11:06 04.09.2020

Президентові України не довіряють 49% українців, ВР - 75%, Кабміну - 72%, чиновникам - 78% - опитування

2 хв читати
Президентові України не довіряють 49% українців, ВР - 75%, Кабміну - 72%, чиновникам - 78% - опитування

Якщо політичний сезон "осінь-2019 – весна-2020" в Україні розпочинався зі стрімкого зростання довіри громадян до органів влади, то входження в сезон "осінь-2020 – весна-2021" відбувається на тлі падіння довіри до владних інститутів, свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного соцслужбою Центру Разумкова спільно з Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва".

В оприлюдненому в п'ятницю вранці прес-релізі за підсумками проведеного опитування зазначається, що найчастіше громадяни України висловлюють довіру Збройним силам країни (їм довіряють 65% опитаних), церкві (63%), волонтерським організаціям (63%), Держслужбі з НС (53%), добровольчим батальйонам (53%), Держприкордонслужбі (52%), ЗМІ України (50%), Нацгвардії (49%), громадським організаціям (47%). Решті інститутів недовіра висловлюється частіше, ніж довіра.

Президентові України не довіряють 49% громадян, Верховній Раді - 75%, уряду - 72%, державному апарату (чиновникам) - 78%.

"Спостерігається тенденція зниження рівня довіри до органів влади. Так, якщо в грудні 2019 р. недовіру Кабінету Міністрів висловлювали 51,5% респондентів, то в липні 2020 р. не довіряли 72%; Верховній Раді - 54% і 75% відповідно, президентові ˗ 31% і 49% відповідно", - зазначають соціологи.

Політичним партіям не довіряють 71% респондентів, профспілкам - близько 50%.

Високий рівень недовіри до судової системи загалом (77,5%), Верховного Суду (69%), місцевих судів (67,5%). Прокуратурі не довіряють 73% опитаних, Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) - 71%, Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП) - 70,5%, Антикорупційному суду (ВАКС) - 70%, Національному агентству з питань відвертання корупції (НАЗК) - 70%.

Серед правоохоронних структур дещо рідше висловлюється недовіра поліції та Службі безпеки України (хоча недовіра також перевищує довіру). Так, Національній поліції не довіряють 58% опитаних (довіряють ˗ 33%), Патрульній поліції (54% і 35% відповідно), СБУ (56% і 31% відповідно).

"Та обставина, що лідером недовіри є державний апарат загалом (йому й чиновникам не довіряють 78% респондентів), свідчить про високий рівень відчуження між структурами державної влади та суспільством, що призводить до негативної оцінки громадянами діяльності влади, за винятком тих структур, які забезпечують оборону держави та безпеку громадян (ЗСУ, Держприкордонслужба, Нацгвардія, ДСНС)", - зазначають соціологи.

Дослідження проводила соцслужба Центру Разумкова спільно з Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва з 3 по 9 липня 2020 року методом інтерв'ю face-to-face за місцем проживання респондентів. Було опитано 2022 респонденти віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що представляє доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95. Фінансування опитування здійснено у рамках проекту МАТРА посольства Королівства Нідерландів в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Туреччина підтримала надання Україні зброї, але виключила участь НАТО у війні

Китай підтвердив відмову брати участь у Глобальному саміті миру і заявив, що буде "продовжувати на власний розсуд просувати мирні переговори"

Санкції країн G7 і ЄС проти РФ і КНДР за постачання зброї були скоординованими

МЗС України засудило недружні заяви прем'єр-міністра Грузії про Революцію гідності

У складі нової Єврокомісії Угорщина не отримає портфеля з питань розширення та політики сусідства - ЗМІ

США розраховують визначитися з наступником Столтенберга до саміту НАТО

Грузинський закон про іноагентів суперечить цінностям ЄС і викликає жаль у Євросоюзі - заява

Стефанчук: Згідно з Конституцією Зеленський буде президентом до вступу на посаду новообраного президента

Рада ЄС оголосила пріоритети Євросоюзу у сфері безпеки й оборони, серед головних цілей – підтримка України

Стефанішина обговорила зі Столтенбергом очікування і підготовку до майбутнього саміту НАТО у Вашингтоні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА