10:31 30.10.2020

Голова фракції "Голос" Рахманін розкритикував внесений Зеленським законопроект про припинення повноважень КС

3 хв читати
Голова фракції "Голос" Рахманін розкритикував внесений Зеленським законопроект про припинення повноважень КС

Законопроект президента України Володимира Зеленського, який припиняє повноваження складу Конституційного Суду України, не витримує критики, вважає голова фракції "Голос" Сергій Рахманін.

"Рішення Конституційного Суду не витримує критики. Президентська ініціатива - теж. Якщо можна розпустити КС законом, тоді можна скасувати результати президентських виборів рішенням ЖЕКу", - написав Рахманін у соцмережі Facebook у п'ятницю.

Він наголосив, що повноцінну дію антикорупційного законодавства можна відновити виключно ухваленням відповідного закону.

"І в цій ситуації він легко набере необхідну кількість голосів", - упевнений нардеп.

Рахманін зазначив, що права і повноваження КС, а також принципи його формування потребують уточнення, але для цього необхідні консенсус і дотримання процедур.

"Для того, щоб світ не дивувався рішенням наших судів, треба було навести порядок у системі. Зокрема, створити нормальні Вищу раду правосуддя і Вищу кваліфікаційну комісію суддів. Що було обіцяно, але не зроблено", - заявив він.

Нардеп також відзначив бездіяльність правоохоронних органів у ситуації, що склалася.

"Бурхлива діяльність Зеленського навколо рішення КСУ - файний спосіб відволікти увагу від підсумків виборів і заробити собі бали. Спроба відновити право, порушуючи право, називається безправ'ям", - резюмував Рахманін.

Як повідомлялося, Зеленський вніс до парламенту законопроект, згідно з яким припиняються повноваження складу Конституційного Суду України, котрий ухвалив рішення 27 жовтня 2020 року. Проект закону №4288 "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства" зареєстровано на сайті парламенту 29 жовтня.

Президент України пропонує визнати рішення Конституційного Суду від 27 жовтня 2020 року "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного Суду України в умовах реального конфлікту інтересів" (стаття 1 законопроекту "неправосудність рішення, прийнятого у власних інтересах").

Крім того, у статті 2 законопроекту "Відновлення конституційного судочинства в інтересах громадян" зазначається, що "повноваження складу Конституційного Суду, діючого на момент прийняття рішення КС від 27 жовтня 2020 року у справі №1-24/2020 (393/20), припиняються з дня набуття чинності цим законом".

Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Раніше КС оприлюднив рішення від 27 жовтня, яким визнав неконституційними повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) з контролю і перевірки декларацій, відкритого цілодобового доступу до реєстру декларацій, проведення моніторингу способу життя, а також низку положень закону України "Про запобігання корупції". Голова НАЗК Олександр Новіков повідомив, що агентство через рішення КС увечері 28 жовтня закрило реєстр електронних декларацій.

У зв'язку з цим президент України Володимир Зеленський увечері 29 жовтня ініціював термінове засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО). За підсумками засідання РНБО було в терміновому порядку було зібрано засідання Кабінету Міністрів України в Офісі президента.

Кабінет Міністрів України на своєму позачерговому засіданні на виконання рішення РНБО ухвалив розпорядження, яким зобов'язав НАЗК невідкладно відновити доступ громадянам до реєстру декларацій чиновників та забезпечити механізм їх спецперевірки. Також НАЗК має забезпечити проведення спеціальних перевірок відповідно до вимог закону України "Про запобігання коруп

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Соцопитування: лише 29% опитаних українців довіряють Раді, громадяни хочуть, щоб парламент більше опікувався питаннями оборони та безпеки

У складі нової Єврокомісії Угорщина не отримає портфеля з питань розширення та політики сусідства - ЗМІ

США розраховують визначитися з наступником Столтенберга до саміту НАТО

Грузинський закон про іноагентів суперечить цінностям ЄС і викликає жаль у Євросоюзі - заява

Стефанчук: Згідно з Конституцією Зеленський буде президентом до вступу на посаду новообраного президента

Рада ЄС оголосила пріоритети Євросоюзу у сфері безпеки й оборони, серед головних цілей – підтримка України

Стефанішина обговорила зі Столтенбергом очікування і підготовку до майбутнього саміту НАТО у Вашингтоні

"УДАР Віталія Кличка" пропонує ввести декларування  відсутності зв'язків з рф для бізнесу

Іспанія визнає державу Палестина в кордонах 1967 року - ЗМІ

На Парламентській асамблеї НАТО ми закликали країни Альянсу зняти обмеження на удари по цілям в Росії - Порошенко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА