RU
 

Інфляція у Туреччині досягла 15-річного максимуму

Українська служба DW,  3 жовтня 2018, 15:01
0
272
Інфляція у Туреччині досягла 15-річного максимуму
Фото: NurPhoto
Турецька валюта продовжує падіння

Рівень інфляції в Туреччині у вересні склав 25 відсотків порівняно з аналогічним періодом минулого року. Це найвищий рівень за останні 15 років.

Рівень інфляції в Туреччині у вересні склав 25 відсотків порівняно з аналогічним періодом минулого року та 6,3 відсотка порівняно з попереднім місяцем. Про це свідчать оприлюднені в середу, 3 жовтня, офіційні дані. Це найвищий показник за останні 15 років.

Інфляція в країні зростає слідом за девальвацією національної валюти - ліри, яка за останній рік втратила 40 відсотків вартості. Курс валюти падає, зокрема, через контроль турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана над монетарною політикою в країні та погіршення американсько-турецьких відносин.

Згідно зі статистичними даними, ціни на меблі та побутову електроніку за останній місяць зросли на 11,4 відсотка, на транспортні послуги - на 9,2 відсотка, а на харчові продукти та неалкогольні напої - на 6,4 відсотка. Одразу після оприлюднення даних про інфляцію курс турецької національної валюти впав ще більше та склав 6,06 ліри за долар.

Нагадаємо, що на початку вересня турецька валюта також оновлювала історичний максимум з падіння за 15 років.

Різке падіння турецької ліри спостерігалося і в серпні на тлі погіршення відносин зі США.
 
Раніше Мінфін США ввів санкції проти міністра юстиції Туреччини і глави турецького МВС у рамках глобального акту Магнітського. У Мінфіні США вважають, що ці посадові особи працюють в урядових організаціях, відповідальних за серйозні порушення прав людини в Туреччині.
 
Також відносини між країнами загострилися через те, що Туреччина утримує американського пастора Ендрю Брансона, обвинуваченого в тероризмі і шпигунстві.

Джерело: Українська служба DW


Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі
Загрузка...