20:54 19.05.2020

Злочинна група на Рівненщині займалася викраденням людей і примусовим позбавленням їх волі під виглядом лікування

3 хв читати
Злочинна група на Рівненщині займалася викраденням людей і примусовим позбавленням їх волі під виглядом лікування

У Рівненській області правоохоронці повідомили про підозру 21 учаснику організованої злочинної групи, що займалася викраденням людей і примусовим позбавленням їх волі під виглядом лікування.

Як повідомляє Офіс генерального прокурора у вівторок, під процесуальним керівництвом прокуратури Рівненської області 19 травня 2020 р. "повідомлено про підозру 21 учаснику організованої злочинної групи за фактами незаконного викрадення людей, обмеження їх свободи шляхом поміщення в спеціально пристосовані житлові приміщення, тортури утримуваних осіб на території Рівненської та Тернопільської областей (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 146, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 127 КК України)".

За даними слідства, рівнянин створив і очолив злочинну групу під виглядом діяльності громадської організації. До її складу він залучив ще 20 учасників, зокрема раніше судимих осіб.

Діючи протягом 2016-2020 років у складі міжрегіональної організованої групи, за грошову винагороду вони викрадали людей на території східних та західних областей України, примусово перевозили їх та поміщали до 5 так званих "лікувальних центрів" на території Рівненської області та одного закладу в Тернопільській області.

Викрадені особи незаконно утримувалися проти їхньої волі в умовах ізоляції під виглядом надання медичної та психологічної допомоги від наркотичної, алкогольної та інших видів залежності. Зацікавлені особи здійснювали за це періодичну оплату - від 5 до 12 тис грн на місяць. При цьому, за порушення режиму перебування, а також спроби втечі до утримуваних застосовувалися насильницькі дії, переміщення в "карцер", заподіяння тілесних ушкоджень, примусове введення психотропних і наркотичних речовин, а також інші подібні дії з метою придушення їх волі.

19 травня на підставі постанов слідчого судді правоохоронці провели 27 обшуків на території Рівненської та Тернопільської областей, зокрема в так званих "реабілітаційних центрах", за адресами мешкання осіб, причетних до вчинення зазначених злочинів, у належних їм транспортних засобах.

За результатами обшуків в 6 "реабілітаційних центрах", які працювали без будь-яких дозвільних документів та медичного персоналу, виявлені 145 незаконно утримуваних осіб з різних регіонів України, документи, що посвідчують їх особу, комп'ютерна техніка, засоби мобільного зв'язку, чорнові записи про діяльність цих установ, кошти, банківські картки, рекламну продукцію з нарко- та алкозалежності, медичні препарати тощо.

Зараз 14 осіб, серед яких організатор і активні учасники міжрегіональної злочинної групи, затримані в порядку ст. 208 КПК України. Слідчі і процесуальні дії в кримінальному провадженні тривають.

Зазначені слідчі дії проведені за участю 38 слідчих поліції, 25 прокурорів, 40 оперативних працівників поліції і СБУ, а також 40 спецназівців.

Операція проводилася прокурорами органів прокуратури Рівненської області спільно зі слідчими СУ Головного управління Нацполіції в області та з залученням слідчих територіальних підрозділів поліції з оперативного супроводу співробітників Управління СБУ в Рівненській області, відділу з боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми ГУНП в Рівненській області.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На місці удару по Селидовому знайшли тіло загиблого підлітка - Донецька ОВА

Тимошенко: таких, як Мартиненко, завжди не вистачає

Зеленський подякував Швеції за допомогу, яка не тільки рятує життя українців, а й допомагає забезпечити довгостроковий мир і безпеку в Європі

Арахамія: смерть Мартиненка - велика втрата для української журналістики

Найближчими днями майже у всій Україні пройдуть короткочасні дощі, температурний фон не зміниться

Генштаб ЗСУ: Найбільш напруженою ситуація залишається на покровському напрямку, з найбільшою інтенсивністю ворог діє поблизу Новоселівки Першої

РФ знову скасувала Армійські міжнародні ігри, ймовірно, через брак персоналу й техніки - британська розвідка

Швеція оголосила про найбільший пакет військової допомоги для України - на $1,3 млрд

Атака БПЛА енергооб'єкта на Рівненщині призвела до короткочасного знеструмлення споживачів - "Укренерго"

Унаслідок ракетного удару на Сумщині вранці загинуло двоє людей, троє поранені - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА