17 травня 2019, 15:58

Справжня зрада в команді Супрун!

Третій рік в Україні йде процес впровадження електронної системи охорони здоров'я як складової медреформи. Однак ані повноцінної концепції, ані стратегії досі немає. Витрачаються час, кошти, довіра. Однак посадовці, відповідальні за ефективність процесу впровадження eHealth, замість реальних дій займаються обіцянками, кулуарними іграми та травлею тих, хто дійсно працює на успіх медичної реформи. Якщо дозволити їм і надалі це робити, крах неминучий. Потрібно негайно створювати нормативну базу та приймати національну стратегію розвитку eHealth! По це я казав протягом усіх цих трьох років, наголошую на цьому і зараз.

Таким є головний посил мого виступу на засіданні Комітету ВР з питань запобігання і протидії корупції 15 травня, де я був присутній як член робочої групи з питання діяльності системи "Електронне здоров'я".



Добре відомо: я всіляко підтримую медичну реформу та готовий боротися за неї. Однак у мене є багато питань до того, яким чином відбувається впровадження електронної охорони здоров'я. Немає відкритого технічного завдання, зрозумілого пацієнтам, комітетам та урядовим структурам, розробникам МІС. Розробники МІС вже два роки інвестують свої кошти і розраховують отримати оплату. Але досі немає жодного документа від МОЗ, який би їм це гарантував. Досі немає документа, який би регулював, за що саме системи будуть отримувати кошти. Немає єдиної державної інформаційної системи. Якщо всі розробники МІС почнуть згортатися, то це буде крах усього, що будувалося протягом трьох років! Ми не зможемо перераховувати кошти за медичні послуги, не зможемо рахувати їх, не зможемо підписувати декларації з лікарями.

А все через те, що немає нормальної нормативної бази. Є лише обіцянки "прозорого" заступника міністра Павла Ковтонюка, який курує в міністерстві питання eHealth, але так і не спромігся забезпечити нормальну роботу ДП "Електронне здоров'я". Вважаю, що він підставив і в.о.Міністра Уляну Супрун, і голову НСЗУ Олега Петренка, підриваючи довіру до медреформи.

Минулого року НСЗУ стикнулися з проблемою підписання договорів з медзакладами. Зараз Служба вимушена виправляти помилки, пов'язані з електронними рецептами. Відкладається повноцінний запуск програми "Безкоштовна діагностика". Все це через відсутність рішень або неправильно прийняті рішення, за які відповідав саме Павло Ковтонюк.

Огидно що пан Ковтонюк веде подвійну гру, з одного боку, закликаючи громадськість до співпраці, а з іншої, навіть не спромігшись відповідати нам. Як мені стало відомо, він розповідає донорам та партнерам неправдиву інформацію про мою позицію. І це в той час, коли я був членом Координаційної ради МОЗ з питань впровадження електронної охорони здоров'я, і багаторазово піднімав питання стратегії і на засіданнях Ради, і на засіданнях Громради при МОЗ. В той час коли я очолював велику громадську організацію, яка дуже багато робить для медичної реформи та охорони здоров'я. Я м'яко стимулював Міністерство до дій, розуміючи, що вороги медреформи можуть використати будь-яке слово, будь-яку прогалину.

Для всіх, хто намагається шукати в моїй позиції "подвійне дно", наголошую: я підтримую медичну реформу, в.о. міністра Уляну Супрун, заступника міністра Ольгу Стефанишину, Голову НСЗУ Олега Петренка, Голову ЦГЗ Володимира Курпіту. Але я категорично не підтримую Павла Ковтонюка, через якого медична реформа піддається таких серйозних ризиків.

Соромно перед донорами та міжнародними партнерами, які підтримали діяльність МОЗ в напрямку eHealth. Мені дуже шкода, що авторитетні громадські організації Transparency International Україна, "100% ЖИТТЯ – ЛЖВ", Deloitte, які ризикнули своєю репутацією та вирішили допомогти МОЗ з eHealth, фактично стали заручниками безграмотного, безвідповідального управління в цій сфері.

В умовах процесу зміни влади в Україні досі немає прозорості та розуміння впровадження eHealth у довгостроковій перспективі. Припускаю, що це є лише в голові у Павла Ковтонюка, але так немає бути.

Я увійшов до складу робочої групи з питання діяльності системи "Електронне здоров'я", щоб виявляти проблеми, що призводять до появи корупційних ризиків та напрацьовувати пропозиції для вирішення зазначених проблем. Сприяти медреформі та повноцінній eHealth. В цьому я послідовний протягом цих трьох років.

Так само, як я захищаю медичну реформу та Уляну Супрун, я готовий захищати і інших людей, лікарів, які багато роблять для медреформи, але через чиєсь особисте ставлення були обрані на роль "відьом, яких треба палити". Зокрема, я буду затято захищати Євгеній Черенок, керівник КНП "Бориспільський міський центр первинної медико-санітарної допомоги" та інших лікарів, які несправедливо потрапили в немилість або ігнор.

Закликаю усі сторони визнати проблему та вжити заходів до тих, хто її створив, а не закривати очі на реальність. Ціна помилки вартісна. Закликаю якнайшвидше розробляти та приймати необхідні рішення і документи.

Тиждень імунізації-2024 в Україні: нові досягнення та виклики

Тиждень імунізації – 2024 став гарним прикладом, що демонструє відданість України збереженню здоров'я громад навіть у цей складний час. Коли країна протистоїть як зовнішнім, так і внутрішнім викликам, роль просвітницької роботи в громадах стає ще більш важливою...

Шлях України до ЄС: Чому важливі показники вакцинації?

В останньому звіті Єврокомісії, який аналізує виконання Україною умов для вступу в ЄС, одним із ключових зауважень у сфері охорони здоров'я було відзначено, що рівень охоплення щепленнями в Україні значно нижчий за глобальні рекомендації ВООЗ...

Медичній реформі в Україні 5 років

5 років тому, 19 жовтня в Україні розпочалася медична реформа. Ключові успіхи в охороні здоров'я, яких наша країна досягла за цей час, свідчать про ефективність і прогрес медичної реформи, не дивлячись на виклики сьогодення...

Сильний громадянський рух – спроможна держава.

30 червня у Києві відбувся форум "Бачення України: реформування та відновлення соціально-гуманітарної сфери у перспективі 2030 року" на якому було представлено візійний документ "Бачення України 2030: соціально-гуманітарна сфера" Представлений документ – показник того, що громадськість, незалежні експерти може не лише критикувати, але й запропонувати конструктивне, експертне бачення розвитку України, зокрема в сфері охорони здоров'я...

Стратегія розвитку імунопрофілактики 2030: Україна – приклад для світу за рівнем вакцинації

Пандемія COVID-19 стала яскравим нагадуванням, як інфекційні хвороби здатні змінювати життя людей у всьому світі, і що вакцинація – це шанс повернутися до нормального життя...

Допоможемо мешканцям Херсонщини!

Вночі 6 червня окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС на Херсонщині. З перших годин лиха українці з різних куточків країни та світу допомагають мешканцям затоплених регіонів – надають прихисток, збирають кошти та надсилають гуманітарну допомогу для тих, хто її потребує...