Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко програє, бо не державний діяч


(Рубрика «Точка зору»)

Перший тур виборів Порошенко програв давно. Бо залишився олігархом, так і не ставши державним діячем. Його природне поле діяльності – політика та бізнес у їхньому специфічному варіанті: залаштункові договірняки, «терки», розставляння всюди «своїх хлопців», нищення можливих конкурентів замість створення якнайширшого державницького блоку і плекання цивілізованої політики. Для олігарха державні інтереси не вищі, а часом і нижчі за власний бізнес. І це бачить якнайширший загал.

Що мав би робити державний діяч, використовуючи величезні можливості, які йому дає посада президента та більшість у парламенті? Закріпити, а не знівелювати перемогу антиолігархічної Революції гідності, зліквідувати «п’яту колону» з її знаряддями телепропаганди, запровадити воєнний стан у східних областях, перейти до мобілізаційної економіки, не проводити реформ за рахунок страшного зубожіння абсолютної більшості населення, натомість жорстко і навіть жорстоко спинити корупцію, віддати корупціонерів на суд спеціальним трибуналам (війна!), «почистити» бюрократію тощо.

Це мало б результатом помітне оздоровлення всіх сфер життя країни. Важко здійснити, та ще під час війни? Саме під час війни такі реформи і роблять.

А от вибори під час війни, тим більше, коли окупована значна частина національної території, не проводять. Їхній результат буде продиктований суспільною втомою, душевним сум’яттям, емоційною втечею від реальності тощо. Це траплялося навіть у взірцево-демократичних державах. Велика Британія одразу після завершення війни у Європі (на Тихому океані ще йшли кровопролитні бої, а солдати з переможеної Німеччини не повернулися додому) віддала рішучу перевагу популісту-соціалісту Еттлі, а не переможцю Гітлера Черчиллю. На щастя, Еттлі через кілька років відійшов від популізму, але все одно втратив посаду – на місце прем’єра народ повернув Черчилля.

«Державний діяч відрізняється від політика тим, що дбає не про наступні вибори, а про наступні покоління», – говорив щойно згаданий Черчилль. Чи можна буквально за пару тижнів перетворитися з політика на державного діяча? Подивимося.

Сергій Грабовський – кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

На цю ж тему:

Володимир В’ятрович: «Зеленський програє, бо він не політик»​

Потрібні чи не потрібні: американські експерти про дебати в Україні​

Вибори, війна і теледебати на «Олімпійському»: загиблі з неба також дивитимуться​

  • Зображення 16x9

    Сергій Грабовський

    Публіцист, політолог, історик, член Асоціації українських письменників, член-засновник ГО «Київське братство», автор понад 20 наукових, науково-популярних та публіцистичних книг, кандидат філософських наук, старший науковий співробітник відділу філософських проблем етносу та нації Інституту філософії імені Григорія Сковороди Національної академії наук України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG