27 грудня 2019, 16:15

Новий керівник ДБР Венедиктова – людина Портнова

Володимир Зеленський призначив Ірину Венедиктову керувати ДБР. Влада її презентує, як незалежного керівника – антипода "портновському" Трубі.

Але, на хвилиночку, де логіка? Якщо Труба, згідно записів в його кабінеті, слухняно виконував вказівки Офісу Президента (конкретно – Богдана та Смірнова, і ці особи залишилися на посадах), то які підстави є у нас сподіватись, що обраний Зеленським новий керівник ДБР буде незалежний від керівників його офісу?

Це означає, що маємо таку саму залежну. І від тих самих – Богдана, Смірнова, Портнова...

А тепер переглянемо її біографію в пошуку зв'язків з цими персонами. Хоч Венедиктова особливо не публічна, але цей зв'язок все-таки простежується. Зверніть увагу, що останні роки Венедиктова працювала в Торгово-промисловій палаті України. За моєю інформацією, її безпосереднім куратором там був Михайло Непран – віце-президент ТПП.

А тепер: хто такий Непран? Увага: довгий час цей пан працював плече до плеча з... Андрієм Портновим в Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Це були двотисячні – саме ті часи, коли робота Портнова в цій Комісії полягала у "легалізації" рейдерських захоплень "Привату". Адже в повноваженнях ДКЦПФР анулювати практично будь-який реєстр акціонерів і передати його відновлення "обраному" реєстратору, визнати сумнівну емісію акцій тощо... Цим і займався Портнов для Корбана/Коломойського.

Це були часи, зокрема, рейдерства "Нікопольського феросплавного заводу" в інтересах Коломойського, в якому безпосередню участь також брав як Андрій Портнов, так і Андрій Богдан.

Нагадаю, в часи Президента Кучми "Нікопольський феросплавний завод" був за безцінь приватизований зятем Кучми – Пінчуком. Однак, після Помаранчевої революції Коломойський отримав можливість відібрати його собі з допомогою прем'єра Тимошенко. Рейдерство було загорнуто в цинічну обгортку – повернення заводу в державну власність. Портнов і Богдан цим безпосередньо займалися – грали в дві руки одного "приватівського" тіла. Андрій Богдан безоплатно представляв на суді інтереси Кабміну, щоб позбавити власності Пінчука, а Портнов в Комісії намагався перекинути акції заводу в "Славутич капітал" свого шефа Корбана.

Відразу не зрослося. Скандал був величезний, адже проти Тимошенко в цьому питанні постав Ющенко. Але за кілька років "все владналося". Не зважаючи на рішення судів та закон Верховної Ради про передачу "НЗФ" в державну власність, акції заводу так і не були передані в Фонд Держмайна України. Навпаки, в кінці 2006 – на початку 2007 Державна комісія з цінних паперів тихенько передала їх Коломойському. На цьому останньому етапі – найважливішому для рейдерства НФЗ – керівну роль в ДКЦПФР відігравав Михайло Непран.

І хоча в 2005 Непран, як посадова особа ДКЦПФР, озвучував позицію більше в інтересах Пінчука, в 2006-2007 він тихенько спрацював в інтересах Портнова і його шефа Коломойського.

В цей контекст абсолютно логічно лягають скупі публічні заяви Непрана цих років. Наприклад, коли в 2007 році він звільнявся з Комісії, то коментував, що його місце повинен зайняти Сергій Петрашко – це відомий партнер Портнова. А в 2008 він коментував, що Андрій Портнов буде кращим керівником Фонду Держмайна, ніж Валентина Семенюк.

Отже, саме Непран давній і перевірений колега Портнова міг стати зв'язком і поручитися за Венедиктову перед Богданом. Привести її в команду і, так би мовити, гарантувати її залежність.

В свою чергу, деякі деталі з біографії Венедиктової дають підстави розмірковувати про її залежність від Непрана.

Почну з того, що Торгово-промислова палата України, де віце-президентом працює Непран, це неурядова неприбуткова організація. Однак, вона уповноважена Урядом видавати сертифікати про походження товарів та довідки про форс-мажори. Це "годівнички" ТПП. Про це можна почитати в кримінальних справах, що лишають слід в Єдиному реєстрі судових рішень.

Також в мережі вдосталь публікацій, що з початком АТО довідки про форс-мажори взагалі перетворилися для ТПП в "золоту жилу". Адже ця довідка може бути дуже бажана клієнтам ТПП, бо форс-мажор зупиняє виконання договору для однієї сторін, нарахування процентів за кредитами, пені чи штрафів... І, зауважу, цей напрямок в ТПП ввів саме Михайло Непран... І смію припустити, що в якийсь момент перед ним стала проблема розширення клієнтської бази, адже АТО не охоплює всю країну. Бо в новинах 2017 року пішла реклама від Непрана, що ТПП готова видати довідки "форс-мажорів" підприємствам, постраждалим не лише від АТО, а також від кібератак...



Красиво? Хіба у нас не гібридна війна? Для того, щоб отримати форс-мажор жертві кібератаки, Непран пояснював, що підприємства повинні принести в ТПП довідку з департаменту кіберполіції або витяг про відкриття кримінального провадження...

Чому я це розповідаю в контексті Венедиктової? А тому, що з однієї сторони у Венедиктової шеф Непран в ТПП курує напрямок "форс-мажорів", з іншої сторони у Венедиктової чоловік – Денис Колесник працює в... кіберполіції Харківщини. Гарно?

Зауважу, що у мене немає доказів, що Венедиктова завдяки чоловіку в кіберполіції з однієї сторони і шефу в ТПП з іншої сторони організовувала для клієнтів-підприємців довідки форс-мажору. Але ж могла... Саме тому й існує поняття "конфлікту інтересів". Саме тому це дає мені підстави підозрювати Венедиктову в особливих, залежних, зав'язаних на особистих інтересах стосунках з Непраном.

А біографія Непрана, в свою чергу, дає мені привід підозрювати, що саме він привів Венедиктову в команду керівника Офісу Президента Андрія Богдана, при чому відразу на високу та відповідальну роль. Зауважу, що в команді "Слуги народу" до призначення в ДБР вона очолювала парламентський правовий комітет. А це суди – вотчина Портнова.

Зрештою, "плівки Труби" показали, що від керівника ДБР нова влада вимагає повної залежності і слухняності від Офісу Президента, яким керує Богдан -друг Портнова. Значить, Венедиктова саме така. Грубо кажучи – "людина Портнова".

Російська бронетехніка: палити чи втікати?

Сьогодні на оборонному комітеті ВР вирішується надважливе питання: чи буде у нас чим вжарити Путіна, якщо посміє  сунутися  до нас. Там вирішують чи закупить "оборонка" ракетні протитанкові комплекси Корсар та Стугна...

Міносвіти підкорегувало ''знущання'' над дітьми загиблих на фронті

Влада таки відреагувала. Міносвіти підкорегувало "знущання" над дітьми загиблих на фронті. Цілий тиждень дітей загиблих захисників країни, що вступають у ВНЗ і мають мінімальні пільги для вступу на бюджет катували вимогою подачі незрозумілої неіснуючої довідки МСЕК і відмовляли в реєстрації в базі...

Влада знущаєтся над вступниками – дітьми загиблих в АТО

Українофобський міністр освіти Шкарлет знущається над дітьми загиблих на фронті. Зараз в розпалі вступна кампанія у ВНЗ. Діти загиблих захисників України мають лише невелику пільгу для вступу на бюджет...

Міністерство енергетики може очолити агент Кремля

За моєю інформацією, Шефір проштовхує призначення Германа Галущенка – агента Кремля – на міністра енергетики. Галущенко останній рік, де-факто, керівник Енергоатому, людина Деркача, це він розвалив "атомку" та енергобаланс...

Поляки на референдумі за літній час, а ЗЕ нам вибрав зимовий

Поляки вибирали літній час на референдумі, а "зимовий" для українців цього тижня проголосує монобільшість у ВР. Для українців це означає, що цілих півроку в Україні буде на годину скоріше наступати ніч...

Україна переходить на зимовий час, бо на цьому заробляє Ахметов

Країни ЄС переходять на літній час, а Україна на зимовий, як Росія, бо на цьому заробляє Ахметов. Ми станемо найтемнішою для життєдіяльності країною світу, якщо перейдемо на зимовий час (проголосовано монобільшістю)...