17:06 01.12.2020

Відновлення роботи останнього складу ВККС допоможе подолати кадрову кризу в судовій системі — Ізовітова

2 хв читати
Відновлення роботи останнього складу ВККС допоможе подолати кадрову кризу в судовій системі — Ізовітова

Відновлення роботи складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів, повноваження якого було припинено в 2019 році, могло допомогти вирішити кадрову кризу в судовій системі.

Про це йшлося під час другого фахового обговорення в рамках національної дискусії "Доступ до правосуддя: реалії та перспективи".

Голова Національної асоціації адвокатів Лідія Ізовітова нагадала, що з 2019 року роботу ВККС заблоковано, через це брак суддів стає все більш критичним і обмежує право громадян на судовий захист. Тому необхідно терміново шукати вихід з цієї ситуації.

На її думку, є два можливих шляхи вирішення проблеми: запропонувати суддям у відставці повернутися до здійснення правосуддя, а також відновити останній склад ВККС, щоб повернутися до додержання принципу безперервності влади.

"Потрібно подумати з приводу складу ВККС, якому чомусь замість продовжити повноваження до формування нового складу, ці повноваження перервали. Це не зовсім відповідає і європейським стандартам, і конституційному процесу", - наголосила Лідія Ізовітова.

Зі свого боку голова комітету НААУ з питань верховенства права Марина Ставнійчук звернула увагу на те, що такий крок буде відповідати баченню європейських партнерів стосовно того, як можна вирішити кризу в українській судовій системі.

"Якщо сьогодні потрібно поновити склад ВККС, то давайте робити це. "Веніційська комісія" фактично на цьому наполягає: вона сьогодні пропонує вжити мінімально оптимальних заходів і дати можливість системі запрацювати, а вже потім дивитися, що системно зробити, щоб це можна було оцінювати як реальне реформування", - вважає Марина Ставнійчук.

На думку голови комітету НААУ з питань безоплатної правової допомоги Олександра Дроздова, оскільки наразі важко спрогнозувати, коли саме буде ухвалене законодавство за яким буде можливо обрати новий склад ВККС – відновлення роботи останнього складу було б оптимальним рішенням.

"В цьому вбачається і певна соціальна справедливість, тому що в свій час цим рішенням перекреслено і рішення З’їзду адвокатів України. Треба відновити діяльність поки не буде узгоджена позиція з формування складу ВККС, яка в подальшому і буде працювати. Тим більше, законопроект №3711 не є панацеєю, він точково вирішить проблему", - зазначив він.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський у Німеччині оглянув батарею Patriot, яку передадуть Україні

Німеччина та союзники передадуть Україні 100 ракет для систем ППО "Петріот"

Германия, Украина и более 50 организаций, государств и компаний создали "Альянс навыков для Украины" на EUR700 млн

Повідомлення в соцмережах про смерть ексмера Куп'янська, обвинуваченого в держзраді, не вплинуть на судовий розгляд його справи

Німеччина, Україна та понад 50 організацій, держав і компаній створили "Альянс навичок для України" на EUR700 млн

У центрі Києва стався витік води на проїжджу частину, кілька житлових будинків тимчасово без водопостачання

Шефчович анонсував початок роботи над стратегічними європейськими проєктами

СБУ повідомила про підозру ексначальнику російської катівні в Луганській області, який виводив "на розстріл" українських полонених

Російські окупанти весь день обстрілювали Дніпропетровську область, пошкоджено житлові будинки та об'єкти інфраструктури

Спікери парламентів Польщі, України та країн Балтії сподіваються, що саміт НАТО у Вашингтоні визначить незворотність шляху України до Альянсу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА