ЮЛІЮ СИНЬКЕВИЧУ - 80

Автор: Helga_ko | 03 листопада 2018 16:00 |

Юлій Львович Синькевич (нар.  1938) – провідний майстер сучасної української скульптури. Працює в галузях станкової, монументально-декоративної і монументальної скульптури.


Як художник пластики він осмислює у своїй творчості традицію світової скульптури ХХ ст. і попередніх епох. Як «шістдесятник» – усе життя прагне не бути «офіційним» художником, уникати офіціозних тем. Цьому устремлінню сприяли тісне спілкування з видатним скульптором Іваном Кавалерідзе та творче співробітництво з Михайлом Грицюком. З його ім’ям пов’язано спорудження знакового монументу Т. Г. Шевченку в Москві (1962-1964; у співавторстві з М. Грицюком та А. Фуженком), який вважається одним з кращих скульптурних образів Кобзаря; меморіального комплексу «Биківнянські могили» (2012, у співавторстві з Л. Ю. Синькевичем); розробка проекту пам’ятника «Соборності України», який понад 10 років тому було заплановано встановити в Маріїнському парку та через політичні колізії досі не втілено.

Великою заслугою Ю. Синькевича перед сучасним українським мистецтвом є його багаторічна діяльність як засновника (в 1986 році) і куратора скульптурних симпозіумів в Україні і за кордоном, що дозволило представити світові українську пластику на гідному рівні.

Цьогоріч художник відзначає свій 80-річний ювілей, до якого приурочено даний виставковий проект. Вперше за багато років твори Ю. Синькевича з колекції музею зустрілися в рамках однієї виставки, оскільки надходили у фонди у різний час від Дирекції художніх виставок України або у дарунок від митця.

Міні-експозиція представляє традиційні прийоми роботи з деревом та різноманітний підхід Ю. Синькевича до моделювання з бронзи як пластичної маси, здатної підкоритися волі творця і застигнути у будь-якій формі. Окрилені мрією, піднесені духом символіко-метафоричні образи розвивають роздуми автора над євангельськими легендами, вічними цінностями (про любов, сімю, гармонію людства і природи, світобудову). Пластичність матеріалу, візуальна полегшеність і повітряність композиційних будов створюють враження внутрішньої свободи і піднесеності (навіть трагічних за сюжетом) образів, характеризують Ю. Синькевича як художника-романтика, гуманіста і оптиміста.

Бажаємо йому здоров’я і довголіття. Viva maestro!

©О.Корусь, мистецтвознавець, м.Київ

 

БІОГРАФІЧНА    ДОВІДКА:

 

·       Народився 08 квітня 1938 року в Києві.

·       Закінчив Київський державний художній інститут (педагоги зі спеціальності - М. Лисенко, І. Макогон)

·       Член НСХУ (1964).

·       Заслужений діяч мистецтв України (1991).

·       Дійсний член Академії мистецтв Киргизстану (1998).

·       Народний художник України (2006).

 

·       Основні твори: пам’ятник Т. Шевченку (Москва); монумент загиблим (Ізюм Харківської обл.); «Прометей» (Прип’ять), «Музика» (Тулуза, Франція), «Крила» (Китай). 

 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Червень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Травень | Липень