Міжбанк: все буде непросто — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: все буде непросто

Валюта
3207
Четвер продовжить тенденції по зміцненню гривні, але щодо ступеня здешевлення долара і статистики операцій по дню все не так просто.
В першу чергу на поведінці курсу на міжбанку позначаться три фактори:
1) Пік бюджетних платежів у бізнесу. До кінця тижня компанії повинні закрити всі свої основні борги перед державою за податками. Враховуючи ще й цейтнот за зовнішньоекономічними платежами в євро і доларах через різдвяні канікули в США і Європі – у клієнтів залишається фактично два-три повноцінні дні для того, щоб встигнути завершити свої зовнішні операції до новорічних свят в цих країнах і паралельно з цим не залишитися в боргу перед бюджетом. Це, за нашими розрахунками, дозволить ринку мати непогану статистику операцій – не менше ніж $200-230 млн при вчиненні до 480-510 угод. Дефіцит гривні працюватиме на зміцнення нацвалюти на торгах;
2) поведінка готівкового ринку і активізація населення в період купівлі подарунків під день святого Миколая і всі новорічні свята. Готівковий ринок грає “на пониження” і цим забезпечує і психологічну та економічну підтримку зміцнення гривні на міжбанку через подальший продаж купленої таким чином дешевої валюти через валютну позицію банків на торгах;
3) інтервенції НБУ. При постійному перевищенні пропозиції валюти на міжбанку над попитом — головним “куратором” курсу на торгах залишається Нацбанк, який скуповує долар через Matching і по факту не дає йому сильно просідати до мети в 23 гривні. У моменти пікових розпродажів валюти на початку цього тижня під аукціон з ОВДП та під розрахунки з бюджетом (у тому числі і від НАК “Нафтогаз” та інших держкомпаній) – фактично цінник Нацбанку формував курс долара по дню. Сьогодні ця тенденція збережеться.
Але є ще один фактор, який може істотно внести правки в цей розклад. Справа в тому, що за інформацією з ринку – Мінфін України може провести позаплановий аукціон з розміщення ОВДП (орієнтовно в цю п’ятницю) для покриття поточних дірок бюджету у сумі до 10 млрд грн. В цьому випадку під такі операції нерезидентам знову знадобиться гривня для скупки таких паперів, що призведе до приходу на міжбанк чергової великої порції валюти і можливого чергового обвалу котирувань долара. Або як варіант – нерезиденти продадуть цю валюту за єдиним курсом Нацбанку фактично не виходячи на торги і не тиснучи на курс. У будь-якому разі, бюджетні проблеми можуть ситуативно серйозно знизити котирування, і тільки НБУ здатний їх закрити, викупивши новий потенційний надлишок валюти. Якщо це станеться – то можна бути точно впевненим в тому, що Нацбанк фактично продиктує курс ринку. Залежно від того, чи буде Мінфін проводити позаплановий аукціон, буде практично формуватися курс в найближчі два дні з посиленням тиску на долар на торгах до мети 23,00-23,10 гривень за долар при проведенні позачергового аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП.
Ми очікуємо на 19 грудня досить широкий коридор по долару в межах 23,15 — 23,45 гривень з продовженням посилення тиску на курс долара протягом сесії.
Ключовими для ринку сьогодні будуть два фактори: дні бюджетних платежів у клієнтів і буде/не буде проводитися позаплановий аукціон з розміщення ОВДП у найближчі дні.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 23,38 / 23,40
євро – 25,99 / 26,00
російський рубль – 0,3742 / 0,3749
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас