Доступність посилання

ТОП новини

Facebook виявив нову схему впливу на вибори у США, підозрюють Росію


Компанія «Фейсбук», що обслуговує однойменну соціальну мережу, повідомила, що викрила чергову спробу маніпуляції громадською думкою у США напередодні листопадових виборів до Конгресу – можливо, пов’язану з Росією. Це викликало бурхливу реакцію в політичних колах Вашингтона.

Як заявила соцмережа ввечері 31 липня, вона не може прямо стверджувати про зв’язок цієї спроби з Росією чи з американськими виборами, до яких лишається менш ніж сотня днів. Але члени Конгресу, яким компанія надала виявлені дані, кажуть: методологія спроби втручання вказує на уряд Росії.

Як повідомила компанія, вона виявила 32 фіктивні облікові записи в соцмережах Facebook і Instagram і ліквідувала їх, бо вони були залучені до «скоординованої» і «невірогідної» політичної поведінки.

Є дуже висока вірогідність того, що… це пов’язано з Росією
Марк Ворнер

У компанії не стали говорити, хто стоїть за цією спробою. Але там звернули увагу, що знайшли зв’язки між ліквідованими обліковими записами і тими, які створювало російське «Агентство інтернет-досліджень» – цю структуру американські прокурори звинувачували в масовому втручанні через соцмережі з метою вплинути на результат президентських виборів у США 2016 року.

За хоча б одним зі стертих облікових записів стежило майже 300 тисяч людей, повідомила соцмережа. Інтерес до трьох десятків політичних заходів, які там рекламувалися, виявили сотні тисяч користувачів.

У США підозрюють Росію і обіцяють не допустити нового втручання

Після ознайомлення з виявленими даними чільний демократ у комітеті з питань розвідки Сенату, членам якого соцмережа подала свої знахідки, Марк Ворнер заявив: «Це напад на нашу демократію. Вважаю, є дуже висока ймовірність того, що… це пов’язано з Росією».

Мета цих операцій – посіяти розбрат, недовіру і розкол. Росіяни хочуть слабкої Америки
Річард Берр

А голова цього комітету, республіканець Річард Берр вважає: «Мета цих операцій – посіяти розбрат, недовіру і розкол. Росіяни хочуть слабкої Америки».

Віце-президент США Майк Пенс пообіцяв захистити майбутні вибори від такого іноземного впливу.

Виступаючи пізно ввечері 31 липня на конференції з кібербезпеки у Нью-Йорку, він наголосив: «Будь-яка спроба втрутитися в наші вибори є зневагою до нашої демократії, і ми її не допустимо. Сполучені Штати Америки не змиряться ні з яким іноземним втручанням у наші вибори з боку будь-якої держави».

США не змиряться ні з яким іноземним втручанням у наші вибори з боку будь-якої держави
Майк Пенс

Але лідер демократів у Сенаті Чак Шумер звинуватив Білий дім у тому, що там докладають «і близько не досить» зусиль, щоб захистити американських виборців від таких зовнішніх впливів.

Із компанією Facebook у цьому аналізі політичного впливу через соцмережі співпрацювала Лабораторія цифрових експертиз і досліджень Атлантичної ради – вашингтонського аналітичного центру. За даними лабораторії, яка вивчила згадані облікові записи, перш ніж вони були ліквідовані, за допомогою них намагалися «роздмухувати розкол і налаштовувати американців одне проти одного». При цьому там були наявні «мовні звороти, що свідчать про володіння англійською як нерідною мовою, постійні помилки перекладу, а також значна зосередженість на питаннях, що поляризують суспільство».

Методи, схожі на російські – сіяти розкол і розбрат

…Мовні звороти, що свідчать про володіння англійською як нерідною мовою, постійні помилки перекладу, а також значна зосередженість на питаннях, що поляризують суспільство
Лабораторія цифрових експертиз і досліджень Атлантичної ради

На цих облікових записах, заявили в лабораторії, використовували методи, схожі до методів фіктивних акаунтів, які створювало раніше «Агентство інтернет-досліджень» із Росії, неформально відоме як «фабрика тролів». Діяльність у цих облікових записах була зосереджена на розбудові підтримки трьох десятків політичних заходів, серед того й протестного характеру.

У лютому Міністерство юстиції США оголосило цьому агентству і 13 громадянам Росії обвинувачення в тому, що ті, як вважають, вдалися до масштабної кампанії в соцмережах, щоб розпалювати розкол серед американців і втрутитися у вибори 2016 року.

Цього разу йшлося про такі речі, як, зокрема, створення потенціалу для насильства. Наприклад, в одному з облікових записів, лівацько-феміністського спрямування, закликали вийти на контрдемонстрацію проти заходу правого расистського кшталту у Вашингтоні наступного тижня. Минулого року такий захід у Шарлотсвіллі у штаті Вірджинія якраз і переріс у жорстокі сутички між сторонами і загибелі одного контрдемонстранта.

Нині, як повідомила соцмережа, зловмисники значно ретельніше приховували свої сліди, ніж то було 2016 року. Вони, зокрема, користувалися віртуальними приватними мережами чи мобільними інтернет-послугами, щоб приховати місця свого розташування, або платили стороннім, щоб ті розміщували рекламу від їхнього імені.

Facebook вжив заходів, та чи вистачить їх?

До цього зловмисникам довелося вдатися через те, що «Фейсбук» вжив заходів проти фіктивних користувачів, зокрема, найняв сторонні перевірки оприлюднюваних у соцмережі заяв, щоб зменшити поширення неправди і дезінформації.

Іноземні зловмисники вдаються до того самого сценарію, що і 2016 року… розколюють нас за політичними й ідеологічними лініями
Адам Шифф

Компанія також оголосила нові правила щодо політичної реклами, вимагаючи повідомляти, хто заплатив за неї, і ведучи базу даних таких політичних рекламодавців.

Чільний демократ у комітеті з питань розвідки Палати представників Адам Шифф вважає, що викриття «Фейсбуку» свідчать: для захисту від іноземного втручання на майбутніх виборах треба ще багато зробити.

«Іноземні зловмисники вдаються до того самого сценарію, що і 2016 року», – каже він. За його словами, ці зловмисники «розколюють нас за політичними й ідеологічними лініями на шкоду нашій виплеканій демократичній системі».

Його комітет планує на початок вересня слухання на цю тему з участю чільних представників соцмереж «Фейсбук» і «Твіттер» і компанії інтернет-послуг «Ґуґл».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG