16:48 05.07.2019

Гройсман доручив перевірити дані про збільшення на третину виставлених вугільним підприємствам на липень рахунків за електроенергію

2 хв читати
Гройсман доручив перевірити дані про збільшення на третину виставлених вугільним підприємствам на липень рахунків за електроенергію

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості перевірити інформацію представника президента в уряді Андрія Геруса про збільшення на третину виставлених державним вугільним підприємствам на липень рахунків за електроенергію.

За словами Геруса, зокрема, шахтам ДП "Львіввугілля" виставлено платіжки з ціною на е/е на 34% більше, ніж у червні, шахті ім. Сургая - на 28%, "Херсонводоканалу" - також більше ніж на 30% .

Представник президента після засідання нагадав журналістам, що уряд пообіцяв проконтролювати недопущення значного зростання цін на е/е через запуск нового ринку.

"Але ми бачимо зростання приблизно в 20-25% у всій Україні, тому я порушив питання, щоб уряд ухвалив якесь рішення, аби обіцяне було виконано. Вугільні електростанції продають електроенергію дорожче в липні, ніж її продавали в червні. Дещо зріс тариф "Енергоатому", але там, я сказав би, було обґрунтоване зростання. у решти учасників також в липні проти червня тарифи зросли", - казав він.

Герус звернув увагу, що повсюдне зростання цін на е/е для промислових і комунальних підприємств на 20% обчислюється в суму близько 35 млрд грн, що може спричинити за собою зростання інфляції та інших негативних наслідків для макропоказників.

Однією з причин зростання він вважає небажання виробників е/е виходити на ринок "на добу вперед" і продаж електроенергії на балансувальному ринку, де ціна на 15% дорожче.

Як повідомлялося, 1 липня на виконання ухвалено в квітні 2017 року закону "Про ринок електроенергії" в Україні запущено новий оптовий ринок е/е, що передбачає перехід від роботи за моделлю єдиного покупця до конкурентного механізму.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА