Доступність посилання

ТОП новини

Закон 21-го століття: чому в школах Франції заборонили смартфони


Основною метою закону є захистити мільйони дітей від телефонної залежності, допомогти їм краще сфокусуватися на заняттях та покращити дисциплінованість
Основною метою закону є захистити мільйони дітей від телефонної залежності, допомогти їм краще сфокусуватися на заняттях та покращити дисциплінованість

У Франції розпочався новий навчальний рік. Проте цього року до школи учням довелося повертатися без мобільних телефонів. Цим вони завдячують своєму президентові Емманюелю Макрону, який обіцяв ввести заборону на використання смартфонів у школах ще під час президентської кампанії. У чому проблема й наскільки доречною є така заборона в 21-му столітті?

Учні у Франції більше не зможуть використовувати смартфони в школі, причому не лише під час занять, як це було останні 8 років, але також і під час перерв або обіду. Новий закон стосується учнів до 15 років – їхні телефони мають бути повністю вимкненими в разі, якщо їх все ж принесли до школи.

Основною метою закону є захистити мільйони дітей від телефонної залежності, допомогти їм краще сфокусуватися на заняттях і покращити дисциплінованість. Це також має знизити рівень булінгу (цькування) серед підлітків.

«Ми знаємо, що є таке явище, як екранна залежність, це феномен поганого використання мобільних телефонів», – цитує агентство CNN міністра освіти Жан-Мішеля Бланкера, який раніше називав ідею заборони «законом 21-го століття». Він також пояснив, що основною метою є захистити дітей та підлітків.

«Це не перший французький закон, покликаний відбити вторгнення цифрових технологій у повсякденне життя. Минулого року уряд ухвалив закон, який вимагав від французьких компаній розробляти правила, що обмежують робочі електронні листи й технології, пов’язані з роботою за межами офісу», – йдеться в The Washington Post. Основною метою було зниження напруги й стресу, пов’язаних із роботою.

Ті школи, де навчаються учні старші від 15 років, зможуть самі вирішувати, чи їм також слід запроваджувати в себе заборону.

Проте критики зауважують, що змусити учнів виконувати правила буде досить складно – згідно із дослідженнями, в тих французьких школах, де і так уже раніше діяла заборона, учні все одно порушували правила.

Колишній заступник міністра освіти й науки України Олег Дерев’янко в коментарі Радіо Свобода зазначив, що таке рішення не є правильним.

«Я вважаю, що краще шукати шляхи, яким чином можна залучати дитину до значущого спілкування й використання телефону, ніж забороною ще більше підсилювати інтерес використовувати телефон виключно як розвагу. Тому що є багато речей, які можна робити з телефоном, які допомагають дитині розвиватися», – зауважив Дерев’янко.

Залежність від смартфонів

Учені вже не один рік вивчають питання залежності від телефонів, і, здебільшого погоджуються, що це серйозна проблема. Свідомо чи ні, більшість людей багато разів на день дійсно відволікається на різні види сигналів зі смартфонів – чи то електронний лист по роботі, чи повідомлення з соціальної мережі. І хоча в цифровому світі все це здається чимось досить природнім, людський організм може з цим не погодитися.

Надмірне використання смартфонів вчені пов’язують з депресією, високим рівнем тривожності й розладами сну, які, в свою чергу, призводять до низки інших захворювань.

А нещодавно в новому дослідженні науковці також дійшли висновку, що так зване блакитне світло від електронних пристроїв може суттєво підвищити ризики втратити зір.

Люди стають дедалі більш залежними від своїх смартфонів. Це звикання вже настільки широко визнано, що існує навіть назва самого страху залишитися без мобільного телефону – номофобія.

Низка досліджень також доводить, що використання розумних гаджетів негативно впливає на інтелектуальний рівень людини. Уважність може знижуватися навіть тоді, коли смартфонами де-факто не користуються: навіть того, що гаджет просто є поруч, достатньо, щоб несвідомо відволікати увагу.

Вся справа в тому, пояснюють вчені, що смартфони стали невід’ємним «вікном у світ», а тому наш мозок автоматично надає їм увагу: «сигнал із телефону (свого, не чужого) активує ту ж саму недобровільну систему уваги, яка відповідає за сприйняття звуку свого імені».

Часте покладання на «кишеньковий інтернет» у пошуках відповідей на запитання також значно знижує спроможність мозку запам’ятовувати інформацію.

Окремо йдеться про використання смартфонів сучасними дітьми. Покоління, яке не знає часів без телефонів, навіть встигли назвати поколінням «iGen». Вважається, що це покоління психологічно набагато вразливіше, ніж інші.

Проте експерти вважають, що негативний вплив смартфонів та соціальних мереж не повинен змусити людей відмовлятися від використання техніки, просто необхідно використовувати її розумно й дисципліновано.

В умовах сьогодення важливим експерти вважають підвищення обізнаності дітей про можливі наслідки тривалого використання телефону.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG