13:01 24.08.2020

Кулеба: Україна категорично проти насильства над протестувальниками, головне - незалежна, демократична Білорусь, а імена лідерів - другорядні

2 хв читати
Кулеба: Україна категорично проти насильства над протестувальниками, головне - незалежна, демократична Білорусь, а імена лідерів - другорядні

Для Української держави є неприйнятним застосування насильства проти протестувальників, і для України важлива незалежна, демократична Білорусь, а не персони керівників такої Білорусі, наголошує глава МЗС України Дмитро Кулеба.

"Україна категорично не приймає насильства над протестувальниками. Україна - це держава, в якій право на протест є практично священним. Нам надзвичайно важлива незалежна, демократична Білорусь, і прізвище того, хто стоятиме на чолі такої Білорусі, є другорядним", - заявив Кулеба на спільному брифінгу з главою МЗС Німеччини Гайко Маасом за підсумками переговорів, що відбулися в понеділок у Києві.

Глава української дипломатії зазначив, що під час переговорів з його німецьким колегою також обговорювалася ситуація у Білорусі, і Київ із Берліном мають спільну позицію: рішуче засуджують насильство і вірять у вихід із ситуації через національний діалог.

"Ми зацікавлені в стабільній, демократичній і незалежній Білорусі. Ми рішуче засуджуємо насильство, яке відбулося в Білорусі стосовно протестувальників, і віримо, що саме національний діалог покаже шлях до виходу з цієї кризової ситуації", - зазначив Кулеба.

Крім того, він наголосив, що "будь-яке подальше зміцнення позицій Росії в Білорусі не відповідає національним інтересам України".

"У нас дуже довгий кордон з Білоруссю. І ми маємо розуміти, що принаймні ця частина кордону залишатиметься для нашої країни безпечною і дружнім кордоном", - зазначив глава МЗС України.

Водночас він сказав, що "не порівнював би ситуацію 2014 року в Україні, Майдан, Революцію гідності і нинішні події в Білорусі".

"Зовні вони можуть здаватися подібними, але між ними є одна фундаментальна відмінність. У 2014 році українці повстали за розвиток своєї держави як європейської. Це було питання вибору: повернення в простір, контрольований Росією, або продовження руху у велику європейську родину. Ми не бачимо цього вибору зараз в Білорусі. Ми вважаємо, що білоруси насамперед висловлюють своє невдоволення правлячою елітою, яка десятиліттями утримує владу в країні. Але не йдеться зараз в Білорусі про вибір руху цієї країни", - пояснив він.

Водночас глава МЗС ФРН закликав владу Білорусі не застосовувати сили до демонстрантів.

"Ми бачимо надзвичайно критичну ситуацію там (у Білорусі - ІФ). Лише інклюзивний діалог на місці потрібно проводити. Я думаю, що Лукашенко бачив останніми тижнями вулиці, сповнені протестувальників. Тому наш заклик - не застосовувати сили і поважати права демонстрантів", - сказав Маас.

Крім того, він додав, що в наступні дні, тижні в ЄС буде знайдено рішення щодо внесення до списку санкціонованих осіб певних людей, зокрема тих, які брали участь у порушенні виборчого законодавства та застосуванні насильства до протестувальників.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України засудило недружні заяви прем'єр-міністра Грузії про Революцію гідності

Соцопитування: лише 29% опитаних українців довіряють Раді, громадяни хочуть, щоб парламент більше опікувався питаннями оборони та безпеки

У складі нової Єврокомісії Угорщина не отримає портфеля з питань розширення та політики сусідства - ЗМІ

США розраховують визначитися з наступником Столтенберга до саміту НАТО

Грузинський закон про іноагентів суперечить цінностям ЄС і викликає жаль у Євросоюзі - заява

Стефанчук: Згідно з Конституцією Зеленський буде президентом до вступу на посаду новообраного президента

Рада ЄС оголосила пріоритети Євросоюзу у сфері безпеки й оборони, серед головних цілей – підтримка України

Стефанішина обговорила зі Столтенбергом очікування і підготовку до майбутнього саміту НАТО у Вашингтоні

"УДАР Віталія Кличка" пропонує ввести декларування  відсутності зв'язків з рф для бізнесу

Іспанія визнає державу Палестина в кордонах 1967 року - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА