15:29 13.01.2021

АМКУ вбачає ознаки домінування групи "РГК" на ринку природного газу

2 хв читати
АМКУ вбачає ознаки домінування групи "РГК" на ринку природного газу

Антимонопольний комітет України (АМКУ) вбачає ознаки домінування "Регіональної газової компанії" ("РГК") на ринку природного газу й пильно вивчає дії групи, яка відрізняється найвищими цінами на газ серед усіх постачальників.

Про це заявив АМКУ в середу у своєму висновку "Про ситуацію на ринках природного газу", оприлюдненому на його сайті.

"Голова АМКУ Ольга Піщанська доручила регіональним відділенням комітету провести поглиблене дослідження ринку постачання природного газу на предмет дотримання суб’єктами ринку природного газу та органами влади вимог законодавства про захист економічної конкуренції. Також комітет офіційно застеріг обласні та Київську міську державні адміністрації утриматися від дій в інтересах якогось одного постачальника. Йдеться про прийняття будь-яких актів, надання вказівок, укладення угод або будь-які інші дії, які можуть призвести до недопущення, усунення, обмеження чи спотворення конкуренції", ‒ повідомляє АМКУ.

Раніше комітет уже оштрафував облгази групи "РГК" за зловживання монопольним становищем у грудні 2019 року на суму 280 млн грн (з вимогою перерахунку платіжок) і в грудні 2020 року - на 380 млн грн.

Як зазначають в АМКУ, від початку роботи повноцінного ринку природного газу для населення в Україні з 31 серпня 2020 року лише 3% громадян обрали нового газопостачальника.

"Можна припустити, що окремі споживачі не змогли цього зробити через наявність певних бар’єрів – загрози від діючого продавця відключити від газу, нарахування неіснуючих боргів тощо. У разі наявності таких бар’єрів під час спроби зміни постачальника необхідно терміново звернутися до регулятора – НКРЕКП. І перешкоди мають бути усунені в найкоротші терміни", ‒ нагадує споживачам АМКУ.

Комітет 3 грудня 2020 року надав обов’язкові для розгляду рекомендації постачальникам природного газу утриматися від дій, які можуть призводити до недопущення  обмежень при зміні побутовими споживачами постачальника природного газу, встановленні цін на природний газ.

Як повідомлялося, під брендом "РГК", яким керує Group DF Дмитра Фірташа, працюють 20 газорозподільних компаній, на обслуговуванні яких перебувають понад 250 тис. км газопроводів і більше ніж 8 млн споживачів газу.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Низка державних компаній хочуть стати корпораціями – Мінекономіки

Укрексімбанк здійснив зміни у правлінні

Зниження активності СЕС через щільну хмарність не дозволило зменшити час застосування обмежень е/е - "Укренерго"

ДП "Укрспирт" опинилося на межі банкрутства - Держаудитслужба

Потребу в додаткових військових витратах держбюджету-2024 оцінюють у $5 млрд - глава Мінфіну

Команда МВФ прибула в Україну напередодні початку 27 травня у Варшаві місії щодо 4-го перегляду програми EFF

Україна "коридорами солідарності" з 2022 р. експортувала понад 136 млн тонн товарів та імпортувала 52 млн тонн - ЄК

ЄБА просить надати бізнесу можливість самому відбирати критично важливих співробітників

Титанова "Велта" відчуває гостру нестачу кадрів аж до зупинки виробництва - СЕО

Актуалізація вимог "єОселі" збільшить попит на якісне житло і стимулюватиме економіку країни - думка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА