Гроші давні та сучасні, справжні та підробні, історія та сучасність: міжнародна нумізматична конференція в Меджибожі

Автор: ДІКЗ Меджибіж | 27 червня 2018 13:10 |

П’ята міжнародна наукова конференція “Актуальні проблеми нумізматики у системі спеціальних галузей історичної науки” відбулася 21-22 червня у Меджибізькій фортеці. Її учасниками були дослідники з п’яти країн: України, Польщі, Молдови, Білорусі та Словаччини.


 



Впродовж двох днів науковці і краєзнавці ділилися напрацюваннями та дискутували про знахідки та дослідження науки про дослідження монет і монетних скарбів, а також суміжних наукових дисциплін: сфрагістики (науки печатки), фалеристики (науки про нагрудні знаки, зокрема нагороди), боністики (науки про паперові гроші та цінні папери) і археології як універсальної науки, яка пов’язує усі названі галузі історії.

Учасникам конференції було презентовано виставку археологічних знахідок, у тому числі монет, з фондів ДІКЗ “Межибіж”, у тому числі найновіші здобутки польових сезонів 2017-2018 років. Неодноразово у контексті виступів згадувався “подільський полугрошик” – монета Подільського князівства, яка карбувалася у Смотричі за часів Костянтина Кор’ятовича (XIV століття). З надзвичайною увагою учасники конференції сприйняли доповідь голови Словацького нумізматичного товариства Збишека Шустека про сповнені драматизму події, які супроводжували грошову реформу 1953 року в підконтрольній комуністам Чехословаччині. Чималий інтерес для науковців та колекціонерів становила й тема підробок, яка не втрачає актуальності від античних часів до сучасності. Адже підроблялося все, що має цінність: від грошей до банківських зобов’язань і княжих печаток. Мотиви були різноманітними – від звичайного збагачення до ствердження давності роду. В результаті виникали історичні загадки, які сьогодні, через сотні років, дослідники розплутують не гірше криміналістів, віднаходячи історичну правду.

Загалом під час конференції прозвучало 43 доповіді, які видано у вигляді збірника тез. Організаторами нумізматичного форуму виступили Інститут історії та Інститут археології НАН України, Національний музей історії України, Державний історико-культурний заповідник “Межибіж”, Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет ім. Г. Сковороди, Центральноукраїнський національний технічний університет та університет в Білостоку (Польща).

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Червень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Травень | Липень