Шаповалівський вернісаж до Дня міста Кропивницького відкрили в музеї Осмьоркіна

Автор: Музей О.Осмьоркіна, Кропивницький | 19 вересня 2019 09:28 |

    До 265-річчя заснування Кропивницького художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна підготував для мешканців та гостей міста образотворчий подарунок - виставку «Живописна палітра Сергія та Анатолія Шаповалових».


Рідні брати Сергій та Анатолій Шаповалови народилися на Кіровоградщині. Обоє закінчили Київський державний художній інститут, нині Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури, за спеціальністю «живопис». Багато років працювали художниками-живописцями в Кіровоградських художньо-виробничих майстернях Художнього фонду УРСР. Є лауреатами обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «національна традиція». Беруть активну участь у  міських, обласних, всеукраїнських та зарубіжних виставках. Чимало персональних виставок митці презентували в багатьох містах України та за кордоном. Так, Сергій Шаповалов експонував свої твори в Національному музеї Тараса Шевченка в Києві та в Гвадалахарі в Іспанії. А живописні доробки Анатолія Шаповалова успішно представляються на престижних міжнародних мистецьких аукціонах у Великобританії. Їх картини прикрашають збірки українських музеїв і приватних колекцій.
    «Художники Сергій та Анатолій Шаповалови - яскраві представники київської школи живопису з її потягом до монументальності, насиченої колоритності, мажорності настроїв. Творчість кожного має свої особистісні риси, що визначають індивідуальність художнього почерку. Для Сергія Шаповалова характерні живописна експресія, колірна та формотворча модернізація реальності, робота мастихіном та пензлем. Анатолій Шаповалов дотримується класичної манери живопису української академічної традиції. Виявляючи свої таланти в сфері жанрової картини, все ж перевагу вони надають пейзажу, натюрморту та портрету», - зазначає куратор виставки, провідний науковий співробітник музею, мистецтвознавець Андрій Надєждін в підготовленому  тематичному буклеті.
    З вернісажем відомих митців, який відбувся 18 вересня, до речі, в день Єлизавети, іменем якої було названо наше місто (Єлисаветград), заслуженого художника України Сергія Шаповалова та члена Національної Спілки художників України Анатолія Шаповалова привітав заступник міського голови Андрій Паливода, який подякував їм за плідну творчість, адже їх яскраві, сповнені оптимізму картини, знають не лише в Україні, а й далеко за її межами, що є своєрідною популяризацією нашого міста, і повідомив, що 21 вересня, в День міста, художникам під час урочистостей буде вручена відзнака Міської ради «За заслуги» ІІ ступеню. Голова правління обласної організації НСХУ Андрій Хворост зауважив, що художники Шаповалови є тим локомотивом, який веде спілчан  шляхом мистецтва, і саме на них рівняється творча молодь. Заслужений журналіст України Броніслав Куманський, який знайомий з художниками багато років і слідкував за їх становленням і розвитком, написав чимало мистецтвознавчих статей про них, охарактеризував їх творчість як поетичну палітру нашого краю. Сергій Гаврилович, користуючись нагодою, подарував Броніславу Петровичу давно обіцяну авторську картину – натюрморт червоних маків. Привітали митців і науковці обласного художнього музею Анатолій Кімнатний та Ганна Недлінська, в прекрасних залах якого неодноразово презентувалися їх персональні виставки. А від колективу музею Олександра Осмьоркіна художники отримали традиційні сувеніри – чашки з зображенням будівлі музею.
    Сергій та Анатолій Шаповалови, дякуючи всім, хто завітав на їх перший спільний вернісаж, розповіли про те, як вони, захоплюючись малюванням з дитинства, обрали тернистий шлях художника, зазначивши, що для творчої особистості надзвичайно важливими є розуміння, підтримка і слушна порада, особливо на початку, коли вона перебуває в мистецьких пошуках.
    А ще всі присутні насолоджувалися музикуванням на меморіальному роялі – спочатку «Прелюдією» Сергія Рахманінова у виконанні викладача музичної школи №1 ім. Генріха Нейгауза Ольги Терещенко, а потім імпровізаціями на фортепіано живописця Сергія Шаповалова, який зізнався, що йому до душі атмосфера музею, яка завжди надихає його і спонукає до спогадів, роздумів, і що саме тут, в цьому чарівному будинку Паученка-Осмьоркіна,  який він так полюбляє відтворювати на своїх полотнах, в нього виникає бажання вільно спілкуватися, висловлювати свої думки і переживання.
    Тож, запрошуємо шанувальників образотворчого мистецтва завітати до музею і познайомитися зі справжнім живописом. Адже на виставці представлено понад сорок творів художників, виконаних в різні роки. Особливу увагу привертають  краєвиди міста Кропивницького, зокрема його історичного центру з пам’ятками  архітектури минулих століть, виконані Сергієм Шаповаловим. А композиції на побутову тематику та квіткові натюрморти Анатолія Шаповалова наповнюють позитивними емоціями та відчуттям подиху українського степу.

Віта Чернова, директор
художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна,
м. Кропивницький

 
 
Буклет виставки «Живописна палітра
Сергія та Анатолія Шаповалових»
 
Заслужений художник України Сергій Шаповалов
та член Національної Спілки художників України
Анатолій Шаповалов біля експозиції виставки
 
Вітання заступника міського голови
міста Кропивницького Андрія Паливоди
 
Художників вітає голова правління
Кіровоградської обласної організації НСХУ
Андрій Хворост
 
Вітальний виступ заслуженого
журналіста України Броніслава Куманського
 
Вітання науковців Кіровоградського обласного
художнього музею Ганни Недлінської
та Анатолія Кімнатного
 
Музичне вітання викладача музично
школи №1 ім. Генріха Нейгауза Ольги Терещенко
 
Перед початком презентації виставки.
На знімку зліва направо: провідний науковий співробітник
музею заслужений художник України Андрій Надєждін,
заслужений художник України Сергій Шаповалов,
директор музею Віта Чернова,
член НСХУ Анатолій Шаповалов та
голова правління КіООНСХУ Андрій Хворост
 
 
 
 
 
 
Під час відкриття виставки
«Живописна палітра Сергія та
Анатолія Шаповалових»
 

 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень