9 лютого 2020, 13:20

Чому НЯНЯ не допоможе інвестору, а ''золотий ключик'' від інвестиційного буму досі в кишені у Зеленського?

Порти Херсон, Маріуполь, Бердянськ, Чорноморськ та Одеса міністр інфраструктури запропонував потенційним інвесторам взяти у концесію. Інвестори відгукнулися.

Радість тривала недовго. Бо судді показали дулю інвестору, міністру і президенту - на вимогу одного з учасників конкурсу на концесію Херсонського морського порту, якого не допустили до участі через невідповідність критеріїв, суд заборонив оголошувати наказ про результати конкурсу.

Які аргументи "няні" будуть у розмові з такими суддями? Ці судді знали, що концесія – одна із фішок президента, і що?

Президент лютує: "Тут же після того, як вони виграли, хтось вирішив із-за одного з дуже гучних судів заблокувати їхній вхід. Тобто, це відбувається. Ми зараз налагоджуємо систему протидії цьому", – прокоментував рішення суду Володимир Зеленський.

Ех, в таку мить так хочеться хоч на хвилину побути Андрієм Богданом і зашепотіти президентові на вушко: "Є протиотрута від таких рішень судів, що блокують здійснення Ваших мрій, Володимире Олександровичу! І цей спосіб – у законі про судову реформу, який Ви подали, Верховна Рада проголосувала, а Вища рада правосуддя заблокувала. Заблокувала створення комісії з обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів, що якраз очистить судову систему від тих, кого там не повинно бути. А саме, ВРП написала таке положення про конкурсну комісію, яке не сприйняли міжнародні експерти й відмовилися брати участь у процесі. А за законом про судову реформу, що набрав чинності 7.11.2019, міжнародні експерти мали б отримати вирішальну роль у комісії й процедурах очищення судової системи. Тому мерщій треба законопроєкт від Вас, що доручає створення цієї конкурсної комісії з обрання членів ВККСУ, а ще Етичної комісії, яка очистить Вищу раду правосуддя і Верховний Суд від тих, хто не відповідає критеріям доброчесності і професійної етики.

Це моє уявне шепотіння – короткий виклад антикорупційної програми на Українському радіо "Коло доброчесності" із гостями: Галиною Чижик, Центр протидії корупції та Іллєю Несходовським, Інститут соціально-економічної трансформації.

Всім серцем я прагнула, аби в цій програмі взяли участь члени Вищої ради правосуддя, але цього разу не вийшло, прес-служба обіцяє наступного разу спробувати ще, тим часом публікую письму відповідь прес-служби ВРП на мої запитання:

1. Вища рада правосуддя написала таке положення про конкурс до комісії з обрання членів ВККСУ, що міжнародні експерти не погодилися брати участь у цьому процесі. Чи планує ВРП, з огляду на позицію міжнародних експертів, змінити положення про конкурс?

2. Просимо прокоментувати заяву Президента України щодо необхідності перезавантаження судової системи з огляду на рішення суду про (тимчасове) зупинення концесії Херсонського морського порту. Як члени ВРП розцінюють заяву Володимира Зеленського?


Ми "розуміємо, що необхідно проведення додаткових консультацій щодо обговорення як змін до закону 193-IX, так і Положення про проведення конкурсу на зайняття посади члена ВККСУ.

Положення про проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, затверджене ВРП, отримало низку критичних зауважень, зокрема від американських колег, що стосуються виключно питань правозастосування.

Крім того, є кілька застережень у правовому аспекті стосовно проєкту Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування" (реєстраційний N1008 від 29 серпня 2019 року) з боку Венеційської комісії, Верховного Суду.

Негайне виконання нормативного акта, що перебуває під конституційним контролем Конституційного Суду України, є великою проблемою, оскільки в результаті прийняття рішення Конституційним Судом України всі наступні акти органу влади можуть бути поставлені під сумнів.

ВРП звернулася до наукових установ та провідних науковців з метою отримання їх правової оцінки. Крім того, існує низка зауважень міжнародних партнерів: Ради Європи, КМРЄ, Венеційської комісії тощо.

Сподіваємося, процес буде розблоковано після винесення рішення Конституційним Судом України, яке очікується найближчим часом.

Рішення Конституційного Суду дасть можливість визначити подальший напрям застосування закону 193-IX.

Ситуацію, яка склалася, необхідно розв'язувати найближчим часом. Найвірогідніше – через зміни до закону
".

Тобто, поки не буде рішення Конституційного суду України щодо закону про судову реформу, ВРП нічого не робитиме. Як на мене, це дуже творчий підхід до виконання законів.Ніде не зустрічала норми, що Закон України NNможна не виконувати, поки йде його розгляд у КСУ. Дивно, чому ж инші закони – про декомунізацію, наприклад, виконувалися, не зважаючи на розгляд відповідності його Конституції у КСУ.

Хай там як, ключик від інвестиційного буму в Україну – у Володимира Зеленського. Побажаємо йому якнайшвидшого здійснення мрій про інвестиції.

і ще одне, СЛУХАЙТЕ УКРАЇНСЬКЕ РАДІО;)

http://www.nrcu.gov.ua/news.html?newsID=92639&fbclid=IwAR0z6o7QLQs1co6OgJC70_7ozGCe4na8ZJztjJB9FHy7hu55d2xFpwLmXsk

Міністр фінансів Марченко і нардеп Слуг Устенко хочуть підвищити ставки податків для всіх, а для продавців ТВЕНів (айкосів) знизити. Ціна питання = 1 Patriot

В Україні з 2021 року роки діють однакові ставки податку (акцизу) на сигарети та ТВЕНи (в народі їх називають айкосами, бо 80% українського ринку пристроїв для електричного нагрівання тютюну належить компанії Philip Morris, що виготовляє ці iqos)...

Мінус 5 млрд грн! Що курить міністр фінансів Марченко?

Україна має підвищити акцизи на тютюнові вироби. Це наше зобов'язання перед ЄС, яке закріплено у Директиві. Згідно цьому документу до 2025 року акцизи на сигарети, сигарили та тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) повинні бути не менше 90 євро за 1000 сигарет...

І мертвим, і живим, і ненарожденним, і Зеленському

Тарас Шевченко, з "І мертвим, і живим, і ненарожденним...": "Не минайте ані титли, Ніже тії коми, Все розберіть... та й спитайте Тойді себе: що ми? Чиї сини? яких батьків? путінська пропаганда, а до того совітська й імперська пхають скрізь свої божевільні версії про Миколу Потоцького, Австрійський генштаб і леніна-сталіна як засновників України...

Як тг-канал +Вертикаль, компліментарний до глави ОП Єрмака, собачиться із журналістами

Почнімо трохи з лікнепу: в системі державної влади в Україні такої гілки влади як Офіс президента НЕ ІСНУЄ. В Конституції НЕМА згадки про Офіс президента...

Як Генеральний прокурор Костін ставить під загрозу наступний транш допомоги США на майже всю медицину України?

А чи чули ви про програму "Доступні ліки", у якій понад 500 препаратів українського та закордонного виробництва, що видають пацієнтам безплатно або за невелику оплату? А от просто зараз запитайте у своїй знайомих з ближнього чи дальнього кола, скільки вони заплатили за онкологічну операцію, скільки платять зараз за знеболюючі ліки? Тільки не про те, як було колись, а саме зараз – восени 2023 року...

Конституція і Вілкул. Хто зверху?

Коли мій давній знайомий по громсектору з Кривого Рогу Олег Сампір розповів, як він із колегами-активістами випадково дізналися, що ніякого Указу про призначення Олександра Вілкула нема посаду голови військової адміністрації Кривого Рогу не було, я розсміялася...