Київ наполягає на змінах до закону про житлово-комунальні послуги, які б обмежили кількість платіжок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ наполягає на змінах до закону про житлово-комунальні послуги, які б обмежили кількість платіжок

Казна та Політика
651
Київська міська влада наполягає на необхідності внесення змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги».
Про це повідомляє пресслужба КМДА.
Відповідний законопроєкт № 2458 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» найближчими днями має розглядати Верховна Ради України.
Що кажуть про Закон України «Про житлово-комунальні послуги»:
  • він набув чинності ще у грудні 2017 року і впровадив фундаментальні зміни у відносинах споживачів та виконавців послуг, змінив положення в інших законах і підзаконних актах;
  • у деяких випадках ці зміни зашкодили інтересам споживачів і ускладнили роботу виконавців послуг;
  • закон потребує внесення низки змін, аби уникнути правових колізій і усунути норми, що є нежиттєздатними з точки зору практичного втілення.
Внесення змін до цього закону дозволить:
  • застосувати менші тарифи на послуги з постачання теплової енергії та гарячої води. Адже зазначена вартість враховує актуальну ціну газу, яка на 35% менша за ту, що використовувалась для розрахунку тарифів у 2018 році.
Вузли комерційного обліку води та теплової енергії необхідно встановлювати коштом інвестиційних виконавців послуг. А не окремим платежем для споживачів.
Без змін до Закону «Про житлово-комунальні послуги» кількість рядків у платіжках для оплати мешканцями збільшується у кілька разів. Наприклад, теплопостачальним організаціям необхідно буде направляти мешканцям дев’ять платежів.
Що ще пропонує київська влада:
  • встановити відповідальних за стан будинкових мереж та їхнє належне обслуговування. Закон має цю прогалину. Наразі він зобов’язує мешканців обрати управителя будинку. Але замість старої послуги з утримання будинку запроваджена нова – з управління багатоквартирним будинком.
  • у Києві понад 11 тисяч багатоквартирних будинків. За останні три роки випадків, коли мешканці самі обрали управителя, – одиниці. Тому пропонується надати право органам місцевого самоврядування провести конкурси там, де мешканці за різних обставин не можуть обрати управителя самостійно.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас