14:36 18.09.2020

Експерти застерігають від маніпуляцій соціологією напередодні місцевих виборів в Україні

2 хв читати

Київ. 18 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко застерігає від маніпуляцій соціологією на майбутніх місцевих виборах в Україні.

"Попри те, що я 25 років займаюся соціологією, якби мені треба було зараз зробити загальнонаціональне дослідження, я побоявся б двох ворогів. По-перше, дуже складно зробити цю вибірку. А друге - мафіозність соціологічних служб не поступається сьогоднішній мафіозності податківців або суддів. Чому це сталося? Для мене це теж загадка, тому що люди непогані, але маніпулювати відразу чотирма-п'ятьма цифрами першого списку - це фантастика. І ми, звісно, зараз побачимо на місцевих виборах божевільне маніпулювання соціологією", - сказав він на круглому столі на тему "Основні обставини поточного політичного сезону в Україні" в агентстві "Інтерфакс-Україна" в Києві в п'ятницю.

Водночас керівник аналітичного центру "Третій сектор", політтехнолог Андрій Золотарьов звернув увагу на те, що партії використовують соціологію як політичну пропаганду, на відсутність точної демографічної вибірки.

"Усі намагаються подати, що соціологія - це "продажна дівка політтехнологів". Але насправді потрібно питання ставити "батькам-власникам" нашої політики, які цих соціологів силують, відверто кажучи, і спокушають справді величезними сумами за те, щоб організувати цей "фургон з оркестром" і використати соціологію, як інструмент політичної пропаганди. Та партія, яка сьогодні заполонила бордами всю країну... наприклад, на мене виходили з пропозиціями озвучити, що вона вже за 5% вийшла, тоді як соціологічно це абсолютно не б'ється. Тому в соціології справді біда, хоч би тому, що ми досі навіть не маємо точної демографічної вибірки. В Західній Україні, фактично, відсутня до третини населення від даних останнього перепису: люди поїхали на заробітки, померли, й точної картини немає. Плюс - люди добре навчилися брехати. Коефіцієнт брехні виміряти практично неможливо", - пояснив Золотарьов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Свинарство має всі шанси повернутися до рекордних показників виробництва та вийти на експорт

Підприємці готові долучитися до розроблення найкращих практик розвитку бізнесу, але Кабмін намагається їх не чути - голова київського "УДАРу"

У Києві презентовано оцінку громадської думки щодо діяльності українських органів влади та інститутів

Дві третини українців хочуть від держави поліпшення своєї поінформованості, майже три чверті - за військово-патріотичне виховання в садочках і школах - соцопитування

Дві третини українців підтримують довгострокове збільшення фінансування безпеки та оборони - соцопитування

Результати другого всеукраїнського рейтингу мистецьких закладів вищої освіти

Київська організація Червоного хреста звернулася до правоохоронних органів у зв'язку з порушеннями в Печерській організації після відповідного звернення на інформлінію - голова міськорганізації

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА