

Угорщина може позбутися права вето під час голосування в Євросоюзі - DW

Дозвіл Україні бити по території РФ може бути розширений і це залежатиме від ситуації на полі бою – Білий дім

Голова "Нафтогазу" Чернишов може повернутися в уряд - депутат Железняк

Україна визнає і Ізраїль, і Палестину - Зеленський

Туреччина підтримала надання Україні зброї, але виключила участь НАТО у війні

Китай підтвердив відмову брати участь у Глобальному саміті миру і заявив, що буде "продовжувати на власний розсуд просувати мирні переговори"

Санкції країн G7 і ЄС проти РФ і КНДР за постачання зброї були скоординованими

МЗС України засудило недружні заяви прем'єр-міністра Грузії про Революцію гідності

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА