Доступність посилання

ТОП новини

Звільнені з ув’язнення члени «Талібану» вирушили на переговори з Кабулом


Очікується, що переговори між бойовиками та міжнародно визнаним урядом Афганістану почнуться 12 вересня
Очікується, що переговори між бойовиками та міжнародно визнаним урядом Афганістану почнуться 12 вересня

Шестеро бойовиків екстремістського угруповання «Талібан», раніше звільнені з ув’язнення владою Афганістану, полетіли до столиці Катару Дохи 10 вересня для участі в мирних переговорах із Кабулом. Про це повідомила афганська влада.

У Досі вони перебуватимуть під наглядом. Очікується, що переговори між бойовиками та міжнародно визнаним урядом Афганістану почнуться 12 вересня.

Як повідомляє джерело агенції Reuters, бойовики пробудуть у Катарі до кінця листопада, після чого їх можуть повернути в Кабул.

Членкиня переговорної групи від влади Афганістану Фавзія Куфі повідомила місцевому кореспонденту Радіо Свобода, що урядова делегація полетить до Дохи 11 вересня, а на наступний день запланована церемонія відкриття переговорів.

Читайте також: Замах на віцепрезидента Афганістану: загинули щонайменше шестеро, до 20 людей поранені

«Талібан» висловив готовність своїх представників взяти участь у церемонії.

Міністерство закордонних справ Катару підтвердило, що надасть майданчик для переговорів з 12 вересня.

Бойовики раніше звинувачували Кабул у затягуванні початку переговорів. Натомість речник президента Ашрафа Гані Седік Седіккі 10 вересня заявив, що це екстремісти затягували час.

«Зміна складу їхньої команди для мирних переговорів в останню хвилину вказує на те, що вони досі не готові до перемов», – сказав Седіккі.

Читайте також: США значно скоротять чисельність свого військового контингенту в Іраку

Внутрішньоафганські переговори були частиною угоди, підписаної між Сполученими Штатами й «Талібаном» в лютому 2020 року.

Мирна угода між США та «Талібаном» передбачала гарантію з боку бойовиків, що Афганістан не буде використовуватися як плацдарм для терористичних нападів на Сполучені Штати та їхніх союзників.

Водночас, хоча «Талібан» не атакував американських військових з моменту укладання угоди в лютому, внаслідок нападів бойовиків за цей час загинули понад 3,5 тисячі співробітників афганських безпекових служб.

Обидві сторони заявляли про свою готовність за кілька днів після звільнення утримуваних почати внутрішньоафганські переговори в столиці Катару Досі.

XS
SM
MD
LG