25 грудня 2020, 11:45

Міністр Степанов зриває закупівлю вакцин проти COVID-19

Учора на брифінгу Міністр охорони здоров'я Степанов зазначив, що МОЗ сподівається до кінця цього року підписати контракт на постачання вакцини проти коронавірусу.

Розчарую прихильників Степанова (якщо вони існують). Те, що він говорить на брифінгах і ефірах мало відповідає тому, що відбувається насправді. Чи то він свідомо маніпулює фактами, чи просто не знає про що говорить?

Зараз є два варіанти як Україна може отримати вакцину.

1. Через гуманітарну ініціативу COVAX.

Про ініціативу COVAX ще не сказав лише ледачий. Оптимістично, Україна може отримати першу партію в березні 2021 року. Загалом на цю мить Україна може розраховувати на 8 млн вакцин. Це можливість провакцинувати 4 млн людей, адже на одну людину необхідно 2 флакони. Інші деталі навколо цього механізму досі залишаються предметом спекуляції: коли Україна насправді отримає вакцину, якого виробника, якими партіями...

2. Шляхом централізованої закупівлі у виробників.

Найбільш реальний шанс отримати вакцину якнайшвидше та у кількостях достатніх для імунізації населення – закупити її безпосередньо у виробника. В Україні є державне підприємство "Медичні закупівлі України", що має повноваження і на професійному рівні може здійснювати такі закупівлі.

І тут починається найцікавіше. МОЗ доручило підприємству закупівлю вакцини лише 10 грудня. І лише з цього моменту воно може комунікувати з виробниками щодо цього питання. Технічні характеристики товару до закупівлі були доведені ще пізніше – аж через два тижні, тобто 22 грудня.

Ще на початку вересня Степанов заявляв, що "Україна веде перемовини щодо закупівлі вакцини проти COVID-19". На жаль, самі виробники цю комунікацію неособливо відчули. Перемовини, проведені Степановим, були настільки "успішні", що жодних договорів закупівлі досі не укладено. Це в той час, коли країни ЄС та США, які уклали договори з виробниками ще влітку, вже вакцинують населення.

Зараз, коли закупівлю нарешті передали ДП "Медзакупівлі України", Степанов і тут встигає нашкодити.

Професійним закупівельникам Міністр Степанов зв'язує руки і не дає ступити ні кроку без свого персонального втручання. Агенція, яка вже провела сотні тендерів і привозить в Україну ліки світових виробників, яка закуповує обладнання світового рівня в українські лікарні, має запитувати дозволу в Степанова на ту чи іншу комунікацію з виробниками, погоджувати кожну кому особисто з міністром. І тут постає одне-єдине питання: навіщо міністр всіляко гальмує закупівлю вакцини від COVID-19 для України?

Це дуже шкодить. У першу чергу тому, що значно сповільнює процес. Те, що могло бути узгоджене швидко на рівні закупівельник-виробник, має пройти погодження особисто з Міністром. Як ви здогадуєтеся, це займає час.

По-друге, це деструктивно. Адже Міністр втручається у діяльність незалежної закупівельної структури. По-третє, це має ознаки корупції.

Подивимось правді в очі. Маловірогідно, що Україна зможе до кінця року укласти контракт на закупівлю вакцин. Принаймні, станом на 25 грудня, такої перспективи немає. Для того, аби підписати такий контракт, реальні перемовини мали початися ще влітку і зараз вже бути на фінішній прямій.

Чому саме до кінця року? Бо 10-го грудня МОЗ перерозподілив 1,3 млрд грн на закупівлю вакцини в бюджеті однієї із своїх програм за 2020 рік. Це частина з економії, яку забезпечило ДП "Медзакупівлі України" на закупівлях ліків та медвиробів. За чинними нормам, аби ці гроші не "згоріли" у новому бюджетному році 2021, їх треба витратити до кінця 2020. Ще раз. 1,3 млрд грн треба витратити до кінця року на закупівлю вакцини.

І навіть не до 31, а до 28 грудня, адже Державна казначейська служба України приймає оплати лише до цієї дати.

Який є вихід:

Припинити маніпулювати даними і "прикрашати" реальність. Від цього страждають всі і особливо ті, хто сприймає на віру слова Міністра. Пане Степанов, визнайте, що ви не впорались і просто звільніть місце для тих фахівців, які реально працюватимуть.

Єдина можливість зберегти ці 1,3 млрд грн – якнайшвидше запустити механізм середньотермінових зобов'язань для закупівель лікарських засобів та медичних виробів. За моєю поправкою 15 грудня Верховна Рада України підтримала зміни до Бюджетного кодексу України. Цей інструмент дозволяє ДП "Медзакупівлі України" укладати договори із потенційними постачальниками незалежно від обмежень календарного року та здійснювати оплати пізніше, у випадку з вакциною – у 2021 році. Таким чином, гроші з бюджету 2020 на закупівлю вакцини, які вже очевидно що не зможуть бути використані, не згорять, а будуть спрямовані на оплату в наступному році.

Міністр Степанов несе персональну відповідальність за зволікання із закупівлями вакцини. Через його деструктивне втручання ми втратимо можливість законтрактувани вакцини за бюджет цього року, втратимо 1,3 млрд грн. І в наступному році необхідно буде починати все знову, знову вишукувати кошти в бюджеті. Таким чином, Україна майже на рік відтермінує поставку вакцин і наражає населення на тяжкі наслідки пандемії. І в реальності, якщо прямо зараз не буде зроблено нічого з вищепереліченого, Україна отримає вакцину лише через рік.

Нові стимули для медичної реформи: в Раді зареєстрували пакет важливих законопроєктів

Законопроєкти 6306 та 6307 мають дати нові стимули для розвитку медичної реформи – як для держави, так і для лікарень та пацієнтів. Це зміни, які вже давно назріли...

Медичний канабіс: ліки, не наркотик!

29 червня 2021 року Верховна Рада України включила законопроєкт N5596 про медичний канабіс до порядку денного п'ятої сесії. Уже 30 червня Комітет з питань здоров'я нації рекомендував ВР ухвалити його в першому читанні...

Міністр Степанов зриває закупівлю вакцин проти COVID-19

Учора на брифінгу Міністр охорони здоров'я Степанов зазначив, що МОЗ сподівається до кінця цього року підписати контракт на постачання вакцини проти коронавірусу...

Очільник МОЗ Степанов пішов по бєспрєдєлу: держзакупівлі ліків намагаються перевести в ручний режим (документ)

Закупівлі життєво важливих ліків знову законсервують. Завтра на засідання уряду міністр Максим Степанов може винести постанову, яка фактично перетворить ДП "Медичні закупівлі України" на тендерний відділ МОЗ...

Смертельна ціна бездіяльності МОЗ

Двоє дітей померло на Волині через бездіяльність МОЗ. Хворому на торсійну дистонію з Донецька терміново необхідна операція, а рятівної системи для нього нема – заявили пацієнтські організації...

Чия людина очолила МОЗ і до чого тут Супрун?

Парламент звільнив Іллю Ємця з посади міністра охорони здоров'я. Той до останнього не хотів прощатися з міністерським кріслом і навіть вранці скайпом включався на засідання профільного комітету...