17:47 16.06.2020

Зеленський нагадав антивакцинаторам: при особливо небезпечних інфекціях можуть проводитися обов'язкові медогляди та профілактичні щеплення

3 хв читати
Зеленський нагадав антивакцинаторам: при особливо небезпечних інфекціях можуть проводитися обов'язкові медогляди та профілактичні щеплення

Президент України Володимир Зеленський нагадав громадянам України, що законодавство України про охорону здоров'я встановлює обов'язок громадян не лише піклуватися про своє здоров'я і здоров'я своїх дітей, а й не шкодити здоров'ю інших громадян, а також у передбачених законодавством випадках проходити профілактичні медичні огляди та робити щеплення.

Так він відреагував на петицію під назвою "Не допустити примусового тестування і вакцинації" від 14 травня, яка набрала понад 25,5 тис. голосів на сайті глави держави й була розглянута.

"При цьому передбачено, що стосовно окремих особливо небезпечних інфекційних захворювань можуть здійснюватися обов'язкові медичні огляди, профілактичні щеплення, лікувальні та карантинні заходи в порядку, встановленому законами України (частина 2 ст. 30 Основ законодавства України про охорону здоров'я)", - зазначається у відповіді Зеленського.

Президент також зазначив, що закони України "Про захист населення від інфекційних хвороб" і "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" передбачають обов'язковість щеплень проти туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюку, правця та кору.

Згідно з цими законами, для запобігання поширенню інших інфекційних захворювань обов'язковим профілактичним щепленням підлягають працівники окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників і (або) поширення ними інфекційних хвороб, пояснив президент.

"Крім того, згідно з законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб" у разі загрози виникнення особливо небезпечної інфекційної хвороби або масового поширення небезпечної інфекційної хвороби на відповідних територіях і об'єктах можуть проводитися обов'язкові профілактичні щеплення проти цієї інфекційної хвороби за епідемічними показаннями", - наголосив Зеленський.

Особи, винні в порушенні законодавства про захист населення від інфекційних хвороб, відповідають згідно з законами України (ст. 41 закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб").

Президент зазначив, що у 2019 році Всесвітня організація охорони здоров'я уперше внесла до щорічного списку глобальних загроз людству відмову від вакцинації. А в 2020 році світ стикнувся з черговою глобальною загрозою - спалахом коронавірусу СОVID-19, запобігання поширенню якого нині залишається пріоритетом для всього світу.

"Згідно з рекомендаціями ВООЗ поки що серед першочергових заходів національних систем охорони здоров'я є, зокрема, усунення усіх фінансових та інших бар'єрів, які можуть перешкоджати ізоляції та оперативному тестуванню всіх підозр на СОVID-19", - зазначив він.

Зеленський нагадав, що в Україні діють оновлені медичні стандарти надання медичної допомоги у разі коронавірусної інфекції та організації протиепідемічних заходів, які узгоджуються з рекомендаціями ВООЗ і адаптовані до системи охорони здоров'я України.

У цих документах зафіксовано алгоритми діагностики коронавірусної інфекції (зокрема, лабораторні тестування проводяться у разі, якщо симптоми пацієнта характерні для цього захворювання або для пацієнтів із підозрою на пневмонію), роботи фахівців екстреної медичної допомоги, епідеміологів, правила використання засобів індивідуального захисту, правила догляду за хворими СОVID-19 у домашніх умовах, критерії для госпіталізації пацієнтів із важкими та середньої тяжкості випадками. Також постійно оновлюється протокол лікування хворих СОVID-19, з визначенням чіткого алгоритму застосування лікарських засобів, з урахуванням і нових світових даних, і досвіду українських провідних лікарів та експертів.

"Безумовно, людство знову у своїй сучасній історії стикнулося з украй небезпечною загрозою, яка змінила звичний спосіб життя кожної людини. У зв'язку з вищевикладеним я запропонував прем'єр-міністрові України Денису Шмигалю вжити додаткових системних заходів щодо захисту населення від інфекційних хвороб", - наголосив у своїй відповіді президент.

Особи, які підтримали цю петицію, звернулися до Зеленського із закликом "не допустити порушення ст. 28 Основного закону держави та забезпечити повагу гідності й недоторканості кожної людини та громадянина". "Чинне законодавство передбачає виключно згоду пацієнта на будь-яке медичне втручання! А тому просимо не допустити можливості примусового тестування чи вакцинування громадян України, зважаючи на ті чи інші карантинні заходи, забезпечивши їхнє природнє право на особисту недоторканність та повагу до гідності особи!" - йшлося в тексті петиції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В ОДЕСІ ЧУТИ ВИБУХ - МЕР

Від початку доби на фронті відбулося 29 бойових зіткнень, на Покровському напрямку ситуація напружена - Генштаб ЗСУ

У Дніпропетровській області знищено 1 ворожий БпЛА - ВК "Восток"

Ми запросили на Саміт миру і Ізраїль, і Палестину - Зеленський

Унаслідок обстрілів на Донеччині загинула 1 людина, поранено 6 - голова ОВА

На Харківщині внаслідок ворожих обстрілів постраждали 2 мирні мешканки - Синєгубов

Сили оборони не дають просунутися окупантам на півночі Харківської області, проте РФ може почати наступ на Золочівському напрямку

На Харківщині лісовими пожежами охоплено понад 3,9 тис. га - ДСНС

У Миколаївській області рятувальники ліквідували пожежу площею 1500 кв. м, що виникла внаслідок падіння уламків БпЛА - ДСНС

США підтвердили свою участь у Саміті миру на високому рівні, але поки що немає конкретного підтвердження про участь Байдена - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА