18:55 18.06.2019

АМКУ пропонує Кабміну втричі збільшити плату за подання скарг

3 хв читати
АМКУ пропонує Кабміну втричі збільшити плату за подання скарг

 Антимонопольний комітет України (АМКУ) вирішив запропонувати Кабінету Міністрів збільшити втричі розмір плати за подання скарг у комітет.

"На засіданні комітету в четвер, 13 червня, було прийнято рішення про звернення до уряду щодо внесення змін до проекту постанови КМУ №291 від 23 березня 2016 року, якою встановлено розмір плати за подання скарги. Ми пропонуємо збільшити її та встановити на рівні: 15 тис. грн на товари/послуги і 45 тис. грн - на роботи", - написала державний уповноважений АМКУ Агія Загребельська на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, підставою для ухвалення такого рішення стало щорічне зростання кількості скарг, що надійшли до колегії: із 665 скарг у 2011 році та 1765 скарг у 2016 році до 7786 за 2018 рік і 4032 - за п'ять місяців 2019-го. На рішення також вплинула незмінність розміру плати за подання скарги протягом тривалого терміну.

"Розмір плати за подання скарги було встановлено на рівні 5 тис. грн на товари/послуги та 15 тис. грн - на роботи в 2010 році, та з того часу він залишався незмінним. При цьому рівень інфляції за цей же період сягнув понад 270%", - наголошує Загребельська.

Окрім цього, за її словами, трудові права працівників департаменту і членів колегії АМКУ грубо порушують: зокрема, за день колегія розглядає 150-200 скарг, а робочий час триває з 8:00 та продовжується після півночі.

Агія Загребельська також наголосила, що протягом усього часу роботи колегія АМКУ дотримується коротких нормативних термінів розгляду скарг - 15 робочих днів, а судові інстанції скасували менше ніж 0,5% ухвалених колегією рішень.

На її думку, можна також впровадити й інші ефективні інструменти, які могли б вплинути на зменшення навантаження на працівників органу оскарження, проте для цього знадобиться тривалий законотворчий процес.

"Потрібно впроваджувати і 24 години на усунення недоліків, і повернення плати за скаргу у разі її задоволення, і відповідальність замовників за порушення закону... і ще багато чого. Але все це потребує внесення змін до закону. Поки цей процес неуспішний з багатьох причин, та натяків на те, що найближчим часом щось зміниться, на жаль, немає", - зазначила держуповноважений АМКУ.

Вона також наголосила, що невжиття термінових та ефективних заходів може мати фатальні наслідки для закупівельної сфери.

"У разі подальшої бездіяльності в цьому напрямку орган оскарження буде втрачати співробітників, які не можуть працювати 24/7 тривалий час без шкоди для особистого життя та здоров'я. Зазначене, у свою чергу, призведе до порушення передбачених законодавством термінів на оскарження, погіршення якості прийнятих рішень", - заявила Загребельська.

Як повідомлялося, раніше в проваленому Верховною Радою законопроекті щодо вдосконалення ProZorro (№8265, внесений президентом Петром Порошенком у квітні 2018 року) пропонувалося дати можливість бізнесу виправляти технічні помилки в тендерній документації протягом 24 годин, а також дозволити подавати скарги через онлайн-систему, встановивши розмір плати за її подання в 1,5% від очікуваної вартості предмета закупівлі або лота, за яким подають скаргу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Райффайзен Банк почав видавати кредити малому бізнесу на СЕС та електрокари

АМПУ завершує переговори щодо відновлення поромної переправи Азербайджан-Україна

ЄБРР підтримуватиме Україну до кінця війни в межах EUR1,5 млрд на рік

"Укрнафта" запустила високодебітну свердловину на Заході України

Майбутній скринінг українського законодавства - привід показати конкурентоспроможність українського агросектору, вважає торгпред України

Держбюджет отримав від туристичної галузі в першому кварталі 616 млн грн

"Метінвест" у рамках "Сталевої мрії" представив проєкт відновлення мікрорайону в Бахмуті

Війна знищила близько 30% потенціалу українського агросектору, 20% сільгоспземель - під окупацією - Мінагрополітики

Дефіцит електроенергії зберігається більшу частину доби понеділка - "Укренерго"

Гендиректор Федерації роботодавців: На кожному нашому підприємстві - близько 10% мобілізованих співробітників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА