13:28 02.11.2020

Політв'язня Шумкова катують у колонії РФ - омбудсмен

2 хв читати
Політв'язня Шумкова катують у колонії РФ - омбудсмен

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова вимагає від російської колеги Тетяни Москалькової розслідувати катування громадянина України Олександра Шумкова в колонії РФ.

"Повідомлення від рідних щодо завдання тілесних ушкоджень українському політв'язню Олександру Шумкову викликало тривогу та занепокоєння за його життя. Обставини, за яких співробітник ФКУ ВК4 УФСВП РФ у Тверській області наніс фізичну та психологічну шкоду життя і здоров'ю Олександру, - невідомі", - написала Денісова на сторінці в Facebook.

Вона наголосила, що таке поводження працівників установи виконання покарань є нічим іншим, як катуванням та жорстоким поводженням з в'язнями, що є грубим порушенням ст. 3 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

"Звертаюся до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою вжити термінових заходів реагування, а саме: припинити катування громадянина України, провести ретельне розслідування обставин кричущого порушення прав на життя та особисту безпеку, а також забезпечити надання відповідної медичної допомоги", - зазначила Денісова.

Також омбудсмен просить представників міжнародних правозахисних організацій відреагувати на порушення прав незаконно утримуваного на території РФ громадянина України Шумкова та сприяти його особистій безпеці і поверненню додому після закінчення терміну ув'язнення.

Як повідомлялося, на початку грудня 2018 року суд у Брянській області визнав винним в участі в екстремістській організації громадянина України, військовослужбовця ЗСУ Шумкова, якого слідство називало колишнім охоронцем лідера організації "Правий сектор" Дмитра Яроша.

Суд засудив Шумкова до чотирьох років ув'язнення в колонії загального режиму. 16 жовтня 2019 року Шумков оголосив голодовку у зв'язку з систематичним порушенням співробітниками Тверської колонії його прав і психологічним тиском на нього.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Столтенберг запропонував, щоб союзники щороку виділяли EUR40 млрд на військову допомогу Україні

Шмигаль обговорив із послами країн ЄС відкриття переговорів про членство України та конфіскацію російських активів

У Саміті миру мають узяти участь так багато держав, як тільки можливо - президент Фінляндії

У 2024 р. спільна військова допомога країн Північної Європи становитиме EUR6 млрд - Зеленський

Саміт НАТО не стане продуктивним без вирішення питання запрошення України до організації - Зеленський

Серед повернутих із російського полону шестеро жителів Харківщини - Синєгубов

У Харкові вже 6 жертв внаслідок нічних ворожих ударів

Від початку доби на лінії фронту відбулося 42 бойових зіткнення - Генштаб ЗСУ

Мінветеранів і НВМК розробили інструкції щодо поховання військовослужбовців, УБД та учасників Революції гідності

Зеленський візьме участь у конференції з безпеки в Сінгапурі - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА