Міжбанк: ринок може серйозно "покачати" вдень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: ринок може серйозно "покачати" вдень

Валюта
1445
Цього понеділка ситуація на валютному ринку складеться досить нестандартно. Причому будуть працювати як внутрішні чинники, так і зовнішні. Це за певних обставин може серйозно похитати ринок протягом дня.
Основними причинами можливих нових валютних сюрпризів на міжбанку будуть:
1) Період основних виплат відшкодувань ПДВ клієнтам. Перші великі суми від держави вже стали заходити з минулих четверга-п’ятниці, що насичує експортерів гривнею, і вони не будуть поспішати продавати валюту понад обов’язкові 30% від валютної виручки. Попит же при цьому залишається великим, що призводить до перекосів на ринку і періодично підриває котирування;
2) Вихідний понеділок у США (День Пам’яті). Угоди по долару проходять на умовах ТОМ (розрахунки в гривні сьогодні, поставка валюти – завтра), і це суттєво знижує фізичні обсяги ринку. Клієнти або переносять заявки по долару на завтра (вже звичайна робоча сесія на міжбанку), або – працюють по ньому сьогодні, але за рахунок малооб’ємного ринку будь-яка угода на торгах за сумами понад 1-2 млн доларів істотно змінює розклад сил на торгах і здатна активно впливати на курс;
3) Спекулятивні атаки на гривню на малооб’ємному ринку і пряма залежність курсу від поточних завдань великих гравців і НБУ. Зі співвідношенням попиту і пропозиції все досить зрозуміло – будь-який великий гравець своїми операціями сьогодні може кардинально міняти тренд по курсу, а ось з НБУ сьогодні все набагато складніше.
З одного боку – Нацбанк постарається не витрачати ЗВР на підтримку гривні, і швидше за все, залишиться в ролі спостерігача при зростанні котирувань.
З іншого боку – зростання курсу останніх днів минулого тижня вже починає бити по цінам на паливо і опосередковано на весь товарний ринок, що виллється в зростання показників інфляції. А там у регулятора проблем вистачає, і витримати прогнозний рівень на поточний рік буде дуже проблематично.
Тому розкручувати цей маховик зараз ще за рахунок ситуативних курсових стрибків – для чиновників НБУ дуже небажано, і при істотних скачках котирувань регулятору не вдасться відсидітися осторонь.
Ми очікуємо на понеділок зниження обсягу операцій на міжбанку через роботу по долару на умовах ТОМ – в межах до 360 млн доларів при укладенні до 500 угод і досить широкий коридор по курсу 26,25 – 26,43 гривні.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 26,30 / 26,34
євро – 29,44 / 29,48
російський рубль – 0,4075 / 0,4083
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас