Меморіальний захід на пошану Алли Горської проведуть у Биківні

Автор: Національний заповідник "Биківнянські могили" | 23 вересня 2019 19:58 |



Серед українських митців ХХ століття Аллу Горську вирізняли виняткова внутрішня сила та особистісна наповненість. Як творець, вона поєднала у своїх роботах естетику народного мистецтва із модернізмом. Як людина – завжди обирала діяти по совісті.


Художниця мала лицарську суть правозахисника. Її побратими по «Клубу творчої молоді», митці й громадські діячі, з якими вона виборювала права і свободи людини у роки застою, звали Аллу Горську не інакше як «Людина духу», «Гребінь української розбурханої стихії», «Світлий дух України». Саме такою її запам’ятали – яскравою, сильною особистістю із вражаючою внутрішньою гідністю та незламним національним хребтом.

Мужнім діянням Алли Горської стало відкриття для громадськості місця поховання жертв сталінського терору в Биківнянському лісі. Разом із Василем Симоненком та Лесем Танюком вона відвідала місце злочину і надіслала до Київської міськради листа з вимогою оприлюднити правду про масові поховання жертв репресій та облаштувати їхні могили. Там вдали, ніби листа не помітили. Проте із активістами розправилися органи КДБ. 28 листопада 1970 р. Аллу Горську вбили, закамуфлювавши це під кримінальний злочин.

 

26 вересня 2019 року Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили» проводить меморіальний захід на пошану Алли Горської. 

До виступів запрошені:
Олена Зарецька – художниця, онучка Алли Горської.
Сергій Білокінь – історик, джерелознавець, доктор історичних наук, Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка.
Галина Севрук – скульптор-монументаліст, кераміст, графік, живописець, активна учасниця руху опору, одна з організаторів і член «Клубу творчої молоді», Заслужена художниця України.
Володимир Прядка – художник-монументаліст, педагог, учень Алли Горської, Народний художник України. 
Ростислав Семків – літературознавець, критик, директор видавництва «Смолоскип».
Олена Лодзинська – завідувачка «Музею шістдесятництва».
Ігор Двигало – бард, автор пісень, один із координаторів «ШеФест».

Модератор – заступник генерального директора з наукової роботи Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» Тетяна Шептицька.

Час: 26 вересня 2019 року, четвер, 14.00 –15.30. 

Заплановано покладання квітів до Міжнародного меморіалу жертв тоталітаризму 1937 – 1941 рр. 

Місце: вхід до Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» (Броварський проспект у Дніпровському районі м. Києва). 

Організатори: Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили», видавництво «Смолоскип».

Контакти: (044)253-03-55

Вхід вільний.

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень