16:36 06.07.2020

Конституційний Суд України має забезпечити верховенство Основного закону, зокрема в мовному питанні - Німченко

3 хв читати
Конституційний Суд України має забезпечити верховенство Основного закону, зокрема в мовному питанні - Німченко

Ухвалений попередньою каденцією Верховної Ради закон про мову не має права на існування, оскільки суперечить Конституції України і нормам міжнародного права, заявляє перший заступник голови парламентського комітету з питань правової політики Василь Німченко (фракція "Опозиційна платформа - За життя").

"Конституційний Суд має забезпечити верховенство Основного закону, зокрема в мовному питанні", - сказав Німченко у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у понеділок.

Він нагадав, що представники фракції політичної партії "Опозиційній блок" Верховної Ради восьмого скликання підготували та передали до Конституційного Суду подання щодо відповідності Конституції закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

"З точки зору нашої Конституції, відповідності нормам міжнародного права, (...) такий закон не має права на існування. Він суперечить Конституції", - наголосив народний депутат.

За словами Німченка, закон "остаточно виключив і не забезпечив основоположний принцип, передбачений ст. 10 Конституції про гарантії вільного розвитку, використання і захисту російської мови та мов національних меншин".

Він зазначив, що згідно зі ст. 11 Конституції держава сприяє консолідації та розвитку української нації, а також розвитку етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів та національних меншин України.

Німченко наголосив, що Україна підписала і ратифікувала міжнародні документи, взявши на себе зобов'язання щодо гарантії захисту мов корінних народів та національних меншин.

"Поряд із державною мовою мають існувати мови національних меншин. І в жодному разі дискримінація за мовним принципом неприпустима. А ми в цьому законі бачимо, що навчання (рідною мовою - ІФ), починаючи з початкових класів, порушується. Якщо Конституція дає право здобувати рідною мовою середню освіту всім групам, всім народам, які живуть в Україні. І скажіть, будь ласка, чому стосовно кримських татар це передбачено, а щодо російськомовних цього немає?", - зазначив Німченко.

За словами Німченка, суперечать Конституції і норми, згідно з якими окремі ВНЗ при бажанні можуть перевести частину дисциплін на офіційні мови ЄС, у той час як для російської мови такої можливості не передбачено.

Німченко вважає, що ухвалення закону "по суті своїй призвело до дискримінації за мовною ознакою мільйонів громадян України, і це не лише схід і південь, це і центр, і всюди, де люди говорять мовами національних меншин, проте в законодавчому порядку це не враховано".

За його словами, "через ідеологію націонал-радикалізму" в Україні забули про людей, про їхню честь та гідність.

"Хіба це не гідність говорити рідною мовою? У нас це гарантує Конституція. І якщо Конституція не працює, скажіть, що конституційна криза, скажіть, що прийшов час узурпації влади або що це диктатура правового нігілізму", - сказав народний депутат.

Як повідомлялося, 7 липня о 10:00 Конституційний Суд України розпочне розгляд справи за конституційним поданням 51 народного депутата щодо конституційності закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

25 квітня 2019 року Верховна Рада прийняла в цілому проект закону про українську мову, що передбачає обов'язкове використання державної мови в органах державної влади, місцевого самоврядування та інших публічних сферах громадського життя. За відповідний законопроект у другому читанні та в цілому проголосували 278 народних депутатів.

Закон набув чинності 16 липня 2019 року.

21 червня 2019 року до КС надійшло конституційне подання 51 народного депутата щодо відповідності мовного закону Конституції України. Уповноваженими авторів подання є депутати ВР від "Опозиційного блоку" Олександр Долженков і голова фракції "Опозиційний блок" у ВР Вадим Новинський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА