Названо "країни-маніпулятори" курсами валют — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Названо "країни-маніпулятори" курсами валют

Валюта
3843
Інститут міжнародної економіки Петерсона підготував звіт про маніпуляції курсами національних валют у світі. Щоб проаналізувати маніпуляції з валютами, експерти Інституту простежили обсяги капіталу, які вливалися в надмірні купівлі активів в іноземній валюті.
Країни кваліфікувалися як валютні маніпулятори, якщо вони відповідали таким критеріям:
  • Перевищення профіциту поточного рахунку понад 3% ВВП;
  • Чисті купівлі офіційних активів в іноземній валюті на суму понад 2% від ВВП, які перевищують 65% експорту нафти за вирахуванням собівартості;
  • Запаси валютних резервів та інших офіційних іноземних активів перевищили вартість тримісячного імпорту;
  • Валютні резерви та інші офіційні активи перевищують 100% короткострокового зовнішнього боргу.
За підсумками дослідження, в останні роки найбільшими валютними маніпуляторами були Сінгапур і Швейцарія, із середніми щорічними закупівлями активів в 2016 та 2017 роках на суму близько $90 млрд і $80 млрд відповідно.
Обставини кожної країни дещо відрізняються. Маніпулювання в Швейцарії здійснюється повністю центральним банком, оскільки він прагне запобігти подальшому зміцненню швейцарського франка і, таким чином, зберегти великий надлишок за рахунком поточних операцій.
Маніпуляції Сінгапуру відбуваються в основному через його державну пенсійну систему, яка збирає високі податки з заробітної плати у працівників і інвестує їх повністю за кордоном через суверенний фонд добробуту для повернення майбутніх пенсійних зобов’язань.
Гонконг і Макао мають фіксовані обмінні курси і високі темпи внутрішніх заощаджень, які створюють надлишки за рахунком поточних операцій, які влада купує, щоб запобігти підвищенню цін.
Цікаво, що найбільшим валютним маніпулятором в 2003-2013 роках був Китай. У 2015 і 2016 роках Піднебесна продала великі іноземні активи, щоб не знецінити свою валюту, коли приватні інвестори стали чистими продавцями. Закритий чистий відтік закінчився в 2017 році, а Китай зробив незначні чисті офіційні закупівлі (менше 1% ВВП).
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас