Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус у світі: що роблять країни


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Країни світу вживають усе нових заходів, щоб протистояти пандемії коронавірусного захворювання COVID-19 і його наслідків. До вашої уваги – огляд низки таких заходів у різних державах.

Італія

Італія стала першою розвиненою західною країною, яка зупинила більшу частину своєї промисловості, щоб обмежити розповсюдження коронавірусу. За рішенням уряду, припинення комерційної діяльності, що не є життєво важливою, поширене й на важку промисловість. Наразі цей захід встановлений на один тиждень, але, як припускають, за нинішніх темпів розповсюдження хвороби він може бути продовжений.

Медики працюють над хворим із коронавірусом, Рим, 24 березня 2020 року
Медики працюють над хворим із коронавірусом, Рим, 24 березня 2020 року

Відповідно до цього рішення, закриються сотні тисяч компаній, від малих і середніх до великих. Працівники будуть отримувати часткову платню за схемами щодо тимчасової втрати роботи, чинність яких поширена тепер і на найдрібніші бізнеси.

В Італії нині зареєстровані 80 539 випадків коронавірусного захворювання, з них 8 165 людей унаслідок нього померли, а 10 361 видужав.

Німеччина

Канцлер Анґела Меркель оголосила, що на вихідні в Німеччині запроваджується «заборона на контакти» – проводити час можна буде тільки з тими, з ким люди постійно живуть разом.

Поліція констатує зниження рівня вуличної злочинності через обмеження на вихід із дому. Тим часом правоохоронці прогнозують сплеск домашнього насильства серед людей, які тепер дні за днями без перерви проводять разом.

Інструктаж про використання системи штучної вентиляції легень, Гамбург, 25 березня 2020 року
Інструктаж про використання системи штучної вентиляції легень, Гамбург, 25 березня 2020 року

Відносно низький рівень смертності внаслідок коронавірусного захворювання в Німеччині пояснюється тим, що там завдяки масовому тестуванню просто виявляють більше випадків захворювання, включно з легкими, сказав один із провідних вірусологів країни Крістіан Дростен. За його словами, в Німеччині роблять «екстремально великі кількості тестів» на коронавірус – пересічно по 500 тисяч на тиждень, – і в результатів серед значного числа виявлених хворих кількість померлих від захворювання становить лише невеликий відсоток.

Міністр охорони здоров’я Німеччини Єнс Шпан підтвердив велике число тестів – від 300 тисяч до 500 тисяч на тиждень. За його словами, наявність вірусу засвідчують близько 10 відсотків із них.

На цей час у Німеччині виявили 39,5 тисяч випадків захворювання, 222 людини померли.

Іспанія

Парламент Іспанії проголосував за продовження принаймні до 12 квітня суворих обмежень, які чинні в цій країні. На цей час люди далі не матимуть права виходити з дому, за такими необхідними винятками, як за продуктами чи медикаментами або на роботу.

Із лікарні вивозять тіло померлого від коронавірусного захворювання, Мадрид, 25 березня 2020 року
Із лікарні вивозять тіло померлого від коронавірусного захворювання, Мадрид, 25 березня 2020 року

У столиці Мадриді, що є в Іспанії найбільш потерпілим регіоном, міську ковзанку перетворили на тимчасовий морг, бо наявні морги переповнені.

Іспанія нині друга найбільш уражена коронавірусом країна в Європі, а за кількістю померлих перевершила Китай. На цей час в Іспанії зареєстровані загалом 56 188 випадків захворювання і 4 089 померлих.

Росія

Чи не єдиний загальнодержавний захід, оголошений наразі в Росії для боротьби з розповсюдженням коронавірусу, – вказівка президента Володимира Путіна про неробочий тиждень із 28 березня по 5 квітня. Також країна закрила все міжнародне повітряне сполучення, за винятком рейсів для повернення своїх громадян із-за кордону.

Тим часом влада столиці Москви, в якій найбільше виявлених випадків коронавірусного захворювання, пішла далі: в місті особам, старшим за 65 років, вказано не виходити з дому (хоча повної заборони для всіх не запроваджували), а мер Сергій Соб’янін також наказав ресторанам і кав’ярням припинити свої послуги, за винятком продажу на винос. Також мають закритися крамниці, що не продають життєво важливі товари, салони краси тощо, а ще міські парки. За словами мера, ці заходи «безпрецедентні в сучасній історії Москви», але «абсолютно необхідні».

Які маски? Яка відстань між людьми? Черга за безплатною дезінфекційною рідиною, Санкт-Петербург, 26 березня 2020 року
Які маски? Яка відстань між людьми? Черга за безплатною дезінфекційною рідиною, Санкт-Петербург, 26 березня 2020 року

А речник президента Росії Дмитро Пєсков заявляє, що епідемії коронавірусного захворювання в країні немає. Сам Путін висловив сподівання, що ситуацію з розповсюдженням коронавірусу в Росії вдасться подолати за два-три місяці чи й раніше.

У Росії офіційно зареєстровані 840 випадків захворювання через новий коронавірус і двоє померлих – обидва випадки в Москві.

США

У США Сенат одноголосно, без звичного поділу за партійною належністю, схвалив пакет економічної допомоги у зв’язку з пандемією коронавірусу на суму 2,2 трильйона доларів. Палата представників має голосувати за нього 27 березня, відразу після чого очікується й підписання президентом. Це наймасштабніший такий пакет в історії США.

Кошти мають піти на допомогу підприємцям, працівникам, системі охорони здоров’я, а також менш заможним американцям. Серед передбачених заходів – програма підтримки малого бізнесу на зарплати працівникам, які змушені залишатися вдома, на суму в 367 мільярдів доларів, чи програма гарантованих субсидованих позик великому бізнесові, зокрема авіакомпаніям, на суму в 500 мільярдів доларів. Крім того, американці з заробітками до 75 тисяч доларів на рік мають одноразово отримати по 1200 доларів, а подружжя з заробітками до 150 тисяч доларів на рік – 2400 доларів на подружжя і ще по 500 доларів на дитину.

Іще близько 130 мільярдів доларів мають піти на підтримку лікарень, і 45 мільярдів мають надати на підтримку місцевих ініціатив для боротьби з захворюванням. Також кошти з цього пакету мають на чотири місяці частково покрити платню працівників, які, хоч і не звільнені, лишилися без роботи і відтак без платні: крім сум, які передбачені для допомоги безробітним від штатів, вони також отримають додатково по 600 доларів на тиждень. А компанії, які продовжують платити своїм працівникам, отримають певні податкові пільги.

Заклик тримати «суспільну дистанцію» приблизно в 2 метри в парку, Г’юстон, 25 березня 2020 року
Заклик тримати «суспільну дистанцію» приблизно в 2 метри в парку, Г’юстон, 25 березня 2020 року

Протягом останнього тижня у США зареєструвалися безробітними майже 3,3 мільйона людей – це вчетверо більше, ніж було на тиждень раніше. Як заявив голова Федеральної резервної системи США, яка відіграє роль центрального банку, Джером Павелл, економіка країни, ймовірно, вступає в рецесію.

На цей час у США захворіли на коронавірусне захворювання понад 69 тисяч людей, із них понад 1000 померли.

Військові США заявили тим часом, що перестануть надавати відкриті детальні дані про коронавірусні інфекції в своїх лавах, щоб цього не могли використати потенційні противники.

Іран

В Ірані, одній із найбільш уражених країн світу, де, проте, до останнього часу обмеження через коронавірус були символічні, а заклики влади обмежити пересування в час святкувань традиційного перського Нового року, Новруза, переважно ігнорувалися сотнями тисяч людей, оголосили про заборону міжміського пересування.

Як заявив у телевізійному виступі чільний представник іранського антикоронавірусного комітету Хосейн Зольфагарі, всі, хто планує подорожі, зобов’язані скасувати ці плани, а хто вже вирушив, мусить якнайшвидше повернутися додому.

Серед нових заходів – заборона на в’їзд до міст автомобілями особам, які не зареєстровані в них на постійне мешкання. Це перевірятимуть за реєстрацією автомашин, водіїв і пасажирів, порушників будуть штрафувати, а їхні авта можуть конфіскувати.

Працівники іранського Червоного Півмісяця перевіряють температуру подорожніх на шосе біля Тегерану, 26 березня 2020 року
Працівники іранського Червоного Півмісяця перевіряють температуру подорожніх на шосе біля Тегерану, 26 березня 2020 року

За останніми оголошеними в Ірані даними, кількість виявлених інфікованих новим коронавірусом зросла до 29 406, із них 2 234 людини померли, 10 457 видужали.

Ірак

В Іраці знову продовжена, цього разу до 11 квітня, чинність заборони на масові зібрання. До того часу лишаться закритими школи й виші, торговельні центри й інші місця масового скупчення людей, а також міжнародні аеропорти.

Цей захід, серед іншого, має на меті не допустити значних зібрань шиїтів на черговий священний для них день, що припадає на 8 квітня. Чільні шиїтські релігійні діячі, такі, як аятола Алі Сістані, закликали вірян дотримуватися вказівок влади – але, наприклад, 21 березня десятки тисяч шиїтів зібралися в Багдаді й містах півдня країни, щоб ушанувати роковини смерті поважаного імама.

Усі в масках! Сулейманія, 19 березня 2020 року
Усі в масках! Сулейманія, 19 березня 2020 року

За офіційними даними, в Іраці наразі зареєстровано 346 випадків коронавірусного захворювання, з них 29 смертельних. Але існують побоювання, що ці дані далеко не повні – з 40 мільйонів населення країни на коронавірус тестували лише близько 2 тисяч осіб.

Індія

В Індії після запровадження в цій країні з населенням в 1,3 мільярда осіб практично повної заборони на вихід із дому влада почала роздавати гуманітарну допомогу великій кількості бідних людей і тим, хто через заборону опинився без роботи. На таку допомогу, розраховану на 800 тисяч людей – близько 60 відсотків населення країни – уряд виділив 1,7 трильйона рупій (понад 22,5 мільярди доларів). Ідеться про надання безплатних місячних пайок у 5 кілограмів рису чи зернових і 1 кілограма сочевиці (це в Індії основні продукти харчування) на родину протягом трьох місяців. Також на цей час 83 мільйони бідних родин мають отримувати по балону кухонного газу. А понад 200 мільйонів жінок і 30 мільйонів літніх людей, вдів та інвалідів будуть отримувати також грошові виплати – на місяць по 500 рупій (понад 6,5 долара) жінкам і по 1000 рупій (понад 13 доларів) літнім; також по 1 тисячі (для Індії це чималі гроші) будуть отримувати вдови й інваліди.

Черга по продукти і розмітка для дистанції, Джаландгар, 26 березня 2020 року
Черга по продукти і розмітка для дистанції, Джаландгар, 26 березня 2020 року

Рішення також ухвалюють на рівні штатів – такі, як роздача безплатних порцій рису мешканцям нетрів чи тим часом разовий переказ сум у 1000 рупій (понад 13 доларів) поденним робітникам, які мають банківські рахунки. Таких людей без постійного місця праці в Індії – близько 85 відсотків від усіх хоч якось працевлаштованих. Багато таких людей, вихідців із села, перебралися за заробітками до великих міст і тепер, втративши ці заробітки, не можуть повернутися додому через заборону пересування.

Цю заборону запровадили в Індії 25 березня, тим часом на 21 день. Виходити з дому дозволено тільки в обмеженій кількості випадків, таких, як похід за продуктами чи до аптеки.

Наразі в Індії зареєстровано 649 захворілих із новим коронавірусом і 13 померлих.

Непал

Непал, де ще з 23 березня діють суворі обмеження на пересування, почав організовувати евакуацію іноземних туристів, які застрягли в цій країні. Як сказав керівник Непальської ради туризму Дгананджай Реґмі, нині в різних місцях країни перебуває від 8 до 9 тисяч іноземних туристів, і точні дані мають зібрати з допомогою іноземних посольств і непальських турагентств. За його словами, кілька сотень таких туристів уже доставили до столиці Катманду.

Майдан Патар-Дурбар після запровадження обмежень на пересування, Катманду, 24 березня 2020 року
Майдан Патар-Дурбар після запровадження обмежень на пересування, Катманду, 24 березня 2020 року

Тим часом непальські турагентства, які організовують гірські тури в непальських Гімалаях, скаржаться на недостатню підтримку з боку уряду, без якої вони не мають можливостей швидко вивезти всіх своїх клієнтів. Також відомо, що частина туристів іде в такі тури самостійно, без участі агентств.

Обмеження на пересування, за незначними винятками, були запроваджені в Непалі наразі на час до 31 березня. Правоохоронці мають право арештовувати порушників.

У Непалі на цей час повідомляють про три випадки нового коронавірусного захворювання.

Японія

Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявив про «національну кризу» через поширення коронавірусу. У країні оголошена заборона на в’їзд для прибулих із 21 країни Європи, а також із Ірану – вона набуває чинності 27 березня.

Також у країні створена спеціальна робоча група для протидії коронавірусові – відповідно до нещодавно ухвалених змін до законодавства, які також передбачають право оголошувати надзвичайний стан, якщо внаслідок розповсюдження захворювання виникне «серйозна загроза» життям людей і економіці. Такий стан дав би юридичні підстави місцевим органам влади просити мешканців і підприємства обмежити роботу і пересування (але ніяких «каральних заходів» за порушення такий стан у Японії не передбачає).

Про високий ризик значного розповсюдження коронавірусу в Японії заявив міністр охорони здоров’я Кацунобу Като. Але, як заявив після наради з прем’єром і головою МОЗ міністр економіки Японії Ясутосі Нісімура, наразі про оголошення надзвичайного стану не йдеться.

Токіо, фото 9 березня 2020 року
Токіо, фото 9 березня 2020 року

Значних обмежень у Японії не оголошували. Тепер деякі з них починають запроваджувати рішеннями підприємств чи місцевих органів.

Серед таких прикладів – заклик губернаторки Токіо Юріко Коіке до мешканців столиці уникати зайвих виходів на вулицю, особливо по вихідних, до 12 квітня, і її прохання до влад сусідніх провінцій закликати своїх мешканців не їздити до Токіо без крайньої необхідності, або вказівка групи компаній «Хітаті» 50 тисячам працівників перейти на роботу з дому, чи рішення про закриття наступними днями мережі кінотеатрів «Тохо» в Токіо й сусідній провінції Канаґава.

Але, як сказав головний секретар Кабінету міністрів Японії Йосіхіде Суґа, наразі не скасовані плани знову відкрити на початку квітня школи, багато з яких цього місяця позакривалися на прохання Абе.

До останнього часу Японії вдавалося уникнути такого масового розповсюдження коронавірусу, як у Європі чи Північній Америці, але останніми днями число випадків захворювання почало помітно зростати.

У Японії наразі повідомляють про 1 369 випадків коронавірусного захворювання в країні (з них померли 46 людей) і ще 712 захворілих на круїзному лайнері, який від минулого місяця стоїть на рейді Токіо (з них померли 10 людей).

Китай

Китай тимчасово забороняє в’їзд майже всіх іноземців, щоб обмежити повторного ввезення з-за кордону коронавірусного захворювання, яке первісно поширилося світом із самого Китаю.

Як повідомило Міністерство закордонних справ Китаю, від 28 березня до країни не зможуть в’їхати не тільки іноземці з чинними візами, а й навіть ті іноземці, які мають у Китаї дозвіл на мешкання.

Винятками лишаються дипломатичні працівники, а також іноземці, які прибувають до Китаю з метою «необхідної економічної, торговельної, наукової чи технологічної діяльності або з терміновими гуманітарними потребами», які й далі будуть мати право звернутися по китайську візу.

На автобусній зупинці після часткового відновлення роботи міського транспорту, Ухань, 25 березня 2020 року
На автобусній зупинці після часткового відновлення роботи міського транспорту, Ухань, 25 березня 2020 року

Авіакомпаніям країни вказано різко обмежити міжнародне авіасполучення. Починаючи з 29 березня, вони мають право зберегти один міжнародний рейс до будь-якої країни і обмежити число таких рейсів до одного на тиждень.

На цей час у Китаї зареєстровано 81 285 випадків коронавірусного захворювання і 3 287 померлих від нього, 74 051 особа видужала.

Світ

ВООЗ повідомляє про 462 684 зареєстрованих випадків захворювання, викликаного новим коронавірусом, у світі і 20 834 померлих від нього.

Університет імені Джонза Гопкінза у США, який веде підрахунки також і за іншими оприлюдненими даними, наводить більші числа: 511 603 випадки захворювання, з них 23 066 людей померли, а 120 194 вже одужали.

В Україні на цей час офіційно 169 випадків, із них 5 людей померли, 1 людина видужала.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG