21 вересня 2019, 15:12

Бюджет-2020. Кінець епохи бідності олігархів

Переглянув проєкт нового бюджету. Схоже, "епоха бідності" таки закінчиться...для олігархів. Дивіться самі.

ПЕРШЕ. У проекті бюджету не передбачено ніяких заходів щодо деолігархізації, демонополізації та деофшоризації (хоча все це було обіцяно перед виборами). Знову буксується розвиток промисловості, галузей з високим показником доданої вартості (відповідно – збільшення робочих місць і соціальних гарантій).

Натомість, у "найкращих" традиціях попередників, передбачено тотальне розграбування держави (приватизація залишків державної власності – в тому числі стратегічних, розпродаж землі с/г призначення, легалізація грального бізнесу та ринку бурштину) і поглиблення боргової ями (у 2020-му збираються взяти в кредит ще 383 млрд грн).

ДРУГЕ. Податковий тягар знову вкладають на плечі простим українцям: бюджет наповнюється за рахунок податку на доходи фізичних осіб (+17%) і податку на прибуток підприємств (+ 20%). Тим часом не розширюється податкова база рентних платежів – рентне законодавство продовжує працювати на олігархів.

ТРЕТЄ. Запланована сума повернених до бюджету коштів за рішенням суду за рахунок боротьби із корупцією – НУЛЬ. Зате на премії цим "борцям" – гроші є: на 7,1% збільшується фінансування НАЗК, на 16,2% – АРМА, на 19,7% – НАБУ, на 71,2% – ДБР.

ЧЕТВЕРТЕ. Скорочується фінансування пільг, житлових субсидій, допомога сім'ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям й особам з інвалідністю. А при цьому зростає фінансування Президента, його чиновників, чиновників з апарату Верховної Ради та ГПУ, більше відомої "зливанням" резонансних справ, ніж досягненнями (тим часом прем'єр Гончарук, зауважте, розповідає у ЗМІ про "скорочення витрат на держуправління"...).

П'ЯТЕ. У бюджеті залишається торішня програма, створена владою Порошенка для піару на виборах, – Фонд Президента України з підтримки освітніх програм. 500 млн грн піару Зеленського за державні гроші.

ШОСТЕ. На фінансування партій із державного бюджету заплановано близько 1 млрд грн. Половина із цього – на компенсацію витрат на виборчу кампанію п'яти партій, які пройшли в Парламент (найбільше – "Слузі народу").

СЬОМЕ. І найважливіше. Видатки на Міноборони – формально на рівні з торішніми, реально – МЕНШІ (бо живемо в умовах інфляції). Натомість видатки на апарат МВС укотре зростають (+8,3%).

Простими словами: рвучись до влади, "слуги" критикували своїх попередників, говорили й обіцяли те, що хотіли почути виборці. А тепер, ставши владою, продовжують стратегію тих самих попередників – розбудовують поліцейсько-чиновницьку державу, захищають не українців від московитів і олігархів, від зубожіння, а себе від свого основного ворога – від нас, українців.

ДЕСЯТІ БАНДЕРІВСЬКІ ЧИТАННЯ: "Філософія української перемоги. Візія Великої України"

Така вже, очевидно, планида Бандерівських Читань – проходити на тлі визвольної боротьби, пожеж війни і полум'я вогнів, – цілком відповідно до життя того, кому вони присвячені...

Вимоги очільників органів місцевого самоврядування щодо відсічі агресії РФ

Заява очільників органів місцевого самоврядування, обраних від ВО "Свобода", про відсіч вторгненню московського агресора. Восьмий рік триває московська агресія проти України...

Де Україні шукати союзників на міжнародній арені?

Де на міжнародній арені є українські союзники? І головне – що слід зробити, щоб виграти дипломатичну війну проти Москви? Восьмий рік поспіль влада веде цю політику, м'яко кажучи, провально...

Закон про особливий статус Донбасу: як і хто веде Україну до капітуляції?

Що об'єднало у спільному голосуванні здавалося б непримиренних опонентів з "Європейської солідарності", "Слуг народу" та ОПЗЖ? Путінські хотілки з федералізації України...

Вагнергейт: скандал з Єрмаком та Зеленським

Журналісти із Bellingcat опублікували першу частину свого розслідування. І воно миттю стало топ-темою всіх українських ЗМІ. З'явилися тисячі коментарів – і від аналітиків, і від політиків, і від свідомих громадян...

Бандера – наш Герой! Покрова – наше свято!

14 жовтня – День створення Української Повстанської Армії. Про УПА я знаю не з підручників. Рідний брат моєї бабусі – лікар-хірург Петро Скобельський – боровся за Незалежність у лавах УПА...