09:57 17.07.2018

Порошенко зазначає, що Україна виграла у РФ суд у Стокгольмському арбітражі

2 хв читати
Порошенко зазначає, що Україна виграла у РФ суд у Стокгольмському арбітражі

Президент України Петро Порошенко зазначає, що Стокгольмський арбітражний суд чітко зобов'язав ВАТ "Газпром" (РФ) сплатити на користь НАК "Нафтогаз України" $4,6 млрд, повідомляється на офіційному сайті глави Української держави.

В ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV у понеділок увечері президент нагадав, що надав відповідні доручення про підготовку відповідного звернення до Стокгольмського арбітражу та вирішення питання в міжнародній судовій інстанції.

"Якраз у Стокгольмі і є порозуміння. Бо Україна виграла вперше 4,6 млрд доларів у Росії. І Росія знову демонструє, що вона не збирається виконувати жодних домовленостей і навіть рішення суду", - сказав глава держави щодо заяв про непорозуміння в Стокгольмському арбітражі у справі між "Нафтогазом" і "Газпромом".

"Захистити від Росії можна тільки об’єднаними, ефективними діями світу... На моє глибоке переконання, альтернативи цьому немає", - наголосив П.Порошенко.

Як повідомлялося, президент РФ Володимир Путін на прес-конференції за підсумками переговорів із президентом США Дональдом Трампом у Гельсінкі в понеділок заявив, що в разі врегулювання спору між ВАТ "Газпром" (РФ) і НАК "Нафтогаз України" в Стокгольмському арбітражному суді РФ буде готова продовжити контракт на транзит російського газу до країн ЄС через територію України. "Росія готова зберегти цей транзит. Крім того - ми готові продовжити транзитний контракт, який закінчується наступного року, в разі врегулювання спору між господарюючими суб'єктами в Стокгольмському арбітражі", - сказав він.

Стокгольмський арбітраж присудив виплату "Газпромом" "Нафтогазу України" штрафу в розмірі $4,7 млрд за транзитним контрактом. "Газпром" направив до Апеляційного суду округу Свеа заяву про повне скасування рішення. За підсумками двох арбітражних спорів між компаніями на постачання і транзит газу "Газпром" зобов'язаний виплатити НАК $2,56 млрд.

Наприкінці травня – на початку червня цього року "Нафтогаз" повідомив про заходи на території Швейцарії та Нідерландів щодо примусового виконання рішення Стокгольмського арбітражу з розгляду за транзитним контрактом.

6 червня НАК "Нафтогаз України" подала до Стокгольмського арбітражу новий позов з вимогою переглянути тариф на транзит газу за контрактом з ПАТ "Газпром". "Контракт на транзит між "Нафтогазом" і "Газпромом" дає сторонам можливість вимагати перегляду тарифу, якщо на газовому ринку Європи відбулися істотні зміни, а також коли тариф не відповідає європейському рівню", - зазначають у компанії.

"Нафтогаз" вимагає перегляду тарифу з березня 2018 року, попередньо оцінює свої грошові вимоги в $11,58 млрд без урахування відсотків. Водночас, за даними головного комерційного директора "Нафтогазу" Юрія Вітренка, сума вимог може бути знижена в разі виконання "Газпромом" певних умов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

УЗ за 5 міс. збільшила обсяг перевезення вантажів на 30%

Мобілізація та міграція є основними причинами "кадрового голоду"

Експорт товарів з України в травні скоротився до квітня лише на 0,5% за зниження імпорту на 7% - торгпред

Ліміти споживання е/е у вівторок зберігаються знову на всю добу - "Укренерго"

Українцям потрібно звикати до відключень е/е як до нормального явища на тривалий час - директор Центру досліджень енергетики

В Україні запустили сайт з інформацією про запроваджені проти РФ санкції за її агресію

"Укрнафта" розпочала будувати нову свердловину на північному сході країни

Зв'язку між експортом е/е і відключеннями немає жодного - директор Центру досліджень енергетики

"Укренерго" прогнозує збільшення дефіциту е/е з початком тижня

"Укренерго" в понеділок, 3 червня, запровадить ліміти енергоспоживання в усіх регіонах України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА