Доступність посилання

ТОП новини

ЄС вимагає від Росії «негайного й безумовного» звільнення моряків, кораблів та обладнання – Моґеріні


Моґеріні: ЄС закликає всіх до якнайбільшої стриманості для негайної деескалації ситуації
Моґеріні: ЄС закликає всіх до якнайбільшої стриманості для негайної деескалації ситуації

Європейський союз стривожений використанням Росією сили на тлі зростання мілітаризації Чорноморського та Азовського регіону, які є неприйнятними, заявляє верховний представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики Федеріка Моґеріні.

«Європейський союз вкрай занепокоєний останнім небезпечним зростанням напруження в Азовському морі та Керченській протоці, що призвело до арешту українських кораблів та їхніх екіпажів Росією, а також обстрілом та пораненнями кількох українських моряків», – повідомила Моґеріні, зауваживши, що ЄС очікує від Росії гарантій вільного, безперешкодного руху через Керченську протоку в бік Азовського моря, як того вимагає міжнародне право.

Вона зазначила, що ЄС закликає всіх до якнайбільшої стриманості для негайної деескалації ситуації.

«У цьому контексті ЄС рішуче закликає Росію звільнити без жодних умов і без зволікань затримані судна, їхні екіпажі та обладнання», – каже голова європейської дипломатії, наголосивши на тому, що Європейський союз «суворо засуджує порушення міжнародного права Росією через незаконну анексію Кримського півострова в 2014 році».

«Побудова Керченського мосту вважається новим порушенням незалежності й територіальної цілісності України», – зауважила Моґеріні, наголошуючи на «цілковитій підтримці України, її суверенітету й територіальної цілісності у міжнародно визнаних кордонах».

25 листопада російські прикордонники у Керченській протоці відкрили вогонь по українських кораблях і захопили три кораблі. Шістьох українських військових поранено, двоє у важкому стані (Росія заявляє, що надала медичну допомогу трьом пораненим, про інших трьох не згадувала).

Читайте також: Воєнний стан вже діє. Що варто знати українцям?

Наразі затримані українські моряки в анексованій Керчі, їх звинувачують у «незаконному перетині державного кордону Росії». Українська прокуратура визнала захоплених Росією моряків військовополоненими.

Країни Заходу засудили дії Росії. В Євросоюзі закликали до «стриманості і деескалації», а генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ оприлюднив заяву з вимогою до Росії звільнити військовополонених і захоплені кораблі.

26 листопада Верховна Рада проголосувала за запровадження воєнного стану терміном на 30 діб у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії та в 10 областях. Це Вінницька, Луганська, Донецька, Запорізька, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Херсонська.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

(Радіоперехоплення переговорів російського командування з екіпажами кораблів Росії щодо атаки на кораблі ВМС України)

(Відео моменту, коли корабель Росії цілеспрямовано таранить український корабель у Керченській протоці)

Російське судно таранить українське в Чорному морі – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Порошенко назвав «прямим актом агресії» напад російських прикордонників на українські кораблі

США: ЄС варто посилити санкції проти Росії і відмовитися від «Північного потоку-2»

Потрібно зупинити Путіна, щоб він не пішов далі – у Європарламенті закликають до нових санкцій

XS
SM
MD
LG